Sammanfattning av frukostmöte på Idre kulturhus/Idre bygdegård den 22 november 2017

I onsdags hölls ett frukostmöte med temat Kickoff inför stundande säsong. Ett 80-tal besökare hade slutit upp till mötet denna kalla förvintermorgon med snöfall. Besökarna bjöds på många spännande informationspunkter från exempelvis Företagarna SIG, Idre Himmelfjäll, Idre fjäll, Projektet Framsteg, Fjätervålen, Stora Fritidshus & Friluftsmässan, Företagsmässan 2019, Idreyran 2019, En dörr in och dessutom bjöds gästerna på fyra kortfilmer med inflyttarperspektiv. Huvudrollsinnehavarna var Anne Laure Benat, Susanne Olsson, Beate Hertenstein och Linus Bohman.

Dra åt skogen - Filmer inflyttning 
Näringslivssamordnaren Karin Ardefelt hälsade välkommen och inledde mötet med att informera om bakgrunden till de fyra filmer som visades på mötet. Företagarorganisationerna i vår kommun hade uttryckt att kommunen bör bli mer synliga på Idre fjäll, varav näringslivskontoret fick i uppdrag att ta tag i detta.

Vi behöver mer människor i vår kommun och företagen behöver arbetskraft och därmed var ett frö sått. Kollegan Runi Wold kontaktade Idre fjäll som var mycket positiva till ett samarbete. Produkten som har kommit fram ur detta frö är fyra filmer som dagligen visas på Idre fjäll intern teve. Kjell Eriksson på Idre fjäll är den som filmat och klippt. Huvudrollsinnehavarna: Anne Laure Benat, Susanne Olsson, Beate Hertenstein och Linus Bohman som ideellt bjudit på sig själva tackades efter filmerna av kommunalrådet Peter Egardt och Runi Wold som är den som drivit detta projekt.

Vi vill gärna uppmana er att använda filmerna i olika sammanhang eftersom vi alla har samma mål, fler människor i norra dalarna/Älvdalens kommun. Filmerna är fria att användas och finns att ladda ner på kommunens hemsida.

Klicka på bilderna nedan för att se filmerna!


https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Q6hL5SQKyD8

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Wmp-YrAqSfk


Dra åt samma håll – Företagarna SIG (Särna Idre Grövelsjön)
Stefan Nordin, ordförande i Företagarna SIG (Särna, Idre, Grövelsjön) informerade bland annat om föreningens verksamhet så som exempelvis årets. företagare. Han var också mycket positiv till de samrådsmöten som företagarorganisationerna håller tillsammans med kommunen  2 ggr/år med syfte att ständigt förbättra näringslivsklimatet i vår kommun. Han talade dessutom om vikten av att dra åt samma håll. Stefan passade även på att informera om att det finns platser kvar till företagarorganisationernas konferens den 1 december - bussresa med övernattning till Älvdalen och Stefan Nyqvist show "Folkpark 65". Avslutningsvis bad han mötesdeltagarna att ge en riktigt stor applåd till alla företagare, invånare, föreningar och organisationer i kommunen för ett fantastiskt företagsklimat.
Stefan Nordin, ordförande företagarna SIG

En dörr in – Forum Älvdalen lättillgängligt
Karin Ardefelt visade en film och berättade om vad En dörr in/forum Älvdalen är för något och varför vi har sådana möten.
https://www.youtube.com/watch?v=_IU5qL2uZiA
- När dina frågor berör flera tjänstemän är forumet rätt väg för dig. Syftet med forumet är att det skall vara enklare både för dig och kommunen när vi får en samlad bild av ditt ärende under en gemensam sittning. Det ska alltså underlätta för dig i dina kontakter med kommunen.
En dörr in/forum Älvdalen består av tjänstemän som är insatta i dina frågor och kan ge svar samt besked om handläggningstider och liknande. Du slipper då besöka enskilda tjänstemän en och en vid olika tillfällen. Kontakta näringslivssamordnarna för En dörr in/forum Älvdalen så kallar vi till möte karin.ardefelt@alvdalen.se lis.karlsson@alvdalen.seTre fjäll-Vd:ar informerade om senaste nytt

Idre fjäll 50 år 2018
Idre fjäll representerades av Tomas Ringsby, ordförande och Vd, Mats Lennartsson, utvecklingschef samt Andreas Starenhed, tf. ekonomichef.
Sommaren har gått jättebra på Idre fjäll och vinterns bokning ser bra ut. Just nu jobbas det hårt med två saker:
1. Stöpa om organisationen.
2. Effektiviteten.
- Vi tar ett ordentligt omtag, ser över allting både vitt och brett, exempelvis har vi också börjat städa upp flygplatsen, röjt både ute och inne i förråden, säger Tomas Ringsby.
Nästa år, 2018 fyller Idre fjäll 50 år och det kommer att firas på flera sätt. Varje vecka blir det ett kalas och sista helgen i april är det salut – inbjudan kommer så småningom.
Idre Fjäll kommer att arrangera Ski Cross World Cup  den 12-14 januari 2018. En annan nyhet är att nattklubbsverksamheten kommer att startas upp.
Vi samarbetar med Idre Himmelfjäll om infrastrukturfrågor och om Idreyran.
- Vi vill vara mer delaktiga i byns utveckling, avslutar Tomas Ringsby.
Idre fjäll representerades av, från väntserTomas Ringsby, ordförande och Vd, Mats Lennartsson, utvecklingschef samt Andreas Starenhed, tf. ekonomichef. 

Idre Himmelfjäll investera 1,2 miljarder
Tobbe Wallin, Vd Idre Himmelfjäll och Ingalill Strömgren som arbertar med försäljning, informerade om senaste nytt. Fokus ligger i att producera, sälja och investera.
De tidigare tomtområden med 200 tomter är slutsålda. Nu bjuds ytterligare 250 tomter ut till försäljning. På 52 dagar såldes 37 tomter. 95 procent planeras att byggas klart till 2019 under förutsättning att det finns resurser inom den tiden i byggbranschen. Det kommer att handla om cirka 200 byggen.
Till sommaren kommer en skidshop att byggas. Totalt kommer 1,2 miljarder att investeras i lift- och snösystem, nedfarter, servicebyggnader, vägar, med mera till december 2019.
Dagligen ringer olika företag om upphandlingar. Vi rekommenderar dem att besöka fritidshus & fritidsmässan.
Anläggningen kommer att invigas julen 2019 med sina första åtta liftar och cirka 20 nedfarter med en största fallhöjd på 320 meter och en längsta nedfart på 3,2 km. Julen 2018 öppnar anläggningens skiduthyrning och sportbutik i nybyggda lokaler.
Ingalill berättar att den 27 december 2017 klockan 19.30 kommer Idre Himmelfjäll att hålla ett informationsmöte.
Ett nytt projekt för anläggningen är bostadsrättslägenheterna som Idre Himmelfjäll bygger i egen regi. Det är 36 lägenheter på nio hus. Säljstart om en och en halv vecka samt inflyttningsklart nästa jul (2018).
FRån vänster Tobbe Wallin, Vd Idre Himmelfjäll och Ingalill Strömgren, försäljningschef


Fjätervålen vill utveckla
Fredrik Litzén, Vd på Fjätervålen berättade att de ökade antalet skidåkare med fyra procent. De har massor av träningsläger och tävlingar. Som till exempel Junior SM 6-11 mars.
Den 5-6 december körs Europacupen för herrar, den första i dalarna, som är ett samarbete med Idre fjäll. För 29:e året i rad blir det telemarksläger som är världens största telemarksläger.
En extern partner har tagit kontakt och vill utveckla boendedelen, en dialog pågår.
Övrigt så behöver vi bland annat utveckla de allmänna utrymmena på anläggningen, få till fler aktiviteter, utveckla längdåkningen och fler backar.
Men det som är viktigt för oss är behålla fjällkänslan, värna om naturen och utveckla på ett smakfullt sätt.
Fredrik Litzén, Vd på Fjätervålen

Projekt Framsteg uppmanar
Frida Torsein berättade om projektet som hon och Daniel Modig jobbar med. Hon uppmanade alla som känner någon ungdom mellan 16-25 år som är arbetslös, saknar utbildning eller sysselsättning att ta kontakt med henne eller Daniel. frida.torsein@alvdalen.se
Frida Torsein, projektledare projekt Framsteg 

Fritidshus & Friluftsmässan mötesplats 1-3 juni 2018
Mässan arrangeras på Idre Himmelfjäll den 1–3 juni 2018. Tanken är att skapa en mötesplats mellan kunder och leverantörer.
På ett par års sikt finns över 1000 tomter tillgängliga och idag är redan över 200 tomter sålda. Det kommer att behövas husleverantörer, byggare, VVS-företag, snickare, elektriker, aktiviteter, o.s.v.
Kunderna (tomtägare, turister och lokalbefolkning) är med stor sannolikhet intresserade av det som naturen erbjuder i hela Särna - Idre - Grövelsjöregionen och därför kopplas ytterligare ett tema till mässan - Friluftsliv.
Lokala företagare som erbjuder olika typer av aktiviteter som fiske, cykelturer, fågelskådning, jaktresor, äventyrsdagar och dylikt har också möjlighet att delta på mässan.
Maria Spring och Hasse Johansson från PR & Media, Orsa, arrangerar mässan.
Maria Spring och Hasse Johansson från PR & Media, OrsaLägg till bildtext


Kommuninformation – Karin Ardefeldt informerar
- Jan Eriksson som är vår Stadsnätskoordinator vill genom mig informera lite kort om läget vad det gäller fiberutbyggnaden just nu i den norra delen av kommunen. Jag måste be om ursäkt över att jag inte har färsk information gällande den södra delen av kommunen just nu, det hade ju varit passande för det finns ju företagare från hela kommun här i dag. Det ska vi tänka på till nästa gång.
•I Idre by inklusive Västanåt och Synnanåt pågår anslutningar av fiber och vi hoppas att kunna ansluta 40-60 kunder de kommande veckorna.
•Vi försöker knyta ihop stammen från industriområdet upp mot Fjällfoten och Himmelfjäll under vintern, tyvärr är det lite oklarheter med stammen upp till Fjällfoten som har försenat projektet. Vi vet vad som måste göras och entreprenörerna jobbar med en lösning.
•Jan vill att jag uppmanar er på industriområdet att teckna fiberavtal, det finns möjlighet att ansluta sig men vi saknar avtal från många företag.
•Stammen till Foskros är blåst och vår nod i Foskros ska driftsättas inom kort så föreningen kan koppla upp sina kunder.
•Vi har byggt en luftledning med fiber 7km mot Fjätervålen och kommer att blåsa fiber resterande inom kort för att driftsätta vår nod vid Fjätervålen, anläggningens lokaler kommer att kunna kopplas upp i vinter. 2018 bygger vi klart stammen förbi Lillfjäten och Storfjäten fram till Häggberget.
•Vi är med i el schakterna på Himmelfjäll och förbereder för kundanslutningar löpande, noden finns på plats men driftsätts inte förrän sommaren 2018.
•Under vintern kommer vi att köra några informations och marknadsföringsträffar för att räta ut eventuella frågetecken och för att få fler att skriva avtal så vi kan skapa ett projekt för att underlätta anslutningar in till varje kund. Information om dessa träffar kommer att finnas på näringslivskontorets sociala medier och information ska även komma ut i fjällposten.
•Jan Eriksson hälsar att han vill ha personlig kontakt innan han delar ut avtal. Skicka honom ett mejl så kontaktar han er. jan.eriksson@alvdalen.se
Karin Ardefeldt
                        

Även våra nya medarbetare på näringslivskontoret passade på att presentera sig på frukostmötet. Lis Karlsson, bosatt i Rånäs kommer i fortsättningen att arbeta för näringslivsutvecklingen i vår kommun. lis.karlsson@alvdalen.se
Sist men inte minst under denna punkt presenterade vår nya samhällsutvecklingschef sig.
Runi Wold, ny chef för Samhällsenheten. Inom enheten sker arbete kring näringslivsfrågor, plan och bygg, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelstillsyn, bredbandsutbyggnad, gata/park, trafik och kollektivtrafik, kalkningsverksamhet, fastighetssamordning samt handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Även kommunens ägarfunktion för skog och mark finns inom enheten. runi.wold@alvdalen.se

Projekt F7 rådgivning befintliga företag och generationsväxling
Karin Ljuden som arbetar i projekt F7 berättade om projektet.
F7 är ett samverkansprojekt mellan kommunerna i Älvdalen, Orsa, Malung-Sälen, Vansbro, Rättvik, Leksand och Mora, F7 pågår under 2016.01.31 - 2018.12.31.
Det övergripande målet för F7 är att skapa tillväxt hos små och medelstora företag i västra och norra Dalarna. Genom rådgivning, workshops, nätverkande, seminarium, företagsbesök och affärsstöd ska lokala företag få rätt verktyg och kunskap för att möjliggöra tillväxt.
F7 har även tagit fram ett häfte med en summering av olika företagsstöd.
F7 stöttar generationsskifte och rådgivning till befintliga företag. Karin Ljuden välkomnade också intresserade att anmäla sig till föreläsningen med ishotellets grundare Yngve Bergqvist, onsdag den 29 november på Mora Parken.
Karin Ljuden


Älvdalens kommuns företagsmässa 10 – 11 maj 2019
Niklas Nouvel berättade att mässan i maj 2017 var väldigt uppskattad och hade cirka 3800 besökare och över 100 utställare.
Nu har arbetet inför Älvdalens företagarmässa den 10–11 maj 2019 påbörjats.
Inbjudan och ytterligare information kommer i april 2018. Då börjar vi också att ta emot monter bokningar. Mässan arrangeras av NW Nöje AB.

Niklas NouvelIdreyran 2018 ny fart
Kim Åslund informerade om Idre Yran som startade 1998. Den var på väg att dö ut. Efter ett lyckat möte i höstas tog intresset fart igen, en ny styrelse och ny förening bildades.
Nu har en ny satsning dragits igång.
Det blir mera fokus på barnaktiviteter, mera sportinriktade aktiviteter och att festivalen ska vara präglad på Idre och vad just Idre är förknippat med: snö, samekultur och friluftsliv.
Bland annat planeras:  ett skidlopp, en bilutställning och en stor motordag på flygfältet, hoppborg för barnen, bakluckeloppis och en välgörenhetsauktion med Galne Gunnar. Flera aktiviteter för barnen – det skall hända någonting hela tiden för barnen.
En ny hemsida har upprättats. Idre Yran är alltid vecka 28. För tillfället har vi siktat in oss på onsdag – söndag, berättar Kim Åslund.Länk till Vinter i Dalarna och Magasin Norra Dalarna
På detta frukostmöte hade vi många deltagare från södra delen av kommunen. Vilket kändes hedrande.
Nya Visit Dalarna ärade detta frukostmöte med ett besök och bad oss att skicka med länken till magasinet Vinter i Dalarna samt Magasin norra Dalarna. I dessa magasin har Visit Dalarna lyft Idre och Grövelsjöområdet, vilket vi självklart tycker är roligt.

Arrangören av frukostmötet: Företagarna SIG (Särna Idre Grövelsjön) och Älvdalens kommun.  


https://www.youtube.com/watch?v=HZ3HZLnEiyI https://www.youtube.com/watch?v=_IU5qL2uZiA