Företagsbesök på Braf Gården i Evertsberg


Besök på Braf Gården i Evertsberg

Idag har jag och Nils-Åke Norman varit på företagsbesök i Evertsberg. Vi började på Braf Gården där vi möttes av Per-Arne som visade upp sin gård och hur han satsar på en helt ny anläggning med så kallad "robot-mjölkning".
I dagsläget har han 26 djur men kommer att kunna hålla cirka 60 djur när anläggningen är klar i maj 2012.


Per-Arne har fått stöd för sin utbyggnad av EU-medel från Länsstyrelsen
Per-Arne har varit aktiv på gården sedan 1991 men det var morfars morfar som startade på Braf Gården. Nu bor han med fru och två barn på gården och ser positivt på framtiden som mjölkproducent. Mjölken hämtas varannan dag på gården och körs till mejeriet som tillverkar mjölken. Då Arla lagt ner i Dalarna kommer den att köras till Stockholm för att förädlas.
Per-Arne ser gärna en framtid med mer lokalproducerade och förädlade varor på plats i Evertsberg. Det finns en allt större efterfrågan på lokalproducerade varor.
Nybyggnationen för så kallad "robot-mjölkning" och lösgående djur
Vi guidas runt i de nya byggnadera och Per-Arne berättar om hur det kommer att fungera då den nya roboten är på plats. Det blir en bättre miljö för korna och det kräver inte samma passning som det är idag. Per-Arne berättar att en ko ger 10 000 kg mjölk per år. Rasen han har heter Holstein. Det är jättespännande att lära mer om mjölkproduktion!
När jag frågar Per-Arne hur många mjölkbönder det finns kvar i Älvdalens kommun säger han att det idag finns cirka fyra som levererar till Arla. Inom en femårsperiod kommer de troligtvis vara borta. Tyvärr. De som driver är har en relativt hög ålder och återväxten är inte så stor.
- Det är ju inte strålande tider för mjölkproducenter idag, säger Per-Arne. Det krävs kvantiteter för att få lönsamhet.
Per-Arne och Nils-Åke diskuterar utvecklingen av verksamheten på Braf Gården
Vi återkommer på ett nytt besök när byggnationen är klar och djuren på plats.
Tack för ett intressant besök och lycka till med den nya anläggningen!

//Karin Hellström