Världseliten kommer, Vinterstudion kommer, kommer du?


Det är stort, så stort att vi inte förstod hur stort det var förrän vi sitter nedsjunkna i soffan och tittar på Vinter-OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea om cirka fyra veckor.
Eller kanske vi börjar ana att det är något stort på gång när vi ser SVT vinterstudions filmteam och en massa andra journalister från hela världen på byn och i backen.

Foto: Sophie Odelberg/Svenska SkidförbundetPublikvänlig sport med action


Jag syftar på Ski Cross World Cup 2018 som kommer att äga rum den 12 – 14 januari
på Idre Fjäll. Det är nämligen tredje året som världens bästa Skicross-åkare kommer till Idre Fjäll. Efter tävlingar i Europa är det alltså i helgen dags för dubbla världscupstävlingar i Idre Fjäll. Sverige ställer ett starkt lag på startlinjen, det svenska skicross-landslaget har hittills åtta pallplatser och fem åkare är redan är uttagna till OS.
Landslaget ser fram emot att starta året på ”hemmaplan” i Idre och hoppas att det kommer massor med folk och hejar på dem. Idre Fjäll har de två senaste åren hyllats för både tävlingsbanan och genomförandet.På fredagen inleds tävlingarna med kvalheat inför de båda finalerna under lördagen respektive söndagen.

Sänds i SVT Vinterstudion

De som vet hur stort det här är har förmodligen bokat in helgen i sin agenda för länge sedan, antingen för att följa med tävlingarna i vinterstudion tv eller följa med som publik.
Men visst vore det extra spännande att titta på skicross-åkarna i vinter-OS när man stått i backen här hemma och hejat dem.


Tävlingar och prova-på-aktiviteter för hela familjen

För publik, stora som små bjuder Idre Fjäll och deras sponsorer på aktiviteter, tävlingar och överraskningar för hela familjen i målområdet. Entrén är gratis. I målområdet finns underhållning, publiktävlingar och prova-på-aktiviteter för hela familjen. Det finns möjlighet att köpa mat och dryck i målområdet.
Älvdalens kommun är mycket stolta över att världscupstävlingarna arrangeras på Idre Fjäll. Tänk vad vi kan erbjuda hela världen.


Snabbfakta Skicross från Svenska skidförbundet: 
Skicross kan liknas med motorcross, fast utför och på skidor. 
Banan innehåller velodromkurvor, hopp av olika storlekar, terrängvågor och andra typer av element och utmaningar.
Åkarna kör i heat om fyra där de två första över mållinjen går vidare till nästa heat. 
På en skicrosstävling börjar man alltid med ett kvalåk där man åker ensam i banan på tid, de 32 snabbaste åkarna kvalar sedan vidare till finalerna. 
Heatindelning och val av startgrind påverkas av kvaltiden. 
Finalerna ordning är som följande: åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal, B-final och A-final. 
VM 2017 vann svensken Victor Öhling Norberg och svenskan Sandra Näslund. 

Foto: Sophie Odelberg/Svenska Skidförbundet


Program: Länk Skicross World Cup Idre Fjäll


Missa inte.... 

Idre Fjäll Ski Cross World Cup Open Fredag 12 januari kl. 14.00. Utmana familj och vänner i Idre Fjälls egen världscup för gäster i vår skicrossbana i pisten Ravinen.
Anmälan på Ski Experience Center senast kl 12.00 samma dag. Gratis att delta!

Läs mer om Världscupen och se hela programmet på: Länk World Cup Idre Fjäll

//Lis Karlsson