tisdag 26 juni 2012

Företagsbesök på Wasasten i Mångsbodarna - Kunglig Hovleverantör

Wasasten i Mångsbodarna har varit igång sedan 1991
Idag har Tobbe, Marit och jag varit på Wasasten i Mångsbodarna.
Under två timmar fick vi en guidad tur av Rolf Eriksson som berättade om företagets historia (20 år), tillverkning och försäljning av sten. Jättespännande och intressant!
Tobbe, Marit och jag fortsätter vår tur i Älvdalen på jakt efter sevärdheter på temat Porfyr. Målet är att vi ska skapa paket för besökare som är intresserade av porfyr och sten i Älvdalens kommun.

Marit, Rolf och Tobbe framför d i branschen.en fina svarta Impala-stenen
Rolf berättar om de olika stensorterna och hur trender påverkar deras tillverkning och försäljning.
- Just nu är det den svarta stenen som säljer mest till kök, berättar Rolf. Impala heter den och kommer från Sydafrika. Priset ut till kund ligger på 3 800/kvadratmetern + moms.
- Det är inga problem, fortsätter han, vi har många kapitalstarka kunder från Sälen-området som renoverar och bygger nytt.
- Vi säljer främst sten till kök, fasader, golv och markplattor. Kunderna kommer bland annat från  Stockholm, Italien, Frankrike, Tyskland, Hollywwod, Japan - det är en stor internationell marknad.
- Vår egna sten, Älvdalskvartsiten, arbetar vi givetvis med också, fortsätter Rolf. Den har användts av stora arkitekter världen över, bland annat Maria Botta som är en guru i arkitekt-världen.
- Vi får ju inte glömma att vi även är en av de två Kungliga Hovleverantörerna i Dalarna - älvdalskvartsiten finns ju på kungliga slottet i Stockholm - det kan vi skryta med!
En bänkskiva i Älvdalskvartsit poleras och görs iordning för leverans.
Igår hade Rolf besök av Gert Klötzke och Svenska Kocklandslaget. De håller på att ta fram produkter som de ska använda vid världsmästerskapen i matlagning i höst.
- De kommer att presentera maten på sten och vi håller på att tillsammans ta fram en sten/glasprodukt för salt- och peppar att ställa direkt på bordet. Ett spännande samarbete som kan leda till nya marknader.
Nya produkter tas fram i samarbete med Svenska Kocklandslaget
Åtta personer är idagsläget anställda på företaget och Rolf berättar att de söker personal med CAD-kompetens för att kunna utveckla och maximera tillverkningen i Mångsbodarna.
- Vi har en nyinköpt maskin som behöver komma igång och vi söker någon som har kompetens att programmera. Vi kommer givetvis att internutbilda också - hör av dig om du är intresserad, uppmanar Rolf.
Marit ställer många frågor om tillverkningen
I brottet kan man se hur man brutit sten under många år
Slutligen får vi en guidad tur i brottet och Rolf berättar om de olika blocken som exporteras ut i Europa. Lastbilar hämtar varje vecka för att förädla i östländer där arbetskraften är billigare.

Det är som ett litet Dalhalla, tycker jag, en naturlig scen i ena ändan av stenbrottet. Häftigt.
Vi diskuterar hur man skulle kunna ta emot gäster för guidade turer, sälja vissa produkter och utveckla det till en turistattraktion. Dessutom ligger Wasasten mitt i VasaloppsArenan.

Vi tackar Rolf för en mycket givande visning och lovar att återkoppla när vi kommit lite längre i vårt arbete med utvecklingen av porfyren i Älvdalen!

Är du intresserad av att söka jobb på Wasasten? Kontakta Rolf. Läs mer på http://www.wasasten.se/
//Karin Hellström