Frukostmöte i Idre 16 mars

Igår hölls frukostmöte på Kulturhuset i Idre. Det var ett femtiotal besökare som fick lyssna bland annat på North Parks spännande utveckling, Särna-Idre begravningsbyrå, Siljan News norr, innovativa Idreföretaget AskNow och veta mer om bibliotekets digitala center.

Frukostmötet i Idre 16 mars 2022

Först ut var ordförande för Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön Stefan Nordin som inte bara berättade om Företagarnas erbjudande till medlemmar. Han slog också ett slag för alla de ideella föreningar som finns i området och som bidrar till samhällsnytta.

Efter Stefan var det dags för Svante Tegnér som håller på att starta igång bygget av North Park vid golfbanan. Visionen för North Park är att naturen ska vara närvarande i allt, i såväl utsikt över vackra vyer som i materialvalet och detta gäller både hotellet och de lägenheter som byggs. Byggstart är nu i mars 2022 och det ska vara färdigt i september 2023. Redan tidigt i planeringsprocessen ramlade ett stort antal intresseanmälningar in för North Park.

Därefter var det dags för det innovativa Idreföretaget AskNow som presenterades av företagets ordförande Emma Grubbström. AskNow är att liknas vid ett amazon.com fast för tjänster. Det ska vara som ett digitalt köpcentrum för kompetens. AskNow har använt sig av en av de företagsfrämjande aktörerna som finns i Dalarna, Dalarna Science Park, för att få stöttning och hjälp i planerandet av företaget.

Nästa organisation på tur var Rekryteringslots Dalarna som hade spelat in en film om den förstudie som de driver just nu i vår kommun samt Orsa och Mora kommuner. Syftet med förstudien är att undersöka om det finns möjlighet att etablera en nod för Rekryteringslots i Norra Dalarna. Bland de verksamhetsområden som Rekryteringslots har finns bland annat medflyttarservice. Den servicen innebär att du kan få aktiv lotsning att hitta arbete till exempelvis sambo till den som du anställt, så att din rekrytering lyckas fullt ut med arbete till hela familjen.

Therese Nielsen på Nyföretagarcentrum berättade om det erbjudande som Nyföretagarcentrum Norra Dalarna erbjuder. Där finns rådgivning till företag som inte startats ännu eller som är maximalt tre år gammalt. I området som Therese jobbar i ingår Älvdalens kommun, Mora, Orsa, Malung-Sälen och Vansbro kommuner och sedan starten i juni 2019 har Therese haft 793 rådgivningar.

Mari Martinsson berättade om sitt företag Särna-Idre begravningsbyrå. Mari har drivit begravningsbyrån i 6 år och är ensam om detta i området. Hon började med blomsterbutik, men tyvärr satte allergi stopp och det fick bli bara begravningsbyrå. Mari är inte knuten till någon av de två begravningsorganisationer som finns utan är fristående.

Thorbjörn Carlsson som driver Siljan News Norr berättade om verksamheten. För att täcka in Älvdalens kommun i medierapporteringen har han anställt Idrejournalisten Nisse Schmidt. Thorbjörn lämnade över till Emil Henning för att berätta om deras samarbete "Allt om Idre" som är en portal som samlar information om Idreområdet och gör det lättillgängligt för besökare.

Torbjörn Wallin berättade om Älvdalens företagsmässa som han arrangerar tillsammans med Niklas Nouvel på uppdrag av Företagarna Älvdalen. På mässan kommer bland annat Idre Fjäll, Fjätervålen och Idre Himmelfjäll att finnas på plats. Ordförandena för dessa tre företag kommer också att finnas på plats: Tomas Ringsby, Ola Serneke och Gerteric Lindquist.

Peter Friebel som är projektledare för bibliotekets satsning på Digitalhjälpen. Bland utbudet finns bland annat digitalkunskap för seniorer, nysvenskar och olika digitala aktiviteter för barn och ungdomar. Syftet med detta digitala center är att
- Öka den digitala delaktigheten
- Öka den digitala kompetensen
- Stimulera digitalt skapande och lärande

Näst sist var det dags för kommuninformation där bland annat information om att kommunen söker stadsarkitekt och en samordnare för skola-näringsliv. Vidare är det högt tryck på bygg - så sök dina bygglov nu för att kunna börja bygga i sommar. I januari i år kom en ny lag som innebär att en klimatdeklaration ska till vid viss nybyggnation. Det är också hög tid att nominera Årets Företagare och Årets Nyföretagare. Mejla din/dina nomineringar till frida.torsein@alvdalen.se. Det finns också ett flertal kurser för företagare och anställda nu under våren.

Avslutningsvis sammanfattade kommunstyrelsens ordförande Kjell Tenn frukostmöten och berättade kort vad kommunen arbetar med, förutom det som nämnts i ovanstående stycke.

Stort tack alla som deltog på för och stort tack till alla som presenterade era verksamheter!


Läs mer:
Fullt ös i Idre - kom och träffa handläggare på kommunen
Kostnadsfria kurser i att kapa kostnader i företaget
Älvdalens kommun söker samordnare skola-näringsliv
Älvdalens kommun söker stadsarkitekt


//Frida Torsein