Företagsbesök hos Erikssons Buss

Företagsbesöket hos Eriksson buss Ab i Älvdalen fick oss att häpna när vi fick veta att 65 procent av bränslet till bussarna är HVO bränsle. D.v.s. 100 procent förnybart. 

Sönerna tagit över I torsdags var kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt och näringslivskontoret på företagsbesök i kommunens södra del. Vi hälsade då på hos Erikssons buss. Där togs vi emot av Kurt och hans son Daniel samt Ken. 
Kurt Andersson, Eriksson Buss och Karin Ljudén, näringslivskontoret

Erikssons Buss är ett familjeföretag i Älvdalens kommun som tidigare hette Samuelssons. I slutet av 60-talet togs företaget över av Anders Eriksson. Han bildade sedan ett aktiebolag i början på 80 talet tillsammans med sina barn, Anders B Erikssons Busstrafik AB. 
Kurt Andersson har drivit företaget sedan 1982 då hans svärfar undrade om han och hans fru ville ta över, vilket de ville.
Idag är det Kurts söner Daniel och Stefan Andersson som har tagit över det mesta i företaget.

Daniel Andersson, Erikssons buss och Karin Ardefelt näringslivskontoret

- Vi kör linjetrafik, skolskjutsar, färdtjänst, sjukresor och beställningstrafik, säger Daniel.
Eriksson buss är medlemmar i Sambus, som är ett samverkansbolag. Det är fem bussbolag från dalarna som är med i det. Det är en styrka att samverka flera tillsammans i t.ex upphandlingar och avtal, tycker Daniel.

Miljarbetet är viktigt för företaget 

- Vi är ISO certifierade i standard ISO 18001, 14001 och 9001 för att bli ännu bättre i vårt arbets, kvalité och miljöarbete, säger Kurt.
Om det funnits tankstationer med HVO-bränsle i Älvdalens kommun så hade bussarna körts med 100 procent HVO bränsle. Nu finns närmsta tankning i Mora, därför kan företaget inte uppnå 100 procent.

Kurt Andersson, Lis Karlsson, Karin Ardefelt, Daniel Andersson, Peter Egardt och Ken Järn


2014 var det 14 anställda - idag 30 anställda
Eriksson buss har nio stora bussar, tre små och sju taxibussar. 30 helårsanställda plus 6-8 extra vid behov.

Ken Järn, personalansvarig Eriksson buss

- Dom som börjar jobba hos oss, blir oftats kvar. Men det är svårt att få tag på ny personal, säger Ken Järn som är personalansvarig.
Så du som vill skola om dig och vara attraktiv på arbetsmarknaden kanske bör utbilda dig till busschaufför!

Länk: Eriksssons buss

HVO Snabbfakta: HVO är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. HVO tillverkas huvudsakligen av olika restprodukter och avfall, som vegetabiliska och animaliska fetter och oljor.bränsle som är 100% förnybart.

Vi tackar för ett intressant besök: Lis Karlsson, Karin Ardefelt, Karin Ljudén och Peter Egardt.

// Lis Karlsson