onsdag 11 december 2013

Frukostmöte på Salem 11 december

Idag var det frukostmöte på Salem, Älvdalen. 34 personer kom för att delta och se presentationerna från bland annat ungdomarna på ÄUC som driver UF-företag, Sportkullan, Handelsbanken med flera.
Frukostmöte på Salem
Först ut på dagordningen var företagarna, där ordförande Eva Pettersson talade om vikten av småföretagare för hela landet och vår kommun, och inte minst avslöjade några av de frågor som företagen vill att politikerna tar till sig på Kommunfullmäktige den 16 december då företagarna har en punkt på agendan.

Maivor Löfgren, personalchef på Älvdalens kommun, berättade om det kompetensförsörjningssamarbete som Mora, Orsa och Älvdalen just nu har, och sådde ett frö till ett bättre samarbete mellan kommunen och näringslivet när det gäller rekrytering. Ett sådant samarbete skulle kunna vara tandemrekrytering, där ett företag exempelvis anställer en viss kompetens utifrån och för dialog med kommunen och det finns en ledig tjänst som skulle kunna passa för den personens partner.

Cecilia Kihlman på Älvdalens utbildningscenter hade med sig två UF-företag som berättade om sig själva: Fun Trips UF och Äppelpäppel UF. Fun trips gör spännande bussresor för ungdomar och Äppelpäppel tillverkar äppelkakor med bara ekologiska ingredienser. Vi hoppas få se mer av dessa elever längre fram!

Övrig information från kommunen var bland annat information om LOV-träffarna som kommer att ske 4, 5 och 6 februari (Idre, Särna och Älvdalen) för dem som går i tankar att starta företag. Vi slog även ett slag för Almis lönsamhetsstyrningsprogram, där man får verktyg för att få bättre och mer hållbar ekonomi i sitt företagande. Den 23 januari är det även dags för en workshop om BID på Kyrkbacksgården i Särna. De som går i planer att söka bygdemedel genom Trängslets regleringsfond bör skicka in ansökan före 31 december 2013.

John Reijntjes (John och hans fru Annet driver butiken och har hjälp av sin sin Kaj) på nya butiken Fjäril presenterade sig själva och sin butik som finns där Pizzeria Roma fanns förut. De säljer plantor från Holland, delikatesser från Dalarna och  Härjedalen och har även lite servering.

John och Kaj Reijntjes på butiken Fjäril.
Tatjana Summermatter på Turistbyrån i Älvdalen, Visit Idre, berättade om Visit Idres förbättrade hemsida och arbetet med varumärkesundersökningen som det är sista dagarna att lämna synpunkter på denna veckan. De kommer att ha julmys på Turistbyrån i Älvdalen och Idre, och alla är välkomna dit!

Handelsbankens tre representanter Henrik Ragnarsson, Lars Larsson och Anders Nilsson berättade om Handelsbankens verksamhet och att de kommer att öppna i Älvdalen 3 dagar i veckan med start i (förhoppningsvis) februari. Vissa ombyggnadstekniska förhinder har gjort att de fått skjuta upp invigningen från januari. Anders Nilsson kommer att vara ansvarig för Älvdalenkontoret, och det kommer även att bemannas av Älvdalsbördige Lars Larsson. Öppettiderna kommer att vara:
Tisdag : 12,00-16,00
Torsdag: 12,00-18,00
Fredag: 12,00-16,00

Henrik Ragnarsson, Anders Nilsson och Lars Larsson på Handelsbanken.
Sportkullan och Marie Mörk och Aaron Scott berättade om sin nya satsning - att arrangera ett Adventure Race, som är en heldagstävling för kvinnor. Det kommer att finnas 3 olika varianter, en som är 150 km, en på 100 km och en på 50 km. Tävlingsmomenten kommer att vara löpning, cykling och madrasspaddling.

Salem berättade om sin verksamhet - en social verksamhet där människor som står långt utanför arbetslivet kan finna sig sysselsättning. Jag vill passa på att tacka Salem för att vi fick ha frukostmötet där, och för att ni gjort det så mysigt!
Ingvar på Salem berättar om verksamheten och utbytesstudenten från Thailand som kommer att vara på Salem till påsk 2014.
Per Eriksson på ErJa mur och kakel berättade om företaget som han övertagit tillsammans med sin bror efter deras far. Företaget drivs nu av Per och Dan Eriksson och Rolf Jansson. Per berättade om olika projekt där de varit delaktiga, och det som pågår just nu är bland annat ett visningshus för Mockfjärdshus på Idre Fjäll, där de utför badrum, klinker och kaminarbeten.

Sist ut var Gun-Britt Hurtig och Maria Thorstensson som berättade om Vinterfest 2013, som går av stapeln i februari. Vinterfest är en kammarmusikfestival med artister från Sverige, Europa och ett antal utomeuropeiska länder. Passa på att köpa biljetter till avslutningskonserten i Älvdalens kyrka - biljetter finns på Turistbyrån i Älvdalen!

Näringslivskontoret och företagarna Älvdalen vill tacka alla som kom på frukostmötet och alla som höll i presentationer, vi ses den 12 februari när det är dags för 2014 års första frukostmöte. Välkomna då!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/frukostmote-pa-salem-i-alvdalen-11.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/11/frukostmote-i-sarna-pa-tisdag-312_28.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/entreprenorshelg-pa-grovelsjons.html
http://karinhellstrom.wordpress.com/2013/12/11/foretagarfrukost-i-alvdalens-kyrkby///Frida Torsein