fredag 3 maj 2013

Vill du och ditt företag bli mer synligt uppe på Fulufjället?

Förra veckan var det möte med Fulufjällets skötselråd uppe på Njupeskärsserveringen. Här kommer en redovisning om vad som sades.

Slutet av april är snötäcket fortfarande kvar, men nu försvinner den fort.
Här nedan lyfter jag fram några viktiga punkter som togs upp och som kan beröra entreprenörerna i närheten.

  • Det som nu tydligt sades och tecknades ner det var att alla entreprenörer som har aktiviteter inom parken eller i närområdet som hör av sig kan få med sin information på naturums hemsida. Det kostar inget. Länsstyrelsen letar inte aktivt efter information, utan ansvaret ligger på varje enskild entreprenör att höra av sig. Vill du vara med på naturums hemsida så ska du kontakta Sofia: Aktiviter som förekommer i parken annonseras ibland tex i Fjällposten. Entreprenörer kan anmäla intresse att vara med i programmet som annonseras ut. Det ska vara aktiviteter med fasta datum. Även detta är gratis. Maila fulufjällsporten@telia.com eller camping@sarnacamping.se

  • Länsstyrelsens kostnadsfria guidningar konkurrerar ut enskilda företagare. De är viktigt att alla arbetstillfällen bevakas. Länsstyrelsen har bara gratisguidningar till fallet där entreprenörer inte kan ha en lönsam verksamhet pga drop in. De kan inte sitta och vänta i naturum på att någon ska vara intresserade av att guida. Tidigare har Länsstyrelsen haft guidningar till ett skyddat träd, för att ha kontroll så att ingen skadar det. Är det någon entreprenör som inte vet var trädet är, hör av er till Naturum så visar de det! Detta med gratisguidningarna har varit uppe för diskussion på näringslivskotoret. När det finns gratisturer sätter man marknadspriset och det är svårt att konkurrera med. Vore tryggt för entreprenörer att veta att de kan guida tex en dag i veckan. Viktigt att entreprenörer hör av sig att de har guidningar på gång så att Naturum kan hänvisa intresserade och annonsera om den.

  • Länsstyrelsen måste skriva tydligare på hemsidan att man inte hittar trädet utan en guide.

  • Länsstyrelsen kommer att vara med på Näringslivskontorets frukostmöten för att diskutera och informera.
Om du undrar vilka regler det är som gäller när du som företagare ska ta med dig turister ut i skyddad natur så kan du klicka här och läsa mer. 

Nu har man bland annat gjort tydligare regler på fiskekorten se bilden nedan. (klicka på den så blir den något större)
Förtydligade regler för fiske från farkost. Klicka på bilden för att se bättre.

Klicka på bilden för att se bättre.
//Karin Ardefelt