Nyhetsbrev augusti 2013

Nyhetsbrev augusti 2013 
Bättre sent än aldrig, nu kommer nyhetsbrevet från Näringslivskontoret. De allra flesta kan nog hålla med om att denna sommar och början av hösten varit bra ur flera synvinklar – och inte bara vädret.

Möte med W7
Karin Ljudén, Karin Eriksson, Camilla Hillbom på W7 och Karin Ardefelt och Frida Torsein på Näringslivskontoret hade ett möte för att diskutera bland annat W7s framtid. 2014 måste de göra en ny ansökan till en strukturfond för att leva vidare.

Hemvändarkväll på Rot Skans
Rovswaiders på Rot Skans hemvändarkväll.

Den 7 augusti, när Musik och Motor-festivalen börjat smyga igång, var det Hemvändarkväll på Rot Skans – med fint väder (tills aftonen nästan var slut) och bra musik från ortens duktiga musiker. Näringslivskontoret var där för att kunna berätta mer om verksamheten. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/musik-och-motorfestivalen-igang.html

Musik och motorfestivalen
Näringslivskontoret hade en monter på Älvdalens Flygfält under bilutställningen på Musik och Motorfestivalen för att locka potentiella inflyttare att verkligen flytta hit. Vi träffade ett antal som var väldigt intresserade av det – och vi hoppas nu att de ska höra av sig till oss. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/alvdalens-kommun-representerad-pa.html

Vasaloppsarenan
Karin Ardefelt var på möte i Mora om Cykelvasan och vassaloppsarenan, och denna var just då även i full gång. Det var ett stormöte med politiker och tjänstemän från Älvdalen, Malung-Sälen och Mora samt representanter från Vasaloppet som diskuterade VasaloppsArenans framtid. Vi fick ta del av VasaloppsArenans arbete som avslutades med diskussioner om arenans framtid. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/vad-hander-kring-vasaloppsarenan.html

Möte om kommande strukturfondsprogram i Dalarna
Karin Ardefelt av på möte i Falun om de kommande strukturfondsprogrammen i Dalarna. Det var Region Dalarna som bjöd in till denna träff för att informera och hämta hem synpunkter på kommande programperiod. Strukturfonder är EU-medel som ska stödja kritiska områden och punkter i vår region såsom gränssamarbeten, logistik, entreprenörskap och mycket mer.

Länsstyrelsens informationsträff om Dalarnas näringsliv
För att beskriva näringslivets struktur i Dalarna lät Länsstyrelsen ett konsultföretag genomföra en statistisk kartläggning av Dalarnas näringsliv. För att alla näringslivskontor i länet skulle få ta del av detta bjöd de in till ett möte som Karin var på och där hon fick ta del av det.

Speed-dejting - unga jobb
Karin Ardefelt var i Mora för att tillsammans med Swedbank, Näringslivskontoren i Mora och Orsa planera en kommande så kallad speed-dejting med fokus på att hitta praktikplatser för unga under 25 år.

Företagsbesök på Friskvårdsfokus
Frida var på företagsbesök hos Carola Hahlin och hennes företag Friskvårdsfokus, som masserar, har mama boot camp, är personlig tränare, har spabehandlingar samt säljer produkter från bland annat Maria Åkerberg. Friskvårdsfokus finns i Prästgården i Älvdalen. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/foretagsbesok-pa-friskvardsfokus.html

Forum Älvdalen
Karin och Frida kallade samman en grupp tjänstemän samt en representant från Länsstyrelsen för att diskutera tre företagsärenden som kräver insatser från både Länsstyrelsen samt flera förvaltningar inom Älvdalens kommun. Ett så kallat Forum Älvdalen-möte.

Lunchmöte i Björnlidens Fjällby
Karin höll i ett lunchmöte i Björnlidens Fjällby den 27 augusti och där presenterade ägaren Hans Segerhjälm sitt företag. På dagordningen fanns bland annat Sofia Tiger på Länsstyrelsen Naturum berättade hur man gör för att marknadsföra sig på Naturums hemsida, Arbetsförmedlingen, SITE Destination marknadsförde entreprenörskapshelgen 24-26 januari som ska vara på Grövelsjöns Fjällstation, presentation från Näringslivskontoret om vad som händer inom kort och Nils-Åke Norman berättade om kommunens omorganisation.

Företagsbesök på Grövelsjö Alpacka
Karin var med Anna Mattsson på SITE Destination på företagsbesök hos Beate Hertenstein som har Grövelsjö Alpacka. Hon erbjuder vandringar med alpackor i Grövelsjöfjällen, och har ett nystartat företag. Hon var deltagare på en tidigare entreprenörskapshelg. Mer kommer på bloggen om detta.

Informationsmöte om flygplatsen i SITE-regionen
I Rörbäcksnäs pågår planerna för en flygplats, och Karin var på möte om detta som hölls i slutet av augusti. På detta möte presenterades planerna för ett framtida Airport Center där flygplatsen även ska ta fördelarna med allt vad gränshandel innebär. Mötet avslutades med en paneldebatt med representanter från bland annat Region Dalarna, Tillväxtverket, Trafikverket och Näringslivsdepartementet. Läs mer på bloggen om en snar framtid.

Frukostmöte i Älvdalen
Den 28 augusti höll Frida i frukostmöte på Hotell Älvdalen. På dagordningen fanns bland annat Företagarna, Eva Kaiser från Länsstyrelsen som berättade om deras arbete med offentliga upphandlingar, Rindi, Turistbyrån i Älvdalen tillsammans med Meteorum, information om årets Musik och Motorfestival och information om Älvdalens Sportcenterloppet som hölls i början av augusti. Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/frukostmote-i-alvdalen-28-augusti.html

Gränskommittén
Karin träffade två representanter från Gränskommittén för att berätta om lyckade projekt som man kunnat mäta resultat av, från vår kommun. Detta ska sammanställas i en bok för att fler ska kunna ta del av det. Gränskommittén är ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Norge med huvudsyftet att försöka underlätta gränshinder, skapa affärsmöjligheter och ännu mer utbyte mellan Norge och Sverige. Mer information kommer inom kort på vår blogg: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/

Arbetstiderna under augusti och september på Näringslivskontoret
Under augusti och halva september har Frida Torsein varit föräldraledig 50%. Med anledning av detta kan det ha varit svårt att få tag på oss, och vi ber om ursäkt för det och tror att det kommer bli lättare från och med nästa vecka när Frida återigen arbetar 100%. Karin Ardefelt kommer att ett tag framöver vara ledig på fredagar.




Med vänlig hälsning
Frida Torsein och Karin Ardefelt



Läs mer: