Företagsbesök Särna Camping


Än en gång måste jag säga att det är så roligt att få uppleva när en entreprenör växer här hos oss. Lena Håkansson som är ägare av Särna Camping har verkligen fått vind i seglet och hon utvecklar verksamheten som aldrig förr, vilket ger resultat, utmärkelse efter utmärkelse tilldelas Särna Camping. Lena du är verkligen en företagsam människa som många av oss är stolta över. Kan ni tänka er en att Särna Camping har haft en omsättningsökning på över 72% de sista åren. Sträck på dig Lena med personal, för det förtjänar ni.  


Till vänster Karin Ljuden F7, Stefan Linde kommundirektör, Peter Egardt kommunalråd, Lena Håkansson Särna Camping, Lis Karlsson näringslivssamordnare och vid kameran Karin Ardefelt näringslivsstrateg.

Lena berättar att hon drev Lomkällan med tillhörande restaurang sommaren 2013, denna sommar såddes ett frö vilket utmynnade i att Lena gjorde en satsning utav resturangen på Särna Camping vilket har varit en lyckad satsning. Hon har sedan dess byggt och fräschat upp köket, och inför sommarsäsongen 2017 byggde hon ut själva matsalsdelen med en fantastiska utsikt över Särnasjön och städjans topp i fjärran. Jag måste poängtera att den vyn är inte lätt att överträffa. Satsningarna i resturangen har dessutom mynnat ut i diverse olika event så som exempelvis trubadur och pubkvällar.

Särna sommar med städjans topp i fjärranInte nog med detta, Lena har tagit över Särnas stolthet "fjällporten" som i många år har varit en stark symbol för Särna. För många låter detta kanske inte som något stort projekt men Lena beskrev att flytt och övertagande av Fjällporten har inneburit en massa byråkrati och pappersexercis. Men i dag står den  i varje fall på Särna Camping och pryder sin plats.


Fjällporten

Det har varit många utvecklingsfaser de senaste åren och därför hade Lena planerat ett litet "viloår" 2018. Så blev inte fallet för i år tog hon även över Hålan, den gamla fritidsgården i Särna där det planeras att bli reception samt en liten konferenssal på ovanvåningen. Under lågsäsong har Lena 4 anställda och under högsäsong mellan 13-20 anställda.


Lena beskriver att besökarantalet på Särna camping blir allt fler och hon ser till och med en trend att besökarna gärna stannar några dar längre. Även besökare under vintern blir fler och det är framförallt skoterturismen som är på snabb framfart. Gäster efterfrågar en säsongplats där de kan bo och ha "drive in drive out" med skotern, vilket är något som Lena kan erbjuda, hennes camping ligger precis i anslutning till skoterlederna. En annan grupp som ökar är de som har med sina fyrfota vänner. Hundspans folket har funnit Särna Camping där de kan bo och träna sina draghundar. Polardistans som är en långdistanstävling för draghundar med världsmästerskapsstatus går av stapeln vecka 10 varje år på Särna Camping. Den drar tävlande från när och fjärran.  2018 deltog det tävlande i från 12 olika nationer och många av de tävlande kommer innan för att träna sina hundar. Särnas långa vintrar, natur och fantastiska lednät lockar hundspans förare.Diplom årets turistmål 2016 o 2017
Särna Camping har utvecklats starkt de sista åren och de har fått ett flertal utmärkelser. 2016 fick de utmärkelsen årets turistmål i kategorin Campingplatser och likaså 2017. Vidare så berättade Lena under företagasbesöket att han låg på topp 20 listan, för vackraste campingplatsen i Sverige. Hör och häpna, Lena berättade för oss att Särna camping var den enda campingen som var med i från vårt natursköna Dalarna.  En annan stor händelse som är värd att nämna är att stora delar av "Det stora fågeläventyret", en svensk så kallad realityserie från 2017 spelades in på Särna Camping. Där sju folkkära deltagare paras ihop med varsin passionerad ornitolog för att tävla i fågelskådning och samarbete. Gå gärna in på Länken där ser ni vyn i från Särna Camping.

Intresset är stort men Lena önskar gärna samarbete med andra entreprenörer som kan skapa upplevelsepaket tillsammans med henne. Kanske är det någon som vill hålla aktiviteter nere på den vackra stranden, eller hålla i andra aktiviteter som kan förgylla tillvaron för besökarna, på de viset tror Lena att besökarna attraheras att stanna några dagar till. Detta skulle kunna vara ett "win win" koncept för oss alla menar Lena. Har du några idéer? är det kanske du som framöver utvecklar produkter tjänster för besökarna ta i sådana fall kontakt med Lena sarnacamping@gmail.com.

Lena utanför huvudbyggnaden på Särna Camping
Man kan sammanfatta företagsbesöket så här: Här finns det tro på framtiden, och allt pekar framåt mot ett starkare Särna Camping, fler arbetsplatser, fler turister i Särna och därmed fler skatteintäkter till Älvdalens kommun. En så kallad "win win" situation. Tack Lena för din satsning och tack för att du tror på Särna och för att du visat att det går att ta ett steg framåt trotts att det kan kännas motigt i bland.  

// Karin Ardefelt