Företagsbesök på Fjätervålen

I måndags var jag tillsammans med Ann-Sofie Tenlén på Visit Dalarna på ett gemensamt företagsbesök. Vi träffade Sofie och Frida på Fjätervålen som berättade för oss om företaget som grundades samtidigt som Idre Fjäll i slutet av 60-talet.

Från vänster: Sofie Andersson, Frida Svensson,
Johan Hermansson och Harald Dahlberg.

Sofie berättade att Fjätervålen säsongen 2020-2021 hade en rekordsäsong och ökade omsättningen med 40% jämfört med säsongen tidigare. Samma linje följdes även nu under senaste säsongen. Detta har lett till att helårsbesättningen numer är 6 personer, jämfört med endast 1 person för fyra år sedan.

Fjätervålen är ett aktiebolag som ägs av stugägare i området samt av Serneke Invest. Att Ola Serneke kom in som ordförande och delägare 2018, var ett lyckokast då det innebar att de nu kunnat utveckla nya planer för Fjätervålen. Sedan Serneke kom in i bilden arbetar Fjätervålen mot visionen att bli "Nordens mest hållbara skidort" och det gäller både om miljömässig hållbarhet, social såväl som ekonomisk hållbarhet. Ett av målen är också att utveckla vandrings- och cykelleder för att på sikt bli en året runt-destination. Planerna finns även för ett längdspår och cykelstråk som knyter ihop Fjätervålen med Idre.

Målsättningen är att det blir byggstart under 2024. Just nu pågår ett intensivt arbete med detaljplan och de utredningar som krävs. I den första byggetappen ligger en sittlift, toppstuga, hotell, centrumanläggning samt fler stugor och lägenheter, på totalt ca 1200 nya bäddar. Inom en tio årsperiod från 2024 är tanken att bäddarna ska utökas med ytterligare ca 5 000 bäddar.


Läs mer:
Företagsbesök på Boskens chark & bröd
Företagsbesök DAWA Skylt & Fordonsreklam
Företagsbesök Särna Adventures
Sammanfattning från Frukostmötet 2 september 2022
Tjugonde företagsstafetten: Älvdalens VVS



//Frida Torsein