För första gången deltog elever från Älvdalens kommun i Industrinatten.

Under Industrinatten den 15 december öppnade industriföretagen sina dörrar för att ta emot studiebesök från elever i årskurs 9 som är på väg mot olika studieval eller yrkesval. Pressmaster och Mixtrum visade upp sin verksamhet och sin arbetsmiljö. Eleverna från både Strandskolan och Älvdalsskolan fick möjlighet att kan knyta viktiga kontakter, få en egen bild av industrin som arbetsplats, och information om utbildningsvägar.

Besök på industrier i Älvdalen

Att jobba inom industrin omfattar en massa olika yrken. Bland nya spännande yrken hittar du till exempel jobb inom AI, digitalisering, gamification, grön teknik och elektrifiering. I Sverige finns det ca 20 000 tillverkande företag med ca 290 000 anställda. I Älvdalen har vi bland annat Pressmaster med 125 anställda som tillverkar verktyg för kontaktpressning och kabelbearbetning. 

62 elever deltog och dagen började med ett studiebesök på Pressmaster på Industrivägen i Älvdalen. Där delades eleverna upp i fyra grupper och guidades av anställda som på de olika stationerna kunde ge en bild av olika steg i produktionskedjan och framställningen av deras produkter. Efter att eleverna roterat runt på de fyra olika stationerna så var det dags att gå över gatan för nästa studiebesök.

Nästa studiebesök blev på Mixtrum som bearbetar och framställer produkter i aluminium och stål i den senaste tekniken. Deras produktionsanläggning är också belägen på Industrivägen. Här jobbar idag 11 anställda och de säljer sina produkter främst till länder i Skandinavien och Europa. Vi fick lära oss att deras produkter bland annat finns i högteknologiska system som är på väg till Mars i rymden. Även här fick vi klassvis följa med medarbetare och följa olika steg i framställningen av deras produkter. 

Det råder hög brist på kompetens inom industrin idag och framtidens gröna omställning kräver dessutom kompetens inom nya områden. Trots goda framtidsutsikter tvekar många unga när det gäller att välja industriförberedande program på gymnasiet. Ofta för att man har en förlegad bild av industrijobb som tunga, smutsiga och enformiga. Detta vill arrangörerna ändra på. Industrinatten är ett årligen återkommande koncept som arrangeras runt om i Sverige av Sveriges industriella utvecklingscentra – IUC tillsammans med lokala partners. 

Inspirationsföreläsning på Mora Parken.

Syftet med aktiviteten är att bredda elevernas valkompetens inför det kommande gymnasievalet. Efter studiebesöken klev eleverna på en egen chartrad dubbeldäckare till First Camp Mora parken. Där mötte eleverna från Älvdalens kommun upp ca 200 elever från Mora och lyssnad till Inspirationsföreläsning från Högskolan Dalarna. Efter att eleverna fått tagit del av en pizzabuffé och måltidsdryck var det dags att summera dagen och åka hemåt. 

"För Älvdalens kommuns del var det här en möjlighet att samverka kostnadseffektivt med Mora kommun och arrangörerna kring ett redan färdigplanerat koncept. Vi anpassade upplägget så att eleverna fick börja med studiebesök hos Älvdalsföretagen istället för att besöka industriföretagen i Mora. Genom att vi genomförde studiebesöken på dagen blev det en aktivitet som rymdes från klockan 12.30 till dess att bussen avgick från Mora 16.20. Alternativet att medverka fram till 19.30 i Mora hade medfört en väldigt lång dag för eleverna från Idre med omnejd. Vi ser nu fram emot att utvärdera upplevelsen tillsammans med elever, lärare och företag. Förhoppningen är att alla ser ett värde av deltagande i en årligt återkommande Industrinatt", berättar Daniel Nilsson som är samordnare skola näringsliv i Älvdalens kommun.

Industrinatten – Vägen till framtidens jobb och unika möjligheter inom industrin
Industrinatten lockade 250 elever från tre kommuner - Siljan News
Läs mer om Pressmaster här
Läs mer om Mixtrums finmekaniska bearbetning med den senaste tekniken

Studievägar: 
Industritekniska programmet (IN) - Mora gymnasium
Teknikprogrammet (TE) - Mora gymnasium
Robot- och CNC-tekniker - Mora gymnasium


Lär mer från näringslivsbloggen:
Gymnasieprograminformation för högstadieelever i Älvdalens kommun
Företagsbesök på Idre Adventure
Företagsbesök på Grövelsjön Alpacka
Företagsbesök på Experience Grövelsjön
Kreativ träff om outdoor i Älvdalen och Idre// Frida Torsein