Frukostmöte på Fiskodlingen i Särna 4 juni

I tisdags, 4 juni, var det frukostmöte på Fiskodlingen i Särna, och 23 besökare kom dagen till ära, trots bråda dagar. Vi fick genomgångar av Företagarna, Skolchefen Thomas Larsson samt sjundeklassare från vår kommun, Östen Sjögren – Särna Fiber, Visit Idre, Konsum om betalservicen, Särna turistförening, en inflyttare i vår kommun, Näringslivskontoret och Almi samt Idre Nord AB (Fiskodlingen). 
På bilden ser du Stefan Nordin visar upp sin fisk som i dagsläget är röding och öring.




Företagarna ville få in olika förslag på ämnen som man vill ta upp på Idrekonferensen den 15-16 november. Har du något du tycker är viktigt och vill ta upp? Kontakta oss på Näringslivskontoret så för vi det vidare.
På bilden Thomas Larsson vår skolchef
Thomas Larsson, vår nya skolchef, berättade om hur man har börjat integrera entreprenörskap i skolorna i vår kommun – entreprenörskap handlar inte bara om att vara företagare utan att vara företagsam och ta sig för saker. Att få in entreprenörskap i skolan har varit uppe för diskussion på Idrekonferensen under ett flertal år, därför är det extra roligt att höra hur man arbetar i skolorna med entreprenörskap.

Thomas Larsson hade tagit med sig några av ungdomarna som genom Ung Företagsamhet Dalarna fått åka till Trysil på ett så kallat Innovation Camp som de själva fick berätta om. Under två dagar fick de ta sig an ett problem, och komma med lösning, och problemet var att hjälpa Trysil med att utveckla sin sommarturism. De sattes inför en stor utmaning där de fick möjlighet att andvända sin kreativitet, de fick vara "företagsamma". Läs mer om detta Innovation Camp här.

Studie- och yrkesvägledaren Stefan Andersson Lok och ungdomarna som varit på Innovation Camp.
Vi fick en kort presentation av vår nya IFO-chef som heter Amanda. Hon är från Västkusten och började förra måndagen, den 3 juni på sin tjänst. IFO är en förkortning av Individ och Familjeomsorgen. Efter frukostmötet fick hon raskt åka vidare för att lära känna hela vår kommun.

På bilden Östen Sjögren reprecenteant skrullfiber

Östen Sjögren berättade om Skrullfiber Ekonomiska Förening som arbetar för att få fiber i Särna. De har fått ett positivt förhandsbesked från Länsstyrelsen om att få stöd, men har inte vågat sätta spadarna i marken förrän de fått beskedet skriftligt. De är med andra ord i startgroparna. Nu väntar vi på att vi snart ska kunna koppla på oss, oj vad spännande. Vi fick inspel om att det är både bråttom och oerhört viktigt med fiber för våra företag. Om du vill titta på andra inlägg som vi gjort som rör Särna fiber så kan du klicka här och här.

Norra Dalarnas Turistråd och Visit Idre representerades idag av Helena Adolfsson, från Särna Turistförening. Hon poängterade vikten av att Visit Idre behöver få arbetsro för att utveckla turistinformationen, eftersom det är en ung organisation tar det ett tag att hitta sina roller. Helena visade upp Visit Idres sommarmagasin, och tryckte på det att vi redan nu måste börja tänka ut vinteraktiviteter, för det måste vara klart till slutet av sommaren eftersom vintermagasinet ska komma ut till allmänheten i september.

Utvecklingen av Vasaloppet berättade Helena även om, och Särna har där en viktig roll eftersom det inte är någon trafikstockning till Vasaloppsstarten i Sälen från Särna. Många väljer därför att bo i Särna och det bör vi ta vara på. Har du något att erbjuda Vasaloppsåkarna, så ta kontakt med Frida (frida.torsein@alvdalen.se, 0251 - 31 232) eller Visit Idre (tatjana@visitidre.se 0251 – 41 169).

Helena tryckte på vikten av att Särna blir duktigare på att paketera upplevelser och aktiviteter för turister. Just nu arbetar Visit Idre, vårt näringslivskontor och Engerdals näringslivskontor och destinationsbolaget Femund-Engerdal med att göra turistpaket som ska spänna över nationsgränsen. Om du vill fördjuppa dig i turismens utveckling så ska du kontakta (tatjana@visitidre.se 0251 – 41 169) och be henne att skicka information om TEM (Turism Ekonomisk Modell). Här kan man bland annat utläsa att turismen omsatte 681 miljoner kronor, och sysselsatte 741 personer i vår kommun, förra året.

På bilden ser ni Helena Adolfsson som reprecenterade fyra olika organisationer/företag, för att förstärka sina olika roller tog hon hjälp av fyra olika hattar. Tack för att du bjuder på dig själv Helena.
 Klicka på bilden så kan du läsa vad betalservice innebär för oss som bor i Särna.
Helena fortsatte med att berätta om betalservicen, då hon lämnar information från Länsstyrelsen och Konsum i Särna. De sista fem åren har det skett stora förändringar på betalservicemarknaden i och med nedläggning av Svensk kassaservice, och lantbrevbärarnas betaltjänster. Dessutom har många banker försvunnit på landsbygden, vilket skapat problem för vissa grupper och vissa områden i samhället. Från och med i år har Länsstyrelsen möjlighet att bidra till att det genomförs regionala stöd och utvecklingsinsatser på detta område, på de orter där marknaden inte tillgodoser orternas behov. Förra året drevs två pilotprojekt där Särna var ett av dem, det är därför som Konsum idag, i mån av pengar, kan erbjuda kontanthantering med mera.

Det finns möjligheter att få hjälp till liknande lösningar i andra mindre orter på landsbygden, men en intresseanmälan måste komma in till Länsstyrelsen senast 30 juni, då man startar detta arbetet i höst. Gå gärna in och läs Länsstyrelsens årsrapport "Bevakning av grundläggande betaltjänster". Helena beskriver att det i dagsläget finns en svårighet, det finns inte tillräckligt med pengar i "recykling-systemet". Systemet är beroende av att företagen sätter in sina dagskassor för att systemet ska fungera, strukturen bygger på att pengarna återvinns i systemet. Vi hoppas på att man finner en lösning på detta inom kort.

Till sist fick Helena berätta om vad Särna Turistförening har för sig, vilket ligger henne varmt om hjärtat. Hon berättade om sommarens aktiviteter – främst Särna Festvecka, där hon presenterade programmet för detta evenemang. Vi kommer senare att lägga ut programmet på vår blogg.

Särna Turistförening håller på att utveckla sin hemsida, och har nu tagit fram kartor över olika sevärdheter i Särna. Gå in på www.sarnaturism.se och läs mer. Dala Design Lab var här för två år sedan och hjälpte till att ta fram symboler och färger som är unika och kännetecknande för Särna. Tanken är att Särnas företag ska kunna använda sig av detta material för att utveckla varumärket Särna.  Särna Turistförening har dessutom tagit fram jättefina kartor, titta gärna på dem och meddela om ni finner några felaktigheter, i sådana fall kontakta Helena Adolfsson, så att de inte hinner trycka för många.Tack snälla Helena för att du delar med dig av din entusiasm och glädje. De företag som är med är sådana som turisten kan ha nytta av. Besöksmålskartan kommer i inom kort att vara både på svenska och engelska. Vill du ha kartor till din butik eller privat skriv då till info@sarnaturism.se där de snart kommer att finnas.

Christopher Quistgaard inflyttare i Särna presenterade sig för oss. Christopher är ursprungligen från Danmark, men hade bott ett antal år i Göteborg, innan han bestämde sig för att flytta hit till oss. Han är utbildad snickare och betongare. Anledningen till att han flyttade hit var att han uppskattar vår fina natur, med andra ord, här finns möjlighet till en god livskvalitén framförallt när ens intressen är jakt och fiske. Eftersom han bott mycket utomland (förutom i Danmark) kan han även ett flertal språk. Tack Christopher och välkommen till Särna och Älvdalens kommun!

Karin Ardefelt passade på att presentera sin nya kollega Frida Torsein. Frida är stationerad i Älvdalen. Tillsammans med Lena Hedberg på Almi berättade vi om hur Almis lånefunktion fungerar, affärsutvecklingscheckar och lönsamhetsstyrning, där man kan få hjälp av externa konsulter samt mentorskapsprogrammet.
I Almis mentorskapsprogram får man under ett år tillgång till en egen mentor, som kan fungera som ett bollplank. Man betalar en symbolisk summa av 1000 kronor. Programmet ska dra igång i september, men man måste ansöka innan augusti. Gå in på www.almi.se/mentor för att ansöka om att få ta del av mentorprogrammet! Du finner tydlig information om mentorskapsprogrammet genoma att läser vad vi skrivit om ämnet i ett tidigare blogginlägg genom att klicka. här
 
Stefan Nordin, Idre Nord AB (Fiskodlingen i Särna), fick allra sist ta vid och berättade om fiskodlingen och arbetet med att odla fisk som sedan återsätts i vattendragen. Under ett år föder de upp 3 miljoner yngel, och 19 000 kilo större fisk som sedan planteras ut.
Han började sitt föredrag med att berätta att entreprenörskap är roligt, och att man måste se utanför lådan och våga pröva – vara lite crazy, som han säger. 2008 fick Stefan Nord ta över driften av Särna Fiskodling, där han varit fast anställd sedan 1984. I omgångar har han utvecklat sig genom studier, exempelvis i entreprenörskap, fiskvård och styrelsearbete.
Något som är viktigt i företagande är att lämna ett mervärde åt kunden, som också ger bra förhandlingsvärde i framtiden. Eftersom man växt ur lokalerna har man precis byggt ut verksamheten. Nu kan de förhoppningsvis ta fram den fisk som det finns behov av.
I dagsläget har Idre Nord fyra anställda och dessutom hyr man in externa entreprenörer vid behov.
Efter frukostmötet fick vi gå en rundvandring på fiskodlingen, vilket var mycket spännande. Vi fick se hela verksamheten, med början där äggen kläcks och blir simfärdiga yngel. Därefter fick vi se alla fiska i olika tillväxtstadier, samt matningsanläggningen som åkte runt i taket.





Tack Stefan för att vi fick ha frukostmöte hos er, roligt att vi fick ta del av din verksamhet, och inte minst din entusiasm.



//Karin Ardefelt