Ny lagstiftning för verksamhet som fyller eller på annat sätt använder en förpackningar

Det finns en ny lagstiftning för företag som fyller eller på annat sätt använder en förpackning, importerar förpackade produkter, säljer förpackningar eller förpackade produkter. De företag som omfattas av ett så kallat producentansvar ska anmäla sig som förpackningsproducent hos Naturvårdsverket, vara ansluten till ett lämpligt insamlingssystem samt skicka in årlig förpackningsrapport. Det gäller oavsett vilket material som förpackningen är gjord av. 


Sätta förpackningar på marknaden
Vilka borde få den här informationen/berörs av lagstiftningen: om du startar cafe, restaurang etc, säljare av olika varor, alla som vill importera förpackade varor, tillverka produkter som förpackas, tillverkar förpackningar etc 

Du som har en verksamhet som fyller eller på annat sätt använder en förpackning, importerar förpackade produkter, säljer förpackningar eller förpackade produkter i Sverige omfattas sannolikt av producentansvaret. Det innebär att du ska anmäla dig som förpackningsproducent hos Naturvårdsverket och vara ansluten till ett lämpligt insamlingssystem samt skicka in årlig förpackningsrapport. Det gäller oavsett vilket material som förpackningen är gjord av.

Länk till Naturvårdsverkets vägledningssida.

Länk till Naturvårdsverkets e-tjänst för anmälan 

Engångsplast
Många hanterar engångsplast och andra engångsprodukter i sina verksamheter. Målet är att minska engångsprodukters inverkan på miljön. Det handlar både om nedskräpning och att engångsprodukter ofta är ett slöseri med resurser. Det finns regler som rör engångsprodukter, de flesta berör plast men tanken är att användningen av produkter som bara används en gång ska minska, oavsett material. Bestämmelser om bland annat märkning, förbud och nedskräpningsavgifter hittar du på Naturvårdsverkets hemsida. 

Läs mer här.

Sälja mat i engångs-take away förpackningar
Om du erbjuder mat i engångs matlåda eller dryck i en engångsmugg så behöver du från och med första januari 2024 också erbjuda möjligheten att få mat eller dryck i en återanvändbar mugg, matlåda och lock. Du ska också vidta åtgärder för att de återanvändbara muggarna/matlådorna och deras lock roterar flera gånger.

Läs mer här


Exempel från Verksamt:
Du som producerar egna livsmedel i primärproduktion ska registrera din anläggning hos Länsstyrelsen. Med primärproduktion menas produkter från jorden och naturen, som grönsaker, frukt och bär, produkter från boskapsuppfödning, jakt och fiske. Mjölk- och äggproduktion ingår också i begreppet primärproduktion. Att registrera sin livsmedelsanläggning i primärproduktion är gratis.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) görs för att säkerställa att inomhusklimatet är tillräckligt bra i lokalen. Kontrollen ska göras regelbundet med ett visst tidsintervall. OVK ska också göras innan ett ventilationssystem används för första gången, eller när du bygger om ett befintligt ventilationssystem.

Det är byggnadens ägare som ansvarar för att OVK utförs. Kontrollen ska göras av en certifierad funktionskontrollant, som ska skriva ett protokoll som sedan skickas till kommunen. Protokollet ska även sättas upp på synlig plats i byggnaden.


Läs mer:
Företagsbesök på Idrefjällens golfbana
Svenska kyrkans utställning "Sjätte sinnet"
Samordnare skola-näringsliv
Nittonde företagsstafetten: Knuts bygg



//Frida Torsein