Företagsbesök i Idre

Under tisdagen blev det en hel del företagsbesök, alla i Idre-området. Vi besökte Gealtan AB, Dalafötter, Glimten och Lenas Kiropraktik.

Benny Jonsson, Gealtan AB och kommunalråd Peter Egardt
Först ut var Benny Jonsson, som driver Gealtan AB. Det är hans egna renskinn och renskinn som han köper in från Idre Samebys egna slakteri, så de är högst närproducerade. Skinnen skickas för beredning och när skinnen kommer tillbaka till honom klassas de i olika klasser och de som är för utomhusbruk penslas med ett vattenavvisande medium på baksidan. Sedan säljs skinnen vidare genom grossist. Även horn säljs, som bland annat används för att tillverka lampkronor. Benny berättade att han även säljer en hel del bilder på nätet, eftersom fotografering är ett stort intresse. Dessa bilder säljs inte bara i digitalt format utan kan även säljas som Iphoneskal, vykort och förstoringar. Visste du förresten att ett renskinn med pälssidan mot hästpälsen är bland det bästa man kan ha under en sadel till hästen? Läs mer om Gealtan här.

Annica Nilsson i behandlingsrummet
i bussen.

Annica utanför fotvårdsbussen
Annica Nilsson, som driver det nystartade företaget Dalafötter var nästa företag på tur. Hon har en buss som hon inrett med en fotvårdssalong, och hon startade sitt företag under hösten 2015. Bussen har hon och sonen hjälpts åt att inreda så att det blir en lämplig lokal för fotvård. Annika poängterar vikten av att ta hand om sina fötter, eftersom det är dem vi belastar hela dagarna, och därtill har instängda i skor större delen av dagen. Du kan läsa mer om Dalafötter på denna länk.

Efter lunch blev det dags för ett besök på Glimten i Idre, som är ett socialt företag. De har bland annat fik, second hand-försäljning av kläder, möbler och inredning, samt uthyrning av personal för olika RUT-tjänster. Margareta Bylund, som är föreståndare på Glimten berättar att de även kan väva löpare och mattor på beställning. Här hittar du Glimtens hemsida.

Lena Hampus berättar om
människans ryggrad
Lena visar hur hon brukar
manipulera ryggrader
Sista företagsbesöket blev hos Lena Hampus, som sedan 30 år driver Lenas Kiropraktik i Idre. Hon var bland de första i Sverige som utbildades till kiropraktor, som var en 4,5 år lång utbildning. 1999 började Socialstyrelsen legitimera kiropraktorer, så då legitimerades Lena inom sin profession. En stor del av Lenas kunder, är förutom lokalborna i Idre-området även en stor del norrmän. Kiropraktik är primärt kotmanipulation, som kiropraktorer gör för att kotor i ryggen kan hamna fel, och orsaka smärta och andra problem i kroppen. Lena är på gång med en ny hemsida, så den får vi komplettera med framöver.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/12/foretagsbesok-pa-coop-ica-och-fjaril.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/11/foretagsbesok-pa-tre-bjornar-knuts-bygg.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/12/foretagsbesok-pa-evas-harverkstad.html


//Frida Torsein