Varför ska man ha fiber?

Det finns många anledningar att vara med i fiberprojektet. För att klargöra hur man kan tänka för er som ännu inte bestämt er har Jan Eriksson sammanställt några av de viktigaste argumenten.
För dig som funderar om du ska ta steget till fiber eller inte,
finns här listat några argument till varför du ska ta steget.
Ekonomi 1: Du kan tjäna på det
Har du fast telefoni, TV-kanaler från Boxer och internet via ADSL idag? Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber. Kopplar du en dator eller liknande (AppleTV, GoogleTV) till TV’n eller skaffar en smart-TV behöver du kanske inte så många kanaler längre utan det kan räcka med en on-demand tjänst för TV och film, såsom  t ex Viaplay eller Netflix.

Ekonomi 2: För fastighetens skull
Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. Se kalkyl på nästa sida. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.

Bättre kapacitet är roligt idag!
Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal. Tänk vad roligt man kan ha för den kapaciteten i form av strömmad högupplöst film, online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen och så vidare.

Bättre kapacitet är ännu roligare imorgon
Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k, 4 ggr högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Men detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s. Något du bara får med fiber. Marksänd TV, tex Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet till följd av begränsningar i bandbredden.

Framtidssäkert 1: Hastighet
Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Telia kan redan idag erbjuda upp till 1000 Mbit. Världens snabbaste internet om 2000 Mbit byggs nu i Japan och är fiberbaserad. Den fiberkabel vi vill gräva ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för dem som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.

Framtidssäkert 2: Kopparn försvinner
Har du telefoni och internet via kopparkabel idag? På lång sikt har samhället tydligt uttalat att kopparn ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Kopparledningarna kommer alltså på längre sikt att försvinna. Vi som bor på landsbygden riskerar då stå med bara dyr mobil teknik till vårt förfogande om vi inte tar saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det vore katastrof för landsbygdens attraktionskraft.

Bättre än 4G
Du kanske tänker att 4G är lösningen för ditt behov av data. Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, MEN 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonemang med fri datamängd. Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.

Att lita på när åskan går
Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? (Jag har blivit av med tre!) Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddat mot åsknedslag.

För bygdens skull
Vi har glädjen att få bo i en levande landsbygd med byskola och flera lokala företag med olika inriktning. Skolan och många av företagen behöver en säker, stabil uppkoppling med bra hastighet.

Detta hälsar Jan Eriksson - stadsnätsansvarig på Älvdalens kommun. Du hittar Jans information om hur man anmäler att man vill ha fiber när du klickar här.

Du som funderar på att vänta på 5G, uppmanas att läsa denna artikel från tidningen Ny Teknik.


Läs mer:
Klicka här för att komma till anmälan på kommunens hemsida
Klicka här för att läsa en artikel från Ny Teknik
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/04/meddelande-fran-var-stadsnatsansvarige.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/04/svenskt-naringsliv-uppmarksammar.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/04/reportage-fran-grovelfjallen-i-gokvall.html


//Frida Torsein