Företagsbesök tisdagen den 17 maj

I tisdags, för en vecka sedan, var kommunalråd Peter Egardt, affärsrådgivare Karin Ljudén och näringslivssamordnare Frida Torsein ute på företagsbesöksturné. Vi besökte Älvdalsbygg och hyvleri, Kjell Halvarssons bygg och Hotell Älvdalen.

Älvdalsbygg och hyvleri drivs av tre personer, Hans Andersson, Roger Mattsson och Bo Rytter. Älvdalsbygg & Hyvleri AB startades 1987 som ÄlvdalsBygg AB. Lokaler, maskiner och lager köptes av Klittenstugor när deras verksamhet upphörde. I företaget finns dels hyvleriet, pelletstillverkning men också byggnation. Sammanlagt har de 36 personer anställda, inklusive de tre delägarna. Idag gör de mestadels sängmaterial i hyvleriet, linan har 6 st borrstationer där bottenbrädorna till sängar provtrycks. Sängmaterialet beställs av Sälen Timber som i sin tur säljer materialet vidare för att slutligen hamna i sängar som säljs på Ikea. Har du en säng från Ikea är sannolikheten stor att en del av den sängen är producerad i Älvdalen. Du hittar deras hemsida här.

Kjell Halvarssons byggs fulla styrka. Bilder är tagen på Rots skans.
Från vänster till höger med de stående först: Daniel Eriksson, Fredrik Nylund, 
Martin Westlin, Karl Look, Per Göransson, Henning Westlin, Kjell Halvarsson, 
Peter Dahlman, Markus Olsson, Clas Andersson, Mikael Andersson. 
Sittande: Marcus Persson, Per Wikström, Joakim Gölén, Mikael Mikker, Magnus Mikker.
Kjell Halvarsson driver inte bara byggfirma med 15 anställda utan även jordbruk där en av de 15 är anställd samt har hyresfastigheter. Kjell har drivit företag sedan tonåren med jordbruk, och byggde på företaget med snickeridelen runt 1990. I jordbruket är det mjölkkor som gäller, och de föder upp kalvar åt jordbrukaren i Evertsberg. För att skapa sysselsättning åt de anställda året runt blir det en hel del byggjobb i Stockholmstrakten i februari/mars när det annars kan vara lågsäsong i våra trakter på byggnationer. Passa på att ta ett besök på hemsidan!

Linus Zetterman, Hotell Älvdalen och Peter Egardt, kommunalråd
Sista företagsbesöket blev på Hotell Älvdalen där vi träffade Linus Zetterman som är en av de tre delägarna förutom Malin Zetterman och Emma Berglund. 2012 köpte Linus och hans fru Malin Hotell Älvdalen tillsammans med Linus syster Hannah Risander och hennes man Johnny. 2015 gick Emma in som delägare istället för Hannah och Johnny. Hotell Älvdalen har en beläggning på 45 %, vilket är bra när man jämför med länet där beläggningen i snitt är 39 %, och hotellet har 52 rum, och 164 bäddar. Under veckorna är det många som arbetar på industrierna i området som bor där, och på helger är det simläger eller skidläger beroende på säsong. Vintertid är det många som är här på halkkörning, och sommartid är det mycket turister, främst norrmän från Trondheim. Vasaloppsveckan och Musik och motorveckan är de två veckor som är allra viktigast för Hotellet, då omsätter de lika mycket som de gör under två "vanliga" månader. Besök deras hemsida här!


Vi tackar alla företagen för att ni tagit er tid att låta oss komma och besöka er!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/12/foretagsbesok-pa-coop-ica-och-fjaril.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2016/04/foretagsbesok-i-idre.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/11/foretagsbesok-pa-tre-bjornar-knuts-bygg.html


//Frida Torsein