Företagsbesök i industrins tecken

Under några dagar har jag och kommunalrådet Nils-Åke Norman varit på företagsbesök på några av våra industriföretag i södra kommundelen. Vi besökte Pressmaster, Mixtrum och Blybergssågen.

Pressmaster
Första företagsbesöket kunde även kommunalrådet Kjell Tenn vara med på och det blev på Pressmaster där VDn Camilla Rudberg tog väl hand om oss och visade oss runt i lokalerna. Pressmasters historia startade i Stockholm 1971, och 1976 förlades tillverkningen på Berglunds mekaniska i Älvdalen och här har företaget blivit kvar. Berglunds mekaniska var en avknoppning till det anrika Hagström.

Kommunalrådet Kjell Tenn, Pressmasters VD Camilla Rudberg och kommunalrådet Nils-Åke Norman.
Pressmaster har sammanlagt ungefär 100 anställda, i Sverige, USA och ett flertal länder i Europa och resten av världen. Tyska Phoenix contact äger Pressmaster sedan ungefär ett år tillbaka. Handverktyg för kontaktpressning och avisolering av kablar är Pressmasters gebit, och de håller en mycket hög kvalité på sina produkter.

Mixtrum
Andra företagsbesöket blev på Mixtrum, där Poa Åslund, som äger företaget till 50% tillsammans med kollegan Leif Boberg som äger resterande 50%. Mixtrum gör olika delar i metall och plast till alla möjliga ändamål - allt ifrån medicinsk utrustning, lastbilsdelar till delar som varit med i rymdfarkoster som NASA sänt ut.
Mixtrums Poa Åslund och Nils-Åke Norman.
2003 startade Poa och Leif Mixtrum, efter att tidigare ha drivit ett företag tillsammans. I dagsläget har de 17 anställda. Under några år har Mixtrum ökat sitt nätverkande bland industriföretagen i bland annat Mora, vilket har lett till nya kunder och större samarbete.

Översikt över delar av Mixtrums lokaler.
Blybergssågen
Tredje företaget var Blybergssågen, med ett 50-tal anställda. Blybergssågen är unika med sin sågning av klentimmer, och med klentimmer menas timmer som är mellan 11,5-20 cm i diameter. Under ett antal år har man satsat stort och utvecklat sågverket genom att investera stora belopp för att effektivisera tillverkningen. Blybergssågen ingår i Siljankoncernen, och producerar ungefär 50% av allt virke som Siljan säljer i Sverige, Norge och Danmark.
Jon Hansson, Nils-Åke Norman och Tomas Olarspers.
Ungefär 20 000 stockar om dagen sågas på Blybergssågen, och från sågen transporteras ungefär ett tåg per dag med flis. Siljankoncernen sysslesätter närmare 1000 personer - allt ifrån anställda till entreprenörer som får sitt uppehälle genom att utföra uppdrag åt Siljan.


Vi vill passa på att tacka Pressmaster, Mixtrum och Blybergssågen för att vi fick komma på besök hos er och se era spännande verksamheter!//Frida Torsein