Företagsbesök på Grövelsjön Alpacka

I tisdags var näringslivssamordnare Frida Torsein, kommunalrådet Peter Egardt och samordnare skola-näringsliv Daniel Nilsson på företagsbesök på Grövelsjön Alpacka. Vi fick träffa Beate och hennes fantastiskt alpackor på gården i Nybo, Grövelsjön. Beate berättade för oss om hur det gick till när hon startade företaget och vilka planer hon har för framtiden.

Unga alpackor på gården i Nybo.

Beate och hennes man Werner flyttade 2007 till Nås i Vansbro. Eftersom det just då var svårt för dem att hitta jobb, hamnade de i Grövelsjön 2008 eftersom Werner fick jobb på STF Grövelsjöns Fjällstation. I samma veva fick även Beate jobb. Gården i Nybo började de hyra i samband med att de började på STF. Efter två år fick de köpa gården. Beate berättar att de blev varmt välkomnade och snabbt lärde känna andra som bor i området när de var nyinflyttade.

Näringslivssamordnare Frida Torsein, Beate
Hertenstein som driver Grövelsjön Alpacka
samt kommunalrådet Peter Egardt.

Det var emellertid först 2013 som de första fem alpackorna flyttade in där. Idag har de 11 alpackor, där ullen tas omhand och skickas iväg för att beredas och bli till garn. Förutom alpackorna har de en stuga för uthyrning, ett café samt försäljning av strumpor, mössor och annat som är tillverkat av alpackaull. Vintertid har de dispens för att skoterturister ska kunna komma ända in på gården och fika i cafét.

Planerna för framtiden ser ljusa ut, och de har för avsikt att bygga ut cafét så att det blir smidigare, effektivare och lite större för att få plats med gästerna. Kanske kommer de på sikt även bygga fler stugor för gäster att hyra.


Stort tack för att vi fick komma och hälsa på och lära oss mer om ditt företag!


Läs mer:
Kreativ träff om outdoor i Älvdalen och Idre
Älvdalens kommun tvåa i Dalarna gällande tillväxt
Fiberutbyggnaden i Älvdalens kommun
Sammanfattning av frukostmötet på Rots Skans


//Frida Torsein