Företagsbesök på Grövelfjäll i det fantastiska Grövelsjöfjällen

Vi har varit på företagsbesök i vår nordligaste alpina skidanläggning- Grövelfjäll. Där vi träffade entreprenörerna Mats Nyström och Christina (Tina) Jonsson. Det som jag framförallt upptäckte var att Grövelfjäll har långt mer att erbjuda, än vad jag hade förväntat mig. Dessutom så är Grövelfjäll beläget i Grövelsjöfjällen en vackert, genuin och enastående omgivning, vilken jag personligen vill ha mer av! Läs mer om företagsbesöket på Grövelfjäll nedan.

Mats Nyström

Företagsbesök Grövelfjäll


Dagen började med en skoterfärd upp till toppen av liftanläggningen vid Grövelfjäll. Där ägarna (sedan 2015) Mats Nyström och Christina (Tina) Jonsson, berättade "målande" om verksamheten.
Tina Jonsson berättar om skidbacken

Tillbaka i värmen i värdshuset presenterade ägarparet bolaget mer i detalj.
Bolaget har gått från 1,5 till 4,0 i omsättning sedan Mats och Tina övertog verksamheten från de tidigare ägarna. De har idag 3-4 heltidsanställda under vintersäsong och 15 under högsäsongsveckorna.Det mesta finns
På anläggningen finns en camping med cirka 45 el-platser, servicehus, dusch och wc. En skidshop och skiduthyrning med brett utbud av alpinutrustning, snöskor, splitboard, snowboard, turskidor, längdskidor, randonnéskidor, pulka med mera. Restaurang med egen kock. Skidskola som är Tinas passion och skötebarn där bland annat skolungdomar från Älvdalens kommun hjälper till.Styrkor
Mats och Tina berättade om en hel del styrkor med anläggningen som exempelvis, det är en klimatsäker plats samt närheten till längdspår och fjället och en viktig anläggning för stugägarna i närområdet. Mats och Tinas tidigare erfarenheter är också en styrka i entreprenörskapet. Mats har en imponerande företagsresa där han står för Nyström i kaffegrossisten Johan & Nyström som under Mats delägarskap gick från 0-70 anställda med en omsättning på 135 miljoner kronor. Tina för sin del har en gedigen erfarenhet av skidskoleverksamhet på andra platser som Sälen, Åre, Nya Zeeland och Utah i USA. Tina är även utbildad sjukgymnast.

http://grovelfjall.se/skidakning/pistkartor/

Klicka på bilden om du vill se pist kartan i större format.Framtiden

Tina och Mats
Ägarparet ser utmaningar och möjligheter framåt. De önskar å ena sidan säkerställa backområdet från bebyggelse så att de kan genomföra satsningar på backområdet. Dock är arrendeavtalen korta, därav svårigheter att utveckla backområdet i framtiden. Å andra sidan finns planer om boendeutveckling i området runt om värdshuset. Detta för att kunna erbjuda helhetsupplevelse med boende, mat och aktiviteter till sina gäster. Här stöttar kommunen med tillvägagångssätt för att påverka och ändra detaljplanen som är en förutsättning för bygglov. Bland annat uppmärksammades kommunens samrådsmöten där kommuninvånare får möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter på översiktsplanen.
En annan fråga som diskuterades var behovet av personalbostäder. Vidare nämndes vision om toppstuga och snökanonsystem.

Mats tog fram en kartong med kartor och detaljplaner
Det råder inget tvivel att viljan och erfarenheten är stor hos Mats och Tina. Vi önskar dem lycka till i sina tillväxtambitioner och dialog med markägare, samer och länsstyrelsen.

Viktigt med fungerande kollektivtrafik

Avslutningsvis frågade näringslivssamordnare Karin Ardefelt om de vill lyfta fram andra delar som kommunen gör bra, kan förbättra eller andra upplevda behov som boende i kommunen.
- En fungerande kollektivtrafik är av stor vikt.
Mats och Tina är glada över att verka i Älvdalens kommun, de tycker att de får bra rådgivning och det är en positiv företagsutveckling i kommunen. Något annat som uppskattas är de korta kontaktvägarna, de får snabb respons på frågor gällande företagandet.


Deltagare företagsbesök den 22 mars 2018.
Peter Egardt kommunalråd
Karin Ardefelt näringslivssamordnare
Lis Karlsson näringslivssamordnare
Camilla Garbergs Projektledare F7
Karin Ljuden Företagsrådgivare F7
Daniel Nilsson Företagsrådgivare F7

Från vänster: Camilla, Tina, Lis, Peter, Karin L, Mats, Daniel, Karin A

Länk: Grövelfjäll


Tack än en gång Mats och Tina för ett fantastiskt företagsbesök och lycka till med allt!
// Daniel Nilsson och Karin Ardefelt