torsdag 19 december 2013

Nyhetsbrev november/december 2013


Nyhetsbrev november/december 2013
Julen närmar sig med stormsteg. Eftersom december innebär mer ledighet för en del av oss slår vi ihop nyhetsbrevet för november och december.


På gång:

Kompetensbehov
Vi skulle vilja ha information från er företagare om vad ni har för kompetensbehov. Vi rapporterar sedan till Region Dalarna som arbetar med detta för att exempelvis utbildare ska matcha sina utbildningar efter företagens behov. Vi behöver därför svar från er om vad ni har för kompetensbehov (behov av personal, utbildning, kunskaper osv.) i dagsläget och framöver. Vi är tacksamma om ni kan författa några rader om detta och skicka till oss.
 
Nominera årets företagare och årets nyföretagare
Nu börjar det bli dags att nominera årets företagare och årets nyföretagare. Företagarna tar ut Årets Företagare och näringslivskontoret väljer Årets Nyföretagare. För att lämna in en nominering, med motivering, kontakta Frida.torsein@alvdalen.se eller per telefon 0251-31232. Karin.ardefelt@alvdalen.se 0251-31228

LOV
I april 2014 öppnas dörrarna för LOV. I och med detta bjuds alla som är intresserade in på en informationskväll för att lära er mer om hur det kommer att fungera med Lagen om valfrihet. Mer information om detta kommer på vår blogg. http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/information-om-inforandet-av-lov-i.html

Nu kan du läsa svenska (SFI) på distans
Om det är långt till skolan, eller om du har svårt att komma ifrån på dagarna, då finns det möjlighet för dig att läsa svnska för invandrare, SFI på distans. Den första kursen börjar redan 27/1.
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/nu-kan-man-lasa-svenska-sfi-pa-distans_19.html 

Kurser i Excel, Photoshop och InDesign
I mitten på januari kan det bli aktuellt med tre kurser i södra kommundelen – Excel, Photoshop och InDesign. Minst fyra kursdeltagare krävs, och detta kostar 500 kronor / person och kurs (exklusive moms). Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/kurser-i-indesign-excel-och-photoshop-i.html

BID-workshop
Den 23 januari blir det en workshop i metoden BID (business improvement district) preliminärt på Kyrkbacksgården i Särna. Klockan 18-21 pågår workshopen och projektledaren för Flodas BID, Eva Bamberg, kommer finnas på plats. Workshopen är kostnadsfri och arrangeras av projektet Scandinavian Heartland. Mer information kommer på vår blogg inom kort.

Entreprenörshelgen
24-26 januari är det dags för entreprenörshelg i Grövelsjön. Denna helg är till för säsongsanställda och andra som unga som står i tankar att starta eget. Du som företagare får gärna sprida informationen om detta så att exempelvis dina säsongsanställda kan skapa sig en försörjning resten av året vilket i förlängningen kan skapa ett värde för dig och ditt företag. Anmälan senast 20 december till anna@sitedestination.com. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/entreprenorshelg-pa-grovelsjons.html
Här kan du läsa vad tidigare deltagare tyckte om "Entreprenörshelgen"
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/iliana-deltog-i-entreprenorshelgen-2012.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/beate-fran-grovelsjon-deltog-i.html http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/bamse-deltog-i-entreprenorshelgen-2013.html


Företagsbesök
Frida Torsein och Nils-Åke Norman var på företagsbesök i industrins tecken under november och besökte Pressmaster, Mixtrum, Blybergssågen och ICell, medan Karin Ardefelt besökte Fjällposten och Uvbovet, dessutom så har Sergej Ljessnoj från Länsstyrelsen och Karin Ardefelt gjort fem företagsbesök tillsammans. Läs mer om dessa spännande besök: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/11/foretagsbesok-i-industrins-tecken.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/foretagsbesok-icell.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/foretagsbesok-kanske-ar-du-ratt-person.html
 
Företagarna på kommunfullmäktige 16 december
Företagarna Älvdalen ska ha en punkt på dagordningen på kommunfullmäktige. Syftet är att ta upp frågor som företagen i södra kommundelen tycker är viktiga att politikerna får med sig inför valet.

Julledigt
Nu börjar det dra ihop sig mot julledigt, och näringslivskontoret kommer att vara lediga under jul och nyår.

                                                                                                                                                                  

Hänt under november/december:

W7s entreprenörskapsträffar
Entreprenörskapsträffar pågår under november och in i december, denna gång med fokus på marknadsföring. Träffarna har skett i Särna, genom W7.


Invest in Dalarna
Karin Ardefelt hade ett möte med Invest in Dalarna, för att diskutera ett förstärkt nätverkande inom träbranschen, och hur man kan stödja ett sådant.

Skogen som resurs
W7 tillsammans med Särna Idre Besparingsskog och Älvdalens Besparingsskog anordnade två nya tillfällen i föreläsningsserien Skogen som resurs. Den 6 och 27 november hölls dessa två föredrag.

Pubafton
Företagarna Älvdalen bjöd in till Pub-afton på Dalgatan 118 för alla som är företagare. En trevlig tillställning med ett 30-tal besökare. Lars Ilmoni från företagarnas riksorganisation var där och höll ett intressant föredrag om vad företagarna gör, och vilka frågor som är de som företagarna driver hårdast just nu.

Workshop i värdskap
Norra Dalarnas Turistråd och Visit Idre anordnade i november en workshop i värdskap i Idre, och det kom ett 20-tal deltagare.

Avloppskurs
Miljökontoret på Älvdalens kommun anordnade en avloppskurs för rörmokare och andra i branschen. 25 deltagare hade kursen och den var mycket välkommen. I februari blir det med största sannolikhet en del 2.

Frukostmöten
Frukostmöten skedde i Särna den 3 december och i Älvdalen den 11 december. Båda frukostmötena var välbesökta med över 30 deltagare. I Särna presenterade bland annat Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen Företagsstöd sina verksamheter. I Älvdalen presenterade bland annat Handelsbanken och den nya butiken Fjäril sig. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/12/frukostmote-pa-salem-11-december.html

Dialoggrupp för "drift och underhåll" SITE Destination, Visit Idre, Älvdalens kommun och Trafikverket önskar skapa en dialoggrupp för "drift och underhåll". Nu har vi haft ett första möte. Efter säsongen kommer vi att träffas på nytt för att utvärdera förhållandena under denna säsong.

 
God jul och gott nytt år önskar

Frida Torsein och Karin Ardefelt