Företagsbesök - Älvdalens Skrotaffär

Idag var vi på näringslivskontoret, Karin Ardefelt och Frida Torsein, med kommunalrådet Nils-Åke Norman på företagsbesök hos Daniel Johansson och Petter Hedén som driver Älvdalens Skrotaffär AB.
Daniel Johansson, Petter Hedén, Nils-Åke Norman och Frida Torsein.
Petter har varit en del i företaget i runda slängar 20 år och Daniel i ungefär 10 år. De tar inte bara hand om skrot och skrotbilar på plats, de åker även och hämtar skrot/skrotbilar utan kostnad. Särna, Idre, Sveg, och Mora är några av platserna de regelbundet hämtar skrot på. De är även auktoriserade att avregistrera bilar, en auktorisering som Länsstyrelsen utfärdar, vilket kan ses som en trygghet för kunden som vill skrota sin bil. I vår kommun är de det enda skrothandelsbolaget, och de är ganska ensamma om detta även i vår norra region.
Häromdagen hade de en annons i Mora-tidningen.
I dagsläget återvinns ca 70-80% av alla bilar som skrotas, och ungefär två gånger om året får de besök av en transport som pressar ihop skrotbilarna och tar dem till Hallstahammar för återvinning. Själva har de lastbilar som de hämtar skrot med, och dessa vägs sedan på en lastbilsvåg, för att se hur mycket skrot de fått med sig. Vågen kan uppmäta en vikt upp till 60 ton!
Lastbilsvågen som kan uppmäta en vikt på upp till 60 ton.
Med en mastodontsax kan de klippa sönder metallskrot, som sedan sorteras med en magnet, och det som fastnar på magneten blir smidesskrot som skickas till Smedjebacken. Förutom skrothandeln har de även en butik där de specialiserat sig på att sälja verktyg för grövre dimensioner. Takplåtar och vattenrännor som de också säljer, kan de även klippa till på plats, vilket är ganska unikt.

Mastodontsaxen, som vi på näringslivskontoret vill benämna den, kan klippa sönder nästan vad som helst.
En liten anekdot; de köpte för någon vecka sedan ett parti om 2,5 ton sekundaplåt, och denna sålde de slut på under bara två timmar.

Gå gärna in och gilla dem på Facebook: https://www.facebook.com/pages/%C3%84lvdalens-Skrotaff%C3%A4r-AB/178016695589434

Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/foretagsbesok-sporthotellet-idre.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/foretagsbesok-pa-lovasgardens.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/i-dag-har-jag-karin-ardefelt-frida.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/11/foretagsbesok-pa-pizzeria-roma.html//Frida Torsein