Dala skog & gärdesgård - företagsbesök på näringslivskontoret


Idag skulle jag och Supriya Melin, integrationssamordnare på Älvdalens kommun egentligen åkt ut i skogen på ett företagsbesök hos Dala skog & gärdesgård men tyvärr var det omöjligt att ge sig ut i ösregnet.
Vi fick därför besök på näringslivskontret av Tomas Pettersson och delar av hans personal; David, Bavi och Ismail.
Tomas har anställt killarna från Burma med visst stöd från Arbetsförmedlingen och är nöjd mer att få hjälp med deras arbetsinsatser. De utför röjningsarbete i skogen och hjälper Tomas att få fram material till gärdesgårdarna som han tillverkar.

David, Tomas, Bavi och Ismail från Dala skog & Gärdegård
David, Bavi och Ismail har varit i Sverige i tre år nu och håller på att lära sig det svenska språket.
De planerar nu en gemensam studieresa till Indien där de skall se hur man arbetar inom skogsnäringen och jämföra hur arbetet utförs här i Sverige.
- Spännande och kul att få se på det indiska skogsbruket tillsammans, säger killarna gemensamt.

Tomas har drivit sitt företag Dala skog & gärdesgård sedan 2009 och har förutom killarna från Burma två anställda som jobbar med gärdesgårdar. Under sommaren har de haft mycket jobb i Älvdalen runt fäbodarna i kommunen men Tomas försöker att nå fler kunder även utanför Dalarna för att kunna jobba under en längre säsong.
- För att kunna hitta kunder under vintern måste jag leta kunder längre söder ut i Sverige, där det är barmark under längre period, berättar Tomas. Jag funderar på att ställa ut på trädgårsmässor i Stockholm; där kanske jag kan nå ut till kunder i övriga landet, fortsätter Tomas.
- Vi har idag en kapacitet på cirka 7 km gärdesgård på en säsong, berättar Tomas vidare. Det gäller att hitta bra personal.
Tomas är en engagerad företagare och är stolt över att han kan hjälpa killarna från Burma att komma ut i det svenska samhållet och lära sig språket.
- Dessutom får jag möjlighet att lära upp killarna och därigenom få personal som utför det arbete jag behöver för min verksamhet, säger Tomas.

En lyckad kombination, tycker vi på näringslivskontoret!
Är du intresserad av att ta emot personer som kommit till Älvdalen som flyktingar?
Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Vill du veta mer om Tomas företag - läs mer på http://www.dsog.se/

Gärdesgård tillverkad av Dalaskog & Gärdesgård
//Karin Hellström