onsdag 18 juli 2012

Studiebesök på Dansbandsveckan i Malung

Det pågår många evenemang runt om i landet nu under sommaren.
Ett utav de större evenemangen i Dalarna i juli är den återkommade Dansbandsveckan i Malung. 2011 hade evenemanget 48 135 besökare! Jag har hört och läst mycket om den men aldrig varit där -  igår kväll bestämde vi oss för att ta en tur på motorcykeln för att göra ett studiebesök.
Malung - dansbandens "mecka" under vecka 29
Malung är en ganska liten ort med ett hotell och ett par vandrarhem. Vi diskuterar frågan kring boendet - var bor alla? Väl framme kan vi konstatera att i stort sett hela Malung blivit en enda stor campingplats med husbilar och husvagnar överallt!
Många frågor dyker upp i mitt huvud; hur bokar man dessa platser? Via turistbyrån?
Överallt serveras olika typer av mat; langos, korvar, thaimat mm,mm. I butikerna erbjuds förutom ett strot sortiment av dansskor och andra dansrelaterade produkter spännande detaljer som t ex "gnussband", en innovation värd att nämna:-)
Gnussband - en ny produkt på marknaden under Dansbandsveckan i Malung
Dansskor i olika modeller
En promenad genom byn och vi konstaterar att många lockas till Dansbandsveckan! Troligtvis har besökarna olika syften med sitt besök - alla dansar inte. Många cruisar med sina vackra bilar, vissa fokuserar på party, många gör som vi: bara flanerar och tittar på folk.
Vackra gamla bilar visar upp sig under Dansbandsveckan

Att denna typ evenemang har betydelse för mindre orter är inget att diskutera - självklart är det positivt för till exempel Malung att få mycket PR och många besökare till orten under en hel vecka på sommaren!
Ta del av siffror och statistik på http://www.salen.se/Gora/Evenemangen/Dansbandsveckan/

IdreYran är just avslutad, denna veckan pågår Särna Festvecka och snart blir det Musik-& motorfestival i Älvdalen - positiva evenemang i vår egen kommun som sätter Älvdalens kommun "på kartan".
Hur kan vi arbeta med utvecklingen av evenemang?
I projektet Scandinavian Heartland (läs gårdagens blogginlägg) är evenemang-utveckling en del som man lägger stort fokus på. Vi ser fram emot att ta del av det arbetet och lära mer!

Tack för denna gången Dansbandsveckan och Malung - det blev ingen dans för min del men ett givande studiebesök.

//Karin Hellström