Rankingen i Företagsklimat släppt - Älvdalens kommuns placering

Varje år gör Svenskt Näringsliv en undersökning bland landets företagare. Denna enkätundersökning skickas ut i januari och resultatet kommer i slutet på september och visar då vilka kommuner i landet som är mest företagarvänliga. Jämfört med 2021 har Älvdalens kommun tappat 40 platser. Förra året hade vi plats 133, och i år har vi ramlat ner till plats 173.

Den enkät som Svenskt Näringsliv skickade ut till företag i Älvdalens kommun i januari i år har besvarats av 97 företag. Av dessa är 31 % medlemmar i Svenskt Näringsliv. 2018 nådde Älvdalens kommun rekordnivåer och hamnade på plats 87. Sedan dess har kommunen sakta dalat nedåt på många av enkätens punkter. Om man jämför kommunens resultat när det gäller ”Konkurrens från kommunen” är den bättre i år än den var 2018 trots att kommunens som helhet hamnat på lägre plats i år. Även när det gäller ”Marknadsförsörjning” ligger Älvdalens kommun bättre till i år än 2018. De områden där kommunen i år höjt sig mot föregående år är inom ”Service och bemötande” där kommunen vunnit 11 platser samt ”Företagsamhet” där vi hamnat 5 platser bättre än föregående år. 

- Vi är självklart inte nöjda med vår placering i årets ranking. Vi var medvetna om att vi skulle tappa, men vi hade inte räknat med att tappa hela 40 platser från plats 133 till plats 173, säger Frida Torsein, näringslivssamordnare på Älvdalens kommun.

I årets ranking är det vissa punkter där tappet är väldigt stort. Det är framförallt på punkterna ”Påverkan av brottslighet /otrygghet”, ”Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare”, ”Mobilnät och bredband” samt ”Tillgång till kompetens”. 

- Vi vet att till exempel dieselstölderna har ökat markant sedan priserna började gå kraftigt uppåt, vilket säkert kan vara en av orsakerna till att vi tappar där, säger Frida Torsein. Vi har även fått signaler om att mobilnätet inte riktigt håller måttet, vilket jag även själv har märkt av. Även när det gäller tillgång på kompetens är det riktigt tufft för företagen nu. Väldigt ofta kan det vara så att ett företag får hit en kompetens, men det hela brister på att den som vill flytta hit och börja jobba inte hittar boende. Att det är bostadsbrist påverkar denna fråga väldigt mycket.

Vad gör kommunen nu när man vet att man tappat mycket i rankingen om lokalt företagsklimat? En del i arbetet var att den 30 september arrangera en träff tillsammans med Svenskt Näringslivs regionchef Henrik Navjord. På den träffen föredrog han rankingen för företagare och delar av kommunledningen samt tjänstepersoner som direkt arbetar med näringslivsfrämjande åtgärder. 

- Under denna föredragning var det 15 deltagare och blev det många konstruktiva diskussioner, säger Frida Torsein. En av dem var till exempel att den näringslivsstrategi som finns idag kanske behöver kortas ner. Det är många mål i den, och för att göra ett jobb riktigt bra är det bättre med färre mål. Vi pratade också om att kommunen kan ha ”växtvärk” som en företagare uttryckte det. Med anledning av den byggboom som råder i Idre-området har arbetsbelastningen ökat för många handläggare. Det kan mycket väl också ha gett effekt i rankingen.

Den 11-12 november kommer Företagarföreningen att arrangera en konferens där temat är ”Bygga och bo”. Denna konferens är en mötesplats för både företagare, tjänstepersoner och politiker. Även näringslivsrakningen kommer att behandlas under denna konferens. Därtill är det dags att ta fram en ny näringslivsstrategi i samråd med företagare, företagarföreningar och politiker. Med rankingen färskt i minnet finns goda förutsättningar för en ny näringslivsstrategi som kan implementeras i alla kommunens verksamheter.

Vill du grotta ner dig i enkätens resultat? Gå in på Svenskt Näringslivs ranking


Läs mer:
Slutkonferens vandringsleder
Nyhetsbrev näringsliv september 2022
Företagsbesök Fjätervålen
Företagsbesök Boskens chark & bröd
Företagsbesök DAWA skylt & Fordonsreklam
Företagsbesök Särna Adventures


//Frida Torsein