Ett par av de fantastiskt vackra kossorna på Gessi Fäbodar |
Att kunna leva nära djur och natur och (eventuellt) kunna ha möjlighet att vara självförsörjande i den mån det går. Tänk, vilken lycka.
Innan det blir verklighet får jag nöja mig med att leva ut min dröm genom att hälsa på de fäbodbrukare som vi har i vår kommun. Idag tog jag motorcykeln och åkte norr ut.
Efter Åsen-bron kör jag vänster och jag kan välja mellan Gessi, Floj och Hedbodarna, tre "levande" fäbodar. Jag väljer Gessi på grund av att jag läste på Facebook att Anna hade gjort smör igår - riktigt fäbodsmör.
Har du smakat riktigt fäbosmör? Ta en tur upp och köp en bytta - du kommer inte att ångra dig.
Detta är Bregottfabriken på riktigt!
Robert på Gessi Fäbodar |
Jag sätter mig ner och pratar med Robert en stund när han rör i messmöret över elden.
- Vi har varit här i en vecka nu, berättar han, och vi håller på att förbereda oss inför sommaren. Kossorna har inte vant sig ännu vid att vara på fäboden och de står utanför och råmar höljutt för att få komma in men det är för tidigt, fortsätter Robert.
- Ost har vi inte hunnit få fram någon färdig ännu men vi har gott om smör.
Under tiden jag är på plats kommer flera bilar och köper smör. Det tar på lagret. De flesta som kommer pratar älvdalska. Jag njuter av att sitta i miljön och bara lyssna...
Produktion av smör, ost och messmör sker på fäboden. Kraven på kontroll för livsmedeltillverkning är många. |
Ett riktigt paradis på fäboden |
Nyfiken på min motorcykel |
Hon är nyfiken på mig och min motorcykel :-)
Hemma kan jag nu njta av det fantastiska smöret - tillverkat i den "riktiga Bregottfabriken" |
Vi får väl se hur det blir med det!
Läs mer om livet på fäboden på http://www.gessifabodar.se/
//Karin Hellström