Konkurrens på lika villkor

Vi vill ha friska och sunda företag i Älvdalens kommun - och konkurrens på lika villkor!
Konkurrens på lika villkor - varför är det viktigt?

Ibland får vi besök och telefonsamtal från företagare som uttrycker ilska och frustration över att det finns "så kallade" konkurrenter som håller allt för låga priser, orimligt låga priser.
Det kan vara att man till exempel utför en tjänst som måste kosta 500 kronor och den så kallade konkurrenten tar 200 kronor.
- Va bra, kanske några tänker, jag tar den billigare tjänsten! Varför ska jag betala 500 kronor när det finns för 200?

Jag ska kort försöka förklara varför.
När du driver företag måste du registrera ditt företag och betala skatter och avgifter enligt gällande svensk lag. Har du personal anställd måste du som företagare förutom lön betala in arbetsgivaravgifter, semesterersättningar och tjänstepension (om du har kollektivavtal).
Allt detta måste läggas på priset på varan eller tjänsten, som du och jag betalar när vi köper varan eller tjänsten.

Att företag är registrerade, betalar sina skatter och avgifter och "gör rätt för sig" är en förutsättning för att vårt land ska fungera och att vi ska få den välfärd och omsorg som vi är vana vid.
Om vissa företag inte betalar lagförda skatter och avgifter blir prisbilden fel för de som gör det och kan "slå ut" de företag som "gör rätt för sig".
Priset på varan hos det företag som betalar sina skatter och avgifter blir givetvis högre men det måste vi konsumenter och kunder välja om det inte ska bli som i Grekland - ett urholkat system påväg att sätta hela landet i konkurs!

Vi på näringslivskontoret stöttar givetvis endast företag som är företag "på riktigt" eller de som vill registrera sig som "riktiga" företag.
Om kommunen ska kunna hålla den service vi invånare vill ha krävs det att vi som bor i kommunen i den mån det går handlar lokalt och gynnar de företag i vår kommun som är företag "på riktigt".

Vi har alla ett ansvar att begära kvitto när vi handlar och se till att vi gynnar våra företag som är företag "på riktigt" - gör det du också!

Då blir det konkurrens på lika villkor, en sund marknad och vi kan få fler företag att etablera sig i vår kommun.


//Karin Hellström