Fulufjällets Nationalpark firar 10-årsjubileum 2012

Eje, Sofia, Invar och Niklas på naturum på Fulufjället
Idag har jag varit uppe på Fulufjällets Nationalpark och träffat Sofia Tiger, ansvarig och Niklas Eberl, praktikant från Tyskland, på naturum. Nationalparken firar 10-årsjubileum nästa år och vi diskuterade hur vi på näringslivskontoret kan hjälpa till att sprida detta.
Aktiviteter börjar redan planeras och Sofia hoppas på många besök av både tillresta och lokala besökare för firandet under nästa år!
I år har naturum haft 17 500 besökare hittills. Statisktiken över hur många besökare det varit i parken har inte sammanställts ännu. Två nya mätpunkter har satts upp i år; en vid bron efter parkeringen och en vid vattenfallet. Vi ser fram emot att ta del av siffrorna när de är sammanställda - det är många besökare i nationalparken under året!

När vi satt och pratade fick Sofia och Niklas besök av två (av de totalt sju) naturbevakare som finns i Älvdalens kommun; Eje Mosshäll och Ingvar Hallstensson.
Vad gör en naturövervakare? frågar jag,
- Vi är anställda av Länsstyrelsen i Dalarna och besiktigar områden och nybyggnationer, har tillsyn av stugor och leder, inventerar rovdjur och har allmän skötsel av alla 55 naturreservat och de två nationalparker som finns i Älvdalens kommun, berättar de.

Vi fortsätter en spännande diskussion om det ökande antalet besökare i parkerna, naturreservat, lokal förvaltning, rovdjur, skötsel mm.
Jag är mäkta imonerad av dessa herrar och deras arbete och önskar att jag fick byta med dem under ett par veckor:)
Tack för ett spännande och givande besök!

Läs mer om Fulufjället på http://www.dalarna.se/fulufjallet

//Karin Hellström