Frukostmöte Särna 16 april 2019

Plats: Särna Camping        Tid: 07.30-09-00

I samarbete med Företagarna arrangerar samhällsenheten näringslivsfrukostar. 
I veckan har vi haft ett  frukostmöte i Särna och vi fick information från bland annat:  

Företagarna – Ordförande i Företagarna SIG, berättade om förmåner och föreningens verksamhet. Gå gärna in och läs mer om det på hemsidan, https://www.foretagarna.se/

Särna Camping – Lena Håkansson berättade om hur de har utvecklat verksamheten med konferensmöjligheter och kan ta upp till ca 30 pers.  Receptionen till campingen har flyttat till egen fastighet, precis vid infarten till restaurangen. Där finns även konferenslokalen. I planeringen nu är att utöka med småstugor som har dusch och toalett. De har ett aktivitetscenter i anslutning till campingen med tillgång till t.ex pingisbord osv i en del av ladan. Den andra delen finns utställning för lokala konstnärer. Det finns många planer för framtiden och de försöker att utveckla hela tiden. Draghundssporten har upptäckt Särna och de satsar även på den då de har bra samarbete med skoterklubben. De drar upp fina leder vintertid vilket ger efterfrågan på både träning- och tävlingsmöjligheter.


NyFöretagarCentrum,  NFC – Karin Ljudén berättade om konceptet som redan finns nationellt och om hur Mora, Orsa och Älvdalens kommuner har gått ihop för att satsa på NFC och nystartsrådgivning av företag. Kommunerna går in med 50% finansiering och resterande 50% finansieras av det privata näringslivet. Hon uppmuntrade också deltagande företag, att bli stolta sponsorer av NFC. Det finns olika nivåer som sponsor och det väljer man själv efter möjlighet och resurser. Alla företag är viktiga och det är viktigt att det kommer nya företagare, de är framtiden och påverkar välfärden. För mer information om vårt lokala sponsoravtal eller annan information så kontakta karin.ljuden@alvdalen.se
Läs mer NFC det här: https://www.nyforetagarcentrum.com/ 

Byggevallens Elservice AB -  Conny Persson berättade om sin resa med många jobb och resande,  innan han bestämde sig för att flytta hem till Särna för att ta det lite mera lugnt men, det blev inte riktigt så!
Efter jobbat och över hela landet som elektriker med många olika behörigheter och olika arbetsområden, bl.a flygplatser, så bestämde han sig för att starta upp eget företag på hemmaplan och arbeta i en lugnare takt. Dock var efterfrågan så stor på Connys erfarenhet och olika kunskapsområden, så det blev en rivstart. Flygplatsen i Sälen är nu en huvudsyssla i verksamheten och där får man användning av Connys erfarenhet från elarbeten på flygplatser som är väldigt specifik. Det är inte många i Sverige som har den kunskapen, så den är unik. Idag har Conny 5 st anställda. Mycket på gång och den som håller i planering och får struktur i arbetet är sambon Jannica Andersson, som betyder mycket för att arbeten skall flyta på.
För att se alla behörigheter och få veta mer om vad Byggevallens Elservice AB kan erbjuda så läs mer här: http://byggevallenselservice.se/


B & B Turistgården – Arjen von Berlo och Sandra Kint
De presenterade sig själva och om deras bakgrund innan de i januari i år, kom till Särna och Sverige! På en mycket bra svenska, så berättade de om hur nu bygger upp ett nätverk av kontakter och målar och renoverar Turistgården för att i juni, öppna upp. Paret vill ge gästerna en mysig känsla vid ankomsten och under vistelsen. De kan bl a erbjuda guidning, meditation m.m. Gå gärna in på hemsidan och se deras erbjudanden. 
Tack Arjen och Sandra för att ni satsar på Särna! Välkomna och lycka till.


Arbetsgivarhjälpen – Maria Åslund
Maria informerade om vikten av att ta arbetsgivaransvaret på allvar. För att hjälpa till med det så finns Arbetsgivarhjälpen som ett stöd i det arbetet. Här finns information och material att kunna ta del av. För djupare information så kika in på den här länken: http://www.arbetsgivarhjalpen.se/
Eller kontakta Maria Åslund 073-093 34 17 eller mail: maria@arbetsgivarhjalpen.se


Särna gymmet – Daniel Modigh berättade om gymmet som finns tillgängligt i Särna. Det har sedan en tid tillbaka fräschats upp och fler olika maskiner och andra träningsverktyg har det kompletteras med. Kompletteringarna har gjorts efter efterfrågan och fler maskiner är på väg in. Daniel uppmuntrar till fler medlemmar då det är en investering i dig själv och din hälsa!

Enkla jobb – Daniel Modigh hade också med sig rekvisita för att på ett enkelt och målande sätt berätta om ett projekt som främjar nyanlända och funktionsnedsatta medborgare till arbete. Det gäller enklare arbeten så som vattna blommor, städarbete, gräsklippning. Inför våren som kommer nu är det trädgården som behöver få en översyn och där skulle sådan enklare arbete kunna utföras av människor i projektet ”Enkla jobb”.
För att anmäla intresse kontakta: daniel.modigh@alvdalen.se eller 0251-312 39

Kommuninformation – Tony Nilsson berättade om upphandlingen för väghållningen inför nästa vinter. Upphandlingen på den kommer ut nu i april. Så för den som känner sig manad att få ta del av den, gå in på kommunens hemsida, www.alvdalen.se och upphandlingssidan www.mercell.se och läs hur du kan bli leverantör till kommunen. Eller uppdatera dig om arbeten som ligger ute för upphandling. Det här gäller även Norra Dalarnas Fastighetsbolag AB.
Kontakta Tony för kommunuppdrag och Thomas Kjellson om det gäller fastighetsbolaget. Se kontaktuppgifter nedan.


                 Älvdalens kommun                                                                 NDFAB
                      Tony Nilsson                                                                Thomas Kjellsson
               tony.nilsson@alvdalen.se                                          thomas.kjellson@alvdalen.se
                        0251-313 08                                                                 0251-312 25 

// Karin Ljudén, Näringslivskontoret.