Frukostmöte på Hotell Älvdalen 22 augusti

I går hölls frukostmöte på Hotell Älvdalen, där bland annat Almi, DUO Dalälvarnas utvecklingsområde, Visit Dalarna och Siljagruppen företagshälsovård fanns med bland talarna. På frukostmötet deltog cirka 55 personer, och förutom företagspresentationer fick vi även information om översiktsplanen och va-planen som går ut i utställnings/ remissversion under inledningen av september. Företagarna Älvdalen och Älvdalens kommun arrangerade frukostmötet.


Välbesökt frukostmöte på Älvdalens hotell


Stor företagarkonferens på gång 16-17 november 2018

Först ut var emellertid Peter Nygren, som representerade företagarna Älvdalen. Han informerade om den kommande stora konferensen 16-17 november som företagarna Älvdalen arrangerar. Den kommer att hållas i Orsa rovdjurscenter under temat:

Tema för konferensen: Vision Älvdalens kommun 2030
Länk: Företagarna facebook

Visit Dalarna

Därefter var det dags för Linnea Johansson, Affärsutvecklare / Projektledare från Visit Dalarna som berättade om verksamheten. Läs mer på separat inlägg: Visit Dalarna presentation

Linnea Johansson, Visit DalarnaLäs mer på separat blogginläggSiljagruppen företagshälsovård


Tore Gustavsson berättade om Siljagruppen/Arbetshälsan som stöttar företag och individer i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner sedan starten 1994. Dom hjälper drygt 100 företag och organisationer med sammanlagt ca 7 500 anställda att påverka sin arbetsmiljö positivt. Tjänsteområdena är förebyggande arbetsmiljö- och hälsoarbete, sjukvårdande behandlingar och rehabilitering.  Siljagruppens mottagning finns på Vasagatan 31A i Mora, men verkar även ute hos  kunderna. Företagshälsovård garanteras även i glesbygden inom deras kommuner Mora, Orsa och Älvdalen.Birgitta Mattsson, företagssköterska på Siljagruppen bor i Åsen 

Brigitta Mattsson finns nära företagarna i Älvdalens kommunTore Gustavsson, Siljagruppen
 Arbetsgivare kan få bidrag för vissa insatser


Läs mer om Siljagrupppen på: Länk Siljagruppen


Kontaktuppgifter:
Vasagatan 31 A i Mora (i Polishuset)
Tel. 0250-389 10
www.siljagruppen.se
info@siljagruppen.se


Kommuninformation 

Branden i Trängslet


Peter Egardt pratade om bränderna som härjade för bara några veckor sedan och vände upp och ner på tillvaron. Kommunen kommer att arbeta en hel del med det under hösten. Utvärderingar skall göras och människor ska tackas.
På kommunens hemsida kan du läsa mer om branden: Länk


Översiktsplanen och v/a-planen

Christina Holback, förvaltningschef samhällsförvaltningen berättade om översiktsplanen och va-planen som går ut i utställnings/ remissversion under inledningen av september.
- Det har varit ett stort intresse bland befolkningen att engagera sig i planena, vilket jag tycker är jätteroligt, sade Holback.
Christina Holback, förvaltningschef Samhällsförvaltningen

Företagsmässan 2019Tobbe Wallin och Niklas Nouvel berättade om att det redan nu är hög tid att boka plats på Företagsmässan 2019 som kommer att gå av stapeln 10–11 maj-2019.
Alla blev uppmanade om att lägga in detta datum i kalendern och Tobbe berättade med ett leende på läpparna att Dalarnas Landshövding Ylva Thörn redan har gjort det, att hon har avsatt hela dagen till Företagsmässan i Älvdalen.
Länk: Facebook Älvdalens Företagsmässa 2019

Tobbe Wallin och Niklas Nouvel

DUO-Dalälvarnas Utvecklings Område.

 Rosmari Lantzsch, Christina Lindfors och Bengt Welin

Verksamhetsledare Christina Lindfors informerade bland annat om projektstöd till företag.
Vi har tidigare gjort en liten information om detta på bloggen som ni kan läsa här.
Informationen är lättläst på deras hemsida duodalalvarna.com
Hon tipsade om att man snabbt och enkelt kan testa sin projektidé genom att göra en intresseanmälan, vilken ni finner här därefter kommer man att få en kontakt för vidare diskussion om möjlighet till stöd. Mycket fiffigt må jag säga.
Även Bengt Welin och Rosmari Lantzsch som medverkar i DUO´s  styrelse deltog på mötet.


Thomas Gölles inflyttad - Polarforskaren som blev datavetenskapare  

Thomas Gölles, doktorandMötets speciellt inbjudna gäst var österrikaren Thomas Gölles som flyttade till Älvdalen för cirka två år sedan. Då kom han direkt till Älvdalen från Svalbard.
Thomas startade ett AB i juni 2018 som heter ATSEDA AB, där han erbjuder tjänster som exempelvis:
Urvalsrådgivning för Business Intelligence (BI) lösningar för små och medelstora företag.
Support till self-service
BI för små och medelstora företag.
Utveckling av matematiska modeller för prognoser (data science): till exempel prognose över sålda enheter, Predictive Maintenance.
Data audit: Bedömning och analys av data och visa möjligheterna.
Data analys och visualisering

D.r Thomas Gölles. Fysiker, programmerare, snickare och fjällräddare


Han är en datavetenskapare med domänkompetens inom maskinteknik, geofysik, klimatförändringar och turism. Tidigare var han polarforskare och arbetade med dataanalyser, under hans doktorand kunde han då utveckla numeriska modeller från början.
- Under min doktorand utvecklade jag flera modeller av processer relaterade till Grönlands is och klimatförändringar.  Innan jag ens började studera miljösystemvetenskap: fysik arbetade jag redan mer än tre år som mekanisk ingenjör, berättade Thomas.


Erfarenheter

Thomas kunskap och erfarenhet sträcker sig från miljövetenskap till bilindustrin, turism och e-handel.
Han pratar tyska, engelska, svenska och lite norska.

Länk: Hemsida


Service i samverkan

Den Röda pilen pekar på Sigrid Larsson

Sigrid Larsson från projektet  ”Service i samverkan” bad om input om hur vi ser på servicen här i vår kommun. Hon uppmanade deltagarna att komma med inspel om hur servicen fungerar.
Informationen kommer sedan bland annat att bakas in i den lokala serviceplanen, därmed blir detta ett viktigt styrdokument. Exempelvis så kan detta dokument styra var man exempelvis ska göra stödjande åtgärder i framtiden för att exempelvis en livsmedelshandlare ska finnas kvar o.s.v.
Tag gärna kontakt med henne om det är något som du vill delge henne:
Kontaktuppgifter Sigrid Larsson.  sigrid.larsson@helasverige.se     Tel. 070-249 05 86.

Projektet F7

http://www.f7dalarna.se/

Karin Ljuden från projektet F7-Dalarn delgav oss diverse info om händelser under hösten. Läs vidare om dessa möjligheter:

ALMI


Mats Jacobsson och Anna Hanspers från Almi  gav oss information om alla fantastiska erbjudanden som de har till företagen i Dalarna. Det är känt för många att ALMI lånar ut pengar till tillväxtföretag i alla branscher och i alla faser. Information gavs om att ALMI har nära samarbete med bankerna, och tanken med ALMIS lån är att de inte ska ersätta bankerna, utan de ska stötta bankernas verksamhet. Mats poängterade att det är viktigt att veta är att ALMI arbetar med företag som vill utvecklas och växa.

Nyttig och bra information som jag antecknade för er skull följer nedan:
• Gå in på Digitalakademin ! Där kan du som företagare lära dig hur ditt företag kan blir mer framgångsrikt på nätet. Kan du tänka dig digitalakademin erbjuder kostnadsfria online utbildningar inom 26 olika områden, bland annat digital annonsering, sociala medier och försäljning online. På deras hemsida står det till och med att utbildningarna finns på över 30 språk! Det är bara tacka och ta emot, en sådan fantastisk möjlighet.

• Almi välkomnade dig som företagare till seminarier hos Almi och de slog ett slag på frukostmötet för en föreläsning onsdagen 29 augusti i Mora ”Du och ditt företag - om att gå från idé till affärsmodell”

• Mentorsprogramet var något annat som jag vill passa på att lyfta. Jag kan verkligen rekommendera. När jag gick det med mitt företag för en himla massa år sedan så gav det så oerhört mycket.

Hoppas att ni funnit någon nyttig information
Det var roligt att ni kom, Lis Karlsson, Karin Ardefelt och Företagarna älvdalen.


// Lis Karlsson och Karin Ardefelt