Fulufjällets Nationalpark - väl värt ett besök!

Igår var jag på två företagsbesök i Fulufjällets Nationalpark; Naturum Fulufjället och på Njupeskärserveringen.
Fulufjällets Nationalpark är Sveriges nyaste (invigdes 2002) och den mest sydliga nationalparken av Sveriges 28 parker.
I parken ligger Sveriges högsta vattenfall Njupeskär som besöks av mäniskor från hela världen - året runt.
Läs mer om nationalparken på http://www.dalarna.se/templates/Dalarna/Page____612.aspx?epslanguage=SV


På Naturum täffade jag Sofia Tiger som är föreståndare och sköter verksamheten.
Vi diskuterade samverkan med företagare/enreprenörer i området, möjligheterna att utveckla med nya aktivteter, samarbetet med Länsstyrelsen mm. Sofia har mycket kunskap och ett stort engagemang för parken och dess utveckling.
Sofia Tiger och hennes tyske praktikant på Naturrum FulufjälletGreta Rustad, VD och Hans Rustad HT (hustomte:)
Efter besöket på Naturrum träffade jag Greta och Hans Rustad på Njupersärsserveringen. De berättade att de arrenderat serveringen i fem år. De serverar bland annat älgkött i olika former, säljer mycket fika, glass och souvenirer.
Under sommaren är det massor av besökare som kommer till serveringen och njuter av den goda maten, köper lite souvenirer och glass.
- Det är en fantastisk blandning på besökare man får träffa här, säger Hans. Från alla delar av världen och alla olika samhällsklasser. Han njuter av att prata en stund med gästerna och berätta om allt fantastiskt man kan se i nationalparken.
Vi ser positivt på framtiden i området. Antalet besökare ökar stadigt, fortsätter Hans. Våra barn arbetar idag i serveringen och vi hoppas att de kommer att fortsätta när vi slutar.

Innan jag lämnade området träffade jag projektledaren för ett projekt som heter Fulufjällsringen och som jobbar för en ökad samverkan mellan förtagarna i området, både på svenska och norska sidan.
Läs mer om deras projekt på http://www.fulufjallet.nu/sv/

Slutligen vill jag bara säga - Älvdalens kommun skall verkligen vara stolta över denna besöksattraktion vi har i vår kommun!
Har Du inte besökt Fulufjällets National park?
Gör det! Det är väl värt ett besök!!
//Karin Hellström