Inför stundande säsong - lyckat frukostmöte i Idre!

Vi tackar alla deltagande för att dagens frukostmöte blev så lyckat!. Inför stundande säsong är Idre och destinationerna i norra delen av kommunen i full sving med spännande förberedelser.


50 personer kom till ett givande och innehållsrikt möte på Lodjuret, där Företagarna bjöd på frukost.


Stefan Nordin, ordförande Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön

Företagarna.  Företagarna har 4 ben, som landets 70 000 medlemmar kan luta sig på. Dessa är praktisk hjälp, bland annat i form av juridisk rådgivning, opinionsbildning för ett bättre företagarklimat, kunskap i form av seminarier, kurser och mentorprogram, nätverk med över 1500 träffar per år.
Det finns 16 föreningar i Dalarna, där föreningen i Särna-Idre-Grövelsjön, med Stefan Nordin som ordförande, spelar en viktig roll i norra delen av kommunen:
Företagsfrukostar  * Älvdalsdelegationen * Möten mellan kommun och företagare * Remissinstans och bollplank i många frågor * Lägger motioner i näringslivsfrågor * Nominerar och delar ut pris till Årets företagare, med mera.  Under 2017 kommer Företagarna i Särna-Idre-Grövelsjön även att arrangera event.

http://www.idreraiden.se/


Raiden.  På länk från Italien berättade Ole Jörgen Wold om Raiden, långloppet med inriktning på trivsel, och italienarnas glädje över att tävlingen återuppstår. Med på länk fick vi höra två italienska åkare, Bruno Debertolis och Anton Daprà, lovorda Raiden på sitt vackra språk. Anmälan är öppen och det är bara att anmäla sig. Det är stort intresse för tävlingen! www.idreraiden.se.

Torbjörn Wallin - styrelseordförande Idre Himmelfjäll AB


Idre Himmelfjäll.  Styrelseordförande Torbjörn Wallin på Idre Himmelfjäll berättade att utvecklingen sker i snabb takt nu. Tomter säljs för fullt. Kommande 5 år beräknas det satsas 1,2 miljarder kronor i egna och externa investeringar. Målet är 150 nya arbetstillfällen, 10-tal nya företag, och samarbete med lokalt förankrade företag. Det finns ett potential på 10 000 bäddar, och målet är att kunna erbjuda 2600 bäddar julen 2019. I somras rekryterades ekonomichef, arkitekt för fortsatt utveckling av existerande masterplan, med flera. Fler av aktörerna som finns med som partners, kommer bland annat från  projektet Vision 2021. 


Fjätervålen

Fjätervålen. Vd på Fjätervålen sedan ett år tillbaka, Fredrik Litzén, presenterade pärlan för tävlingsåkare. På Fjätervålen kan du åka skidor på över 1000 m höjd. På vårkanten finns det även möjlighet för pistade längdspår uppe på topparna.  Det är naturliga nedfarter och hela anläggningen baseras mestadels på natursnö. Det satsas mycket resurser även i Fjätervålen och fokus är här på naturlig skidupplevelse i den vilda naturen och mindre på "resortkänslan" med äventyrsbad och lekeland. Tyvärr strulade tekniken just då, så du kan se hela presentationen  genom att klicka här.

Fredrik Litzén, vd Fjätervålen ABLeo Persson - Vision 2021

Vision 2021. Leo Persson från Projektcenter redogjorde för vidare framdrift i projektet Vision 2021. Om du vill veta mer, ta kontakt med Leo på leo.projektcenter@gmail.com.
 Herbert Halvarsson


Centrum Idre. Herbert Halvarsson vill göra Idre centrum till en grön oas där det finns utrymme för återhämtning med lite avskärmade sittgrupper  och möjlighet till lek- och avkoppling för barnen, samt en busshållplats med möjligheter till faciliteter som toalett och väntkur. Herbert pratade även om vikten av enhetlig skyltning så att helhetsintrycket blir snyggt. Området som avses ligger mitt emot Gulf-macken.Älvdalens företagsmässa. Torbjörn Wallin är även arrangör för Älvdalens företagsmässa, en mötesplats för alla föreningar och företag i kommunen. Det är stort pådrag och möjlighet för samverkan och utställningsplats börjar bli fullbokad. Det är massor med information och saker som händer. Följ företagsmässan på Facebook,

 

 

Karin Ljudén

Karin Ljudén arbetar som företagsrådgivare i F7, som är ett projekt för stöd till företagsutveckling genom samverkan med 7 kommuner. Karin er aktiv i rådgivning till mindre företag med 1-9 anställda. Karin lyfte speciellt fram möjlighet till Mentorsprogram. En möjlighet att få en professionell mentor till din verksamhet i 18 månader till en kostnad av endast 2000 kr. Programmet är mycket uppskattat och fler har väldigt positiva erfarenheter. Den lilla kostnaden är snabbt intjänad.
Karin påminde även om Halvdagsseminarium kring fördjupning sociala media i Särna den 7 december. Platserna börjar ta slut. Anmälan till: karin.ljuden@alvdalen.seJan Ericson jobbar med fibernätanslutning i Älvdalens kommun.

Ansluta till fibernät? Nu grävs det för fiber i Idre, och på många andra ställen i Älvdalens kommun. Vill du ansluta dig till Norra Dalarnas stadsnät? Maila namn, adress, telefonnummer och fastighetsbeteckning till fiberanslutning@alvdalen.se. Eller kontakta Jan Ericson jan.eriksson@alvdalen.se Jan har för avsikt att vara tillgänglig minst en dag i veckan på kontoret i Idre. Du når honom på telefon 0251-31349.Forum Älvdalen Karin Ardefelt: - en dörr in - många kontaktpersoner samlade i ett möte. När du som företag, förening eller privatperson har en fråga, som inte bara berör näringslivskontoret, sammankallar vi på Näringslivskontoret vår arbetsgrupp, som går under namnet "Forum Älvdalen" för ett möte. På mötet finns representanter från de enheter på kommunen som är berörda för att diskutera den aktuella frågan. Allt för att snabbt och effektivt möta upp och ge svar.

Karin Ardefelt, företagsrådgivare Näringslivskontoret i Älvdalen och arrangör av dagens frukostmöte.
Övrigt:

Offentlig upphandling - många möjligheter. Följ länken för aktuella upphandlingar.

Tack till alla som bidrog - tiden går fort när man har trevligt. Tack för värdefulla bidrag  och nyttig information. Ser fram emot nästa möte!
//Runi Wold


Näringslivsstrategi
Älvdalen är en attraktiv kommun med framtidstro och befolkningstillväxt.
Kommunen och näringslivet har ett positivt nära samarbete som utgör grund för ett bra näringslivsklimat.

Vår strävan är att Älvdalens kommun framstår som ett föredöme vad avser strategiskt näringslivsarbete. I vårt dagliga arbete ska hela den kommunala förvaltningen prioriterar samverkan och aktiviteter som syftar till en positiv näringslivsutveckling.