Frukostmöte i Särna

Idag hölls frukostmöte i Särna, på café Selin. Bland talarna fanns, förutom Företagarna Särna-Idre-Grövelsjöns ordförande, även Pero, Ski Pro Am, Abris, Helena Adolfsson och Stefan Linde. Dessutom uppmärksammades Årets Företagare 2015 i Älvdalens kommun!

Stefan Nordin, ordförande i företagarna
Särna-Idre-Grövelsjön
Först ut var Stefan Nordin, ordförande för företagarna Särna-Idre-Grövelsjön, som berättade om varför företag ska vara med i företagarna, och det arbete företagarna för lokalt och nationellt för företagare. Dessutom avslöjade han vilket företag som blev Årets Företagare 2015, nämligen: Pero i Särna AB! Stort grattis till Per Blomqvist och Roger Mörk för ert driv och engagemang!

Roger Mörk och Per Blomqvist som driver PeRo
Med anledning av titeln Årets Nyföretagare blev Pero andra talarpunkten på dagordningen. Pero drivs av Roger Mörk och Per Blomqvist. De har i dagsläget ca 10 heltidsanställda och 4 deltidare. PeRo startade Roger och Per 2004 och de har drivit det sedan dess, och hade äran att bli Årets Ungdomsföretagare i Dalarna 2008. I deras verksamhet ryms en bildverkstad samt entreprenad, torvbrytning och lackering runt om i landet av skogsmaskiner. Verksamhetsområdet är inte bara Dalarna, utan arbetsområdet är större än så. Ett riktigt stort grattis till er!

Runi Wold, Ski Pro Am
Runi Wold, som drive SkiProAm tillsammans med sin man Ole Jörgen Wold, berättade om deras företag. De har bland annat ett skidteam bara för tjejer, eftersom de såg att elitsatsningar inom skidåkningen inte är på samma premisser för kvinnor som för män. SkiProAm arrangerade även en första version av Raiden i år, och de kommer att köra en större variant i mars 2017 - ett trivsamt långdistanslopp fördelat på två dagar i vacker natur och riktig natursnö.

Nina och Micke på Abris i Särna
Nina Fjätvall, butiksansvarig på Abris i Särna sedan september, berättade om Abris verksamhet i Särna. Abris startades i Leksand 1981, och öppnade butiken i Särna 2001. Sammanlagt har Abris 12 anställda - varav 3 är anställda i Särna. De säljer snöskotrar, fyrhjulingar, gräsklippare, skoter- och outdoorkläder. När det gäller maskinerna säljs både nytt och begagnat, och de har en mekaniker på plats i Särna. Nu har sommarsäsongen precis börjat, så nu har butiken fyllts med robotgräsklippare, rödsågar och mycket annat som hör denna årstid till. Den 28 maj kommer de att ha öppet hus mellan kl. 10.00-15.00, och då är alla välkomna att komma och titta på de nyheter som finns i butiken!

Helena Adolfsson, alldeles färsk som
nyföretagare
Helena Adolfsson, som kanske mest är klädd i Särna Turistförenings-kostymen berättade om hennes nyhet, som är att hon alldeles nyligen blivit egen företagare. Bland annat ska hon hjälpa till att skapa det "Visitors center" som ska finnas på Särna Allehanda, och hon hoppas även kunna driva andra projekt för bygdens utveckling. Helena vill få igång sitt företag såpass att hon kan anställa en person.

Stefan Linde, kommundirektör
Älvdalens kommun
Stefan Linde var sista person att tala, och han berättade om något som kallas "Älvdalsdelegationen". Det är en samling av olika representanter från bland annat kommunen, företagarföreningarna, Besparingsskogen, samerna, jakt, fiske, skoterföreningar, kommunbyaråd och Särna-Idre sockenförening. Dessa representanter ska agera som remissinstans när exempelvis ett område från Länsstyrelsens sida planeras att bli ett skyddsområde, och då innan det är beslutat om området skyddas eller ej. Tanken är även att denna grupp, Älvdalsdelegationen, ska få vara med när Länsstyrelsen lägger budget för de olika naturskyddsområden som finns i vår kommun.

Vi passar på att tacka alla som kom på dagens frukostmöte i Särna, både ni som deltog som talare och ni som deltog som åhörare! Nästa frukostmöte i våra norra kommundelar är 16 augusti - vi ses då!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/arets-foretagare-2015-i-alvdalens-kommun.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/frukostmote-i-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/offentliga-upphandlingar-i-lanet.html//Frida Torsein