Frukostmöte och företagsbesök i Särna

Informationsplatsen i Särna

Idag har det varit en spännande dag med många olika möten. Klockan 07.30 började dagen med ett frukostmöte på Kyrkbacksgården i Särna. 28 personer hade gått upp tidigt för att delta på mötet som arrangeras av Företagarna och näringslivskontoret. Jättekul att så många personer tycker att det är intressant att komma och uppdatera sig om vad som är på gång i kommunen.
Bland företagen som presenterade sig var; STF Turistgården i Särna, Q8 (som dessutom driver fler företag med anknytning till besöksnäringen), Kompetenza friskvård och Rörbäcksstugornas arrendator. Många entreprenörer som dagligen arbetar hårt med utveckling av sina företag.
Fler punkter på frukostmötet var presentation av Leader Södra Fjällen, Idrekonferensen, Värna om Särna, GävleDala Designlab, Pilotstudie Drevdagen, W7 Dalarna, Non Stop Business, Dalalyft mm.
Från kommunen fanns näringslivskontoret på plats och Nils-Åke Norman, kommunalråd.

Jehab Städservice AB
Efter frukostmötet åkte Nils-Åke Norman, Karin Ardefelt och jag vidare i Särna på ett första företagsbesök; Jehab städservice AB. Ett familjeföretag som arbetar inom städbranschen och är verksamma både i Älvdalens kommun och i Malung/Sälens kommun. Hasse Johansson driver företaget tillsammans med sin fru Elvy och sin dotter Veronica och har sedan början av 1990-talet drivit företaget i denna form. En av de största kunderna är Skistar i Sälen.
De har idag 28 fast anställda och under vintern (då säsongen är som störst) är det över 200 på lönelistan! Det betyder att Jehab är en av Älvdalens kommuns största arbetsgivare.
- De flesta som jobbar hos oss är från Älvdalen och Särna men vi har även personer som bor i Malung som är anställda.
Vi ser en riktig entreprenör i Hasse och är alla runt bordet är fascinerade av att företaget har en låg profil i kommunen och att man inte ser eller hör så mycket om dem. Nu hoppas vi att Jehab AB kommer och presenterar sitt företag på kommande frukostmöten i kommunen. De är verkligen en förebild och en duktig företagare i Älvdalens kommun!
Nils-Åke och Bertil

Företagsbesök nummer två denna förmiddag blev hos Bertil på Bertils Bilservice i Särna AB. Vi sätter oss ner vid Bertils köksbord och han berättar om hur hans far stratade upp företaget 1953 i Särna.
- På den tiden fanns det sju bensinstationer i Särna, berättar Bertil.
Idag jobbar han både med bilverkstad och är med i Assistancekåren där det blir många utryckningar för att hjälpa turister under vintern. I dagsläget har företaget fem anställda.
- Vi ser en tydlig ökning av danska turister som behöver hjälp med sina bilar, både i Sälen och i Idre.
Bertil har nu utökat och har fyra stora bilar i Sälen och två i Särna för bilbärgning.
- Under vissa vinterveckor är vi störst i Sverige på bilbärgning! Det är inte dåligt, berättar Bertil.
På frågan om hur vi skall göra för att utveckla Särna och Älvdalens kommun säger Bertil bestamt;
- Samverkan mellan företag är jätteviktigt för vår framtid och att vi alla blir ambassadörer för vår bygd!

Bertil är stolt över sin fina skylt!
Nu sitter´vi och jobbar på kommunkontoret i Särna innan vi skall iväg på work shop och föreläsning med GävleDala Designlab.
En riktig heldag i Särna - jättekul!

//Karin Hellström