Nyhetsbrev september 2013

Nyhetsbrev september 2013 
Nu är hösten i full gång, och på Näringslivskontoret har vi haft en händelserik september. Man kan knappt tro att det är höst (om man bortser från gula löv) med tanke på det fina vädret vi haft nästan hela månaden.

Fler UF-företag detta läsår än tidigare år
I år blir det minst 30 UF-företag på Älvdalens Utbildningscenter. Därför är UF-eleverna i stort behov av rådgivare från företag i vår kommun. Ung Företagsamhet erbjuder ett utbildningskoncept för gymnasieelever mellan 16 och 20 år som vill testa att driva eget företag. Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags hela livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Det är eleverna själva som tar fram affärsidén, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Som stöd och hjälp under året har UF-eleverna sina lärare och rådgivare från näringslivet.
Om du är intresserad att ställa upp som rådgivare, kontakta: cecilia.kihlman@alvdalen.com på ÄUC. Läs mer på bloggen: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/manga-uf-foretag-i-ar.html
Hjälp våra ungdomar nå toppen - bli rådgivare åt ett UF-företag eller ställ upp och kom på speed-dejtingen det står om nedan.
Vi söker företag
Näringslivskontoret ska tillsammans med Swedbank och näringslivskontoren i Mora och Orsa ordna en speed-dejting för ungdomar, som står utanför arbetsmarknaden, och företag. Vi vill därför gärna att företag från södra kommundelen som vill gå på denna träff den 23 oktober i Arbetsförmedlingens lokaler i Mora hör av sig till oss. Meningen är att dessa ungdomar ska kunna få möjligheter till praktikplatser för att ge dem arbetslivserfarenhet. Praktiken är kostnadsfri för företaget. Vill du vara med och hjälpa våra ungdomar, kontakta Frida Torsein; frida.torsein@alvdalen.se, 0251-312 32. Det finns även möjlighet för företag i norra kommundelen att ta emot praktikanter, kontakta Karin Ardefelt; karin.ardefelt@alvdalen.se, 0251-228.

Arbetsgruppsmöte för den nya Arbetsmarknadsenheten
Karin Ardefelt deltog på detta möte med bland annat Björn Tegnér som arbetar på den nya Arbetsmarknadsenheten. Syftet med denna enhet är att alla våra kommunmedborgare ska ha möjlighet att få en meningsfull sysselsättning.

Konferensen ”Attraktiv Näringslivskommun”
I början av september var Frida Torsein och Karin Ardefelt på en tvådagarskonferens i Stockholm där vi fick ta del av många intressanta föreläsningar från andra kommuner. Vi fick en hel del inspirerande arbetssätt och metoder med oss hem. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/tva-dagar-med-inspration.html
På näringslivskontoret fick vi många nya inspirationsblommor efter Attraktiv Näringslivskommunskonferensen
Näringslivsträffar
Karin och Frida har haft möten där vi planerat höstens aktiviteter.

Träffa Dalarna
Helgen runt 6-8 september var det dags för Region Dalarnas satsning ”Träffa Dalarna”, där alla kommuner i Dalarna på ett eller annat sätt haft öppet hus och funnits tillhands för potentiella inflyttare och medborgare för att diskutera arbetstillfällen i hela kommunen.

Studieresa för att lära sig mer om en metod för landsbygdsutveckling
Frida åkte till Floda, utanför Göteborg, för att lära sig mer om en metod för landsbygdsutveckling. Flera representanter från olika föreningar i vår kommun var med, från norra såväl som södra kommundelen. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/mer-information-om-en-metod-for.html

Visit Idre
En av de små alpackorna på Grövelsjön Alpacka
Karin var med på Visit Idres arbetsdagar för styrelsen. De hade två arbetsdagar med konferens på Myrängsgården i Våmhus. Syftet var teambuilding och de hade även besök av Birgitta Pettersson som är VD på Siljan Turism en av dagarna. Under dagarna satte Visit Idre upp mål och visioner för 2014.

Näringslivsmöte med W7
Karin Ardefelt, Frida Torsein, Stefan Linde, Karin Ljudén, Karin Eriksson och Camilla Hillbom hade näringslivsmöte för att ta del av W7s planering och dela med sig av Näringslivskontorets planering.

Företagsbesök på Grövelsjön Alpacka och Storsätra Fjällhotell
Karin var på företagsbesök på Grövelsjön Alpacka och Storsätra Fjällhotell under september. Grövelsjön Alpacka drivs av Beate Hertenstein och Storsätra Fjällhotell drivs av Lars och Helena Eriksson. Läs mer om Grövelsjön Alpacka här: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/foretagsbesok-pa-grovelsjon-alpacka.html

Möte med Länsstyrelsen om kontanthanteringsfrågor
Karin var på träff med Länsstyrelsen för att diskutera frågor om kontakthantering i Särna, och diskutera ett eventuellt pilotprojekt om servicepunkter i Särna och Flötningen.

Entreprenörskapsträffar
Dessa träffar har precis dragit igång i Särna, och vi har deltagare från hela norra kommundelen. W7 och Näringslivskontoret arrangerar dessa träffar, och deltagarna får grundläggande kunskaper i bokföring. Vid fyra tillfällen har dessa kurser hållits i skrivande stund. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/forsta-forelasningen-i-foretagande-har.html

Träff med Älvdalens kommuns chefsgrupp
Frida och Karin var med på Älvdalens kommuns chefsträff för att presentera oss och vårt arbete samt för att diskutera hur vi alla tillsammans kan öka tillväxten i vår kommun. Träffen avslutades med en liten workshop där alla förvaltningar fick presentera sig och berätta hur de arbetar.

Träff med Region Dalarna
Frida var på möte med näringslivskontor i vår region och Region Dalarna för information och diskussion om den stora generationsväxling vi står inför, och hur man kan arbeta för att ”jämna” ut denna. Vi fick även information om Region Dalarnas breddade arbete med unga.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/nyhetsbrev-augusti-2013.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/07/nyhetsbrev-juni-2013.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/06/nyhetsbrev-for-maj-2013.html



Med vänlig hälsning
Frida Torsein och Karin Ardefelt