Frukostmöte i Älvdalen 6 december 2017

Företagarna Älvdalen och Älvdalens kommun arrangerade onsdagen den 6 december frukostmöte i Salemkapellet som lockade cirka 60 besökare. Nedan följer en sammanfattning ifrån talarna.

Inflyttningsfilmer

Ing-Marie Bergman öppnade frukostmötet med att visa ett smakprov på en av de fyra inflyttningsfilmer som har producerats. Huvudrollsinnehavare i filmen som visades är Beate Hertenstein.

Ing-Marie Bergman
Dessa filmer är initierade av företagarorganisationerna i vår kommun och är ett samarbete mellan Idre fjäll och kommunen. Företagarorganisationerna i vår kommun hade uttryckt att kommunen bör bli mer synliga på Idre fjäll, varav näringslivskontoret fick i uppdrag att ta tag i detta.
Bildtext: Filmerna ligger förutom på Idre fjälls intern tv, på kommunens hemsida.
Dessa filmer får även politiker, företagare, tjänstemän och alla vi andra människor som vill att fler ska få möjligheten att bo och verka här hos oss, använda.
Filmerna finns på kommunens förstasida under en så kallad puff som heter ”Dra åt skogen”.  Klicka på den så finner ni filmerna.
Länk: Dra åt skogenSmåföretagarna står för 36 procent av Älvdalens skatteintäkter

Företagarna i Älvdalen visade en film om skatteintäkter och informerade även om skatteintäkter i Älvdalens kommun. Kan ni tänka er att 43 procent av skatteintäkterna i Älvdalens kommun kommer från de privata företagen och de små företagen står för 36 procent av dessa skatteintäkter. Eva Pettersson passade också på att berätta om nyttan av att bli medlem i företagarföreningen.
Länk: Företagarna i Älvdalen
Lars Dahlberg och Eva Pettersson
Länk: facebook företagarna i Älvdalen

Länk: Älvdalens kommuns skatteintäkterDärefter berättade Niklas Nouvel att planeringen av Älvdalens Företagsmässa har börjat. Den kommer att pågå mellan 10 – 11 maj 2019.
Inbjudan och ytterligare information kommer i april 2018. Då börjar också monter bokningarna att tas emot. Mässan arrangeras av NW Nöje AB.
Länk: Älvdalens företagsmässa 2019


Projekt Framsteg

Frida Torseins berättade om projekt Framsteg som hon och
Frida Torsein
Daniel Modigh jobbar med.
Projektets syfte är att är att inspirera, engagera och coacha unga och unga nyanlända i Älvdalens kommun, både kvinnor och män, i åldersgruppen 16-25 år som är arbetslösa, står långt från arbetsmarknaden eller riskerar att få arbetsmarknadsrelaterade problem, till eget företagande. Ytterligare ett syfte med projektet är att, om modellen visar sig vara framgångsrik, planera för att implementera metoden
i ordinarie verksamhet. Hon uppmanade alla som känner någon ungdom mellan 16-25 år som är arbetslös, saknar utbildning eller sysselsättning att ta kontakt med henne eller Daniel. frida.torsein@alvdalen.se

Läs mer: 


Ia Engström och Tre björnar


Ia Engström


Ia Engström, företagare inom yoga, stresshantering och friskvård till företag berättade om sitt samarbete med tre björnar i Älvdalen, främst för den goda maten och fikat. Lennart Mattsson och Tini Björs driver STF vandrarhem tre björnar De använder sig av lokala råvaror, bakar eget bröd, kokar egen sylt och marmelad, köper ägg från höns i Evertsberg.
Ia Engström berättade att yogakurserna blivit allt mer populära, det är 125 deltagare per termin fördelat i tio grupper. Kurserna håller till i Östängs bystuga. Samarbetet med tre björnar startade när hon började med ”yogamys” på söndagar, efter myset blev deltagarna hungriga och ville äta någonting efteråt.
Länk: Ia Engström
Länk: Tre björnarRockdale, Porfyrriket Älvdalen och Jubileumsåret 2018

Torbjörn Zakrisson och Marit Norin, Rockdale, informerade om jubileumsåret 2018 och det stora sarkofagdraget den 10 februari 2018. Marit Norin och Torbjörn Zakrisson driver kooperativet Rockdale som är ett upplevelseföretag som brinner för vår lokala historia och kultur i Älvdalen, norra Dalarna.
Torbjörn Zakrisson och Marit Norin

Det stora sarkofagdraget
Kanske århundradets galnaste event i Älvdalen! Den 10 februari 2018 återskapas sarkofagtransporten genom att 110 personer drar ett 11 ton tungt stenblock genom centrala Älvdalen. Anmälan till Det stora sarkofagdraget
Jubileumsåret 2018
Det har blivit ett ökat intresse för porfyr. Under jubileumsåret kommer antikrundans Rickard Thunér och håller en slags miniälvdalsantikrunda. Håll utkik efter mer information på:
Det finns många anledningar att fira 2018. Det är då:
200 år sedan Karl XIV Johan köpte Älvdalens Porfyrverk – och blev kung av Sverige
30 år sedan Porfyrmuseet invigdes
140 år sedan tusenkonstnären Tenn Lars Persson föddes
Har du frågor om Porfyrriket eller Jubileumsåret? Maila på info@rockdale.se
Länk: Rockdale
Läs även här

Utbildningsföretag
Henrik Liljedahl berättade om företaget Competens, som är ett företag under Iris-koncernen.

I Älvdalen har företaget flera olika tjänster och utbildningar vars syfte är att hjälpa människor närma sig arbetsmarknaden genom utbildning och praktikplatser. Målgruppen kan vara en skoltrött ungdom, en person som saknar datakunskaper eller nysvenskar.
Henrik Liljedahl
Arbetsförmedlingen är huvuduppdragsgivare.
Om du i ditt företag kan tänka dig att ta emot en praktikant - tveka inte att höra av dig till Henrik: 010-5162008 eller henrik.liliedahl@competens.se
Länk: Competens IrisVasaloppet

Eva Lena Frick, VD Vasaloppet inledde med att berätta om den yrkesstolthet hon känner för Vasaloppet. Totalt omsätter Vasaloppet ca 150 miljoner kronor varav ca 20–25 miljoner varje år går direkt tillbaka till idrotts- och föreningslivet.
Eva Lena Frick

Fokus framåt :
- Digital utveckling med mål att öka kännedomen om våra lopp, säkerställande av snö och mark
- Fler kvinnor i våra lopp
- Ökning på sommaren, bibehållna vintersiffror
- Tillsammans och Hållbarhet
Vasaloppet vill säkra spåret och kommer därför att ge sig ut på en turné bland markägarna med förhoppning att skriva fleråriga arrendekontrakt. Vidare har Vasaloppet jobbat hårt med nedskräpning i spåren.  Vasaloppsspåret är ett naturreservat och spåren går över marker som ägs av 900 olika markägare. Enligt svensk lag är det förbjudet att skräpa ner. 2017 infördes bestraffning för den som blev påkommen med nedskräpning, deltagaren fick då en bestraffning med ett tidstillägg på 15 minuter. Nedskräpningen minskade rejält, sade Eva-Lena. Detta är bara ett litet axplock ifrån allt som Eva-Lena informerade om. Vi vill passa på att tacka Eva-Lena som tog sig tid att komma till frukostmötet.
Länk: Vasaloppet


Musik & Motor Festival 2018


Torbjörn Wallin informerad om kommande års musik & motorfestival. De har fått nya avtal på fyra år med Wheels nationals samt med flygfältet. Mycket ideellt arbete ligger bakom arrangemanget, det är 22 föreningar, flera företag och privatpersoner som ställer upp. Men arrangemanget behöver mer hjälp, hör av dig till Torbjörn Wallin eller Niklas Nouvel ifall du kan hjälpa till.
2018 kommer festivalen att ske från torsdag till söndag vecka 32.
-det går inte att genomföra nio dagar, det är för mycket  myndighetskrav, sade Torbjörn Wallin.
Länk: Musik och motorSportkullan ABJennie Mörk presenterade företaget Sportkullan AB som hon driver tillsammans med systrarna Marie, Cathrine och Anne Mörk. De ägnar sig bland annat åt friskvård riktat mot företag, skidåkning, träningsläger, teknikträning, friskvård och har bland annat pilates, massage och Adventure Race (en äventyrstävling för kvinnor) och mycket mera.
Läs mer: Sportkullan


Kommuninformation

Under punkten kommuninformation informerade Ing-Marie Bergman om följande:
- Älvdalsföretaget Skistart blivit utsedd till årets e-handlare för tredje året i rad av pricerunner. Hipp hipp hurra! Läs Mer
- Byggavdelningen genom Annelie Linde informerar om ett nytt informationsmaterial som ger svar på de vanligaste frågorna när ska man söka bygglov etc. Ladda ner den här
- Påminnelse om upphandlingarna som finns på kommunens hemsida. Tips, lägg in ett datum varje månad att kolla på upphandlingar. Går även att prenumerera.
- Samrådsmöte har ägt rum i Idre. Samrådsmöte är ett mötesforum mellan företagarföreningar och kommun. Vid samrådsmöten, träffas kommunen och företagarföreningarnas styrelser för att samarbeta genom att upprätta och gå igenom en gemensam handlingsplan. Denna handlingsplan innehåller olika insatser som näringslivet efterfrågar hos kommunen och tvärtom.

Slutligen presenterades två nya medarbetare:
- Lis Karlsson, bosatt i Rånäs kommer i fortsättningen att arbeta för näringslivsutvecklingen i vår       kommun. Inom kort kommer jag att göra en kort presentation på bloggen om mig själv för att ni ska få lära känna mig lite bättre.  lis.karlsson@alvdalen.se


Runi Wold
Runi Wold, ny chef för Samhällsenheten. Inom enheten sker arbete kring näringslivsfrågor, plan och bygg, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelstillsyn, bredbandsutbyggnad, gata/park, trafik och kollektivtrafik, kalkningsverksamhet, fastighetssamordning samt handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Även kommunens ägarfunktion för skog och mark finns inom enheten. runi.wold@alvdalen.se
Vinterfest Älvdalen


Annika NordqvistSista talaren för dagen var Annika Nordqvist, producent Vinterfest i Dalarna som berättade om Vinterfest 2018, det är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen.

Vars mål är att skapa en musikfest med nationella och internationella musiker av högsta kvalitet. Basen är Dalasinfoniettan, Dalarnas egen symfoniorkester. Konstnärlig ledare för Vinterfest är den Isländske pianisten Víkingur Ólafsson. Víkingur är en oerhört skicklig musiker med en helt egen konstnärlig personlighet som nu står på tröskeln till en stor internationell karriär.
Vinterfesten pågår mellan den 15-18 februari i Mora, Orsa och Älvdalen. Vi vill passa på att tacka vår långväga gäst Annika, som tog sig tid att komma till frukostmötet. Kanske kan ni berika ert företag med lite kultur, kanske kan era anställda få njuta av vinterfest 2018.
Program och information: Vinterfest

//Lis Karlsson och Karin Ardefelt