Frukostmöte i Älvdalen

Idag hölls frukostmöte i Älvdalen, och det var nästan 50 personer som kom för att delta. Förutom Skistart och projekt F7 så gästades vi bland annat av Polisen genom Lena Ronnerstedt-Eriksson.

Först ut vad företagarna Älvdalen, som presenterade nya ordföranden Lars Dahlberg, som driver Dahlbergspojken och vice ordförande Eva Pettersson, som driver familjeföretaget LP Skog. Lars berättade bland annat om den Pub-afton som de arrangerar den 28 april i år, med tema upphandling samt att planerna för företagsmässan 2017 redan dragit igång. Dessutom kommer det under hösten att bli en ny "Idrekonferens" fast på annan ort och datumet för detta är 11-12 november. Boka in datumet redan nu!

Företagarnas nya ordförande Lars Dahlberg
Efter Företagarna klev Maria Larsson, SFI-lärare upp på scenen för att berätta om den praktik som ingår i SFIn (svenska för invandrare). Vi hoppas att det ska finnas företag som kan tänka sig att ta emot en praktikant bland våra SFI-elever för språkpraktik under två timmar per vecka. Kan du tänka dig att ta emot en språkpraktikant två timmar per vecka och på så sätt hjälpa till att öka integrationen för dessa människor, så tveka inte att kontakta Maria Larsson: maria.larsson4@mora.se, 0702-761825.

SFI-lärare Maria Larsson
Henrik Lindh var näste man på tur, och han berättade om företaget Skistart som han driver tillsammans med sin bror Johan. 2006 letade de efter skidvalla och hittade Skistarts hemsida, och det slutade med att de köpte hela företaget istället. De har mottagit ett antal utmärkelser, 2010 blev de årets företagare i kommunen och nu senast vann de Pricerunners pris Årets e-handel i kategorin "Sport och fritid". För att se till att ha en fungerande verksamhet året runt, då skidor främst säljs vintertid, nischar de sig även mot klättring, kosttillskott, solceller och även frystorkad mat vilka säljer året runt. Detta gör att de kan behålla den mesta personalen året runt. Skistart har verkligen visat framfötterna då de för inte så länge sedan hade två helsidor i Dagens Industri skrivna om sig. Under 2016 är målet att de ska översätta webshopen till finska, danska och tyska. Besök deras hemsida här!

Henrik Lindh, Skistart
Camilla Garbergs, som är alldeles ny som projektledare för projekt F7 presenterade sig själv och berättade mer om projekt F7 som är ett projekt som sträcker sig över 7 kommuner (Älvdalen, Mora, Orsa, Malung-Sälen, Vansbro, Rättvik och Leksand) och vänder sig mot etablerade företag som har 0-9 anställda. I projektet har de fem delmål: internationalisering, jämställdhet, tillväxt, innovation och regionala företagsfrämjare. Inom dessa delmål ska F7 lotsa och hjälpa företag. Det finns en affärsutvecklare i varje kommun, och de har alla olika kompetenser, så tanken är att riva gärdsgårdarna och fokusera på affärsrådgivarnas kompetens istället för ort. Affärsrådgivarna kan hjälpa till med coachning, tillväxtfrågor och andra stöd, ägarbyten eller att bli mer digital, till exempel. Kontakta Camilla eller Karin för frågor: camilla.garbergs@alvdalen.se eller karin.ljuden@alvdalen.se.

Camilla Garbergs och Karin Ljudén, projekt F7
Efter projekt F7 var det dags för kommuninformation och offentliga upphandlingar. För att se vilka offentliga upphandlingar som är ute just nu kan du klicka här. Det är fortfarande möjligt att skicka in dina förslag på Årets företagare och Årets nyföretagare till frida.torsein@alvdalen.se. Senast 31 mars vill vi ha dina förslag!

Lena Ronnerstedt-Eriksson, Polisen
Lena Ronnerstedt-Eriksson, Polisen, berättade om sitt jobb som lokalpolis. I det arbetet ska Lena vara en länk mellan Polisen, medborgare, näringsliv och kommun. Polisen arbetar nu med någonting som heter medborgarlöfte, som innebär att man frågar invånarna i en kommun genom en enkät vad de ser som den största otryggheten. Utefter det som kommer fram skapar man ett sk. medborgarlöfte, där Polisen i samverkan med lokalsamhället försöker råda bot på de otryggheter som kommer fram i enkäten. I Malung-Sälens kommun har man redan provat denna metod med framgång och tanken är att det ska finnas ett medborgarlöfte även i Älvdalens kommun senast sista september i höst. Vill du prata med Lena kan du ringa 010-567 17 89 eller maila: lena.ronnerstedt@polisen.se.

En sista, och spontan punkt på dagordningen var Elisabeth Fransson, som är förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen på Älvdalens kommun som förtydligade att det är viktigt att vi tillsammans försöker finna praktikplatser till de nya kommuninvånare vi har som har fått uppehållstillstånd och som befinner sig i den sk. etableringsfasen. Vi har tidigare försökt få företag att ta emot praktikanter som är i asylprocessen och som bor i Trängslet, men vi vill poängtera att det är nog så viktigt att vi erbjuder praktikplatser till de ca 40 personer som idag har uppehållstillstånd och läser på SFI. Om dessa personer inte kommer ut i arbete riskerar de att bli tvingade att söka försörjningsstöd.


Vi vill passa på att tacka alla som kommit på frukostmötet både som lyssnare och talare. Vi ses igen den 18 maj på Hotell Älvdalen då det är dags för frukostmöte igen!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/03/nytt-datum-for-sista-ansokningsdag.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/03/under-varen-kommer-vara.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/03/frukostmote-pa-hotell-alvdalen-16-mars.html


//Frida Torsein