Företagsbesök på Älvdalslax

Mats Hjort, ägare av Älvdaleslax och Karin Ardefelt, W7 Dalarna

Igår var jag och min kollega Karin Ardefelt på företagsbesök i Älvdalen.
Vi besökte Mats Hjort på Älvdalslax i Gåsvarv, ett par kilometer söder om Älvdalens kyrkby.
En slingrande grusväg ner mot Österdalälven ledde oss ner till anläggningen där nöjda besökare kom ut med påsar fulla med regnbågslax.
Mats startade upp sin verksamhet i början av 1980-talet - först som en hobby - men startade 1986 aktiebolaget som han driver än idag.
Till en början handlade det mest om avel och export av ägg men efter ett antal lagändringar och beslut ändrade Mats inriktning och säljer idag fisk till inplantering, put-and-take och till butiker & konsumenter direkt på plats.
- Mina laxar hittar man idag på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm, berättar Mats stolt, kunglig hovleverantör!
Vi får en guidad tur i den fascinerande anläggningen och Mats berättar om processen med uppfödningen av fiskarna och hur lång tid det tar att få fram en färdig produkt.
- Vattnet i Österdalälven är perfekt för denna typ av verksamhet - det kan inte bli bättre för fiskarnas kvalitet.
Nu skall vi på näringslivskontoret hjälpa Mats att se över vilka regler som krävs för att KRAV-märka anläggningen. Det kan ge möjlighet att nå ut till en större målgrupp och ge ökad lönsamhet.
Lokalproducerade matvaror efterfrågas stort.
Vi rekommenderar ett besök på anläggningen - under sommaren har Mats öppet mellan 10-12 ,alla vardagar. Vill du beställa - mejla på info@alvdalenslax.se

//Karin Hellström

Delikata regnbågslaxar