Hur kan vi utveckla porfyr i Älvdalen?

Gamla Porfyrverket
Idag har jag träffat två engagerade porfyrentusiaster, Marit Norin och Torbjörn Zachridsson, båda duktiga guider och mycket kunniga på porfyr.
Marit och Torbjörn håller just nu på att se över vad vi har för tillgångar i kommunen inom profyr och har en vision om att utveckla och paketera porfyren för att skapa attraktioner för besökare i vår kommun. Jättespännande!
Det är fascinerande att lyssna till Torbjörns berättelser från förr då han hade möjlighet att vara med de äldre herrarna när de var verksamma i de olika porfyrverken i Älvdalen. Mycket kunskap som många skulle uppskatta att få ta del av.
Torbjörn och Marit - två entusiaster som brinner för att utveckla porfyren till ett besöksmål och en reseanledning i Älvdalen
I förra veckan var vi i Västäng och tittade på Nya Porfyrverket och idag träffades vi på Gamla Porfyrverket vid Näset, nästa vecka blir det Wasasten.
Jag får lära mig mycket, de berättar engagerat om historierna kring husen, tillverkningen, hur maskinerna fungerar, olika porfyrsorter mm,mm.
Den fascinerande inredningen i Porfyrverket vid Näset
Målet är att vi tillsammans ska ta fram en vision och ett förslag på hur man kan utveckla porfyren till en reseanledning och ta fram förslag på paket utifrån de olika sevärdheterna som finns runt om i kommunen på temat porfyr.
Kunskapen finns hos Marit och Thorbjörn (och säkert fler i kommunen). I de gamla porfyrverken finns skatter från förr som väntar på att få visas upp för nyfikna besökare.
Tillsammans kan det bli en fantastisk möjlighet!
Vi håller tummarna att vi ska lyckas.

//Karin Hellström