fredag 13 juli 2012

Projektarbete med lokalproducerad mat i fokus

En härlig atmosfär på Galda ladan Café
Igår var jag och Karin Bogg på en "road-trip" i norra delen av Älvdalens kommun. Karin Bogg driver ett Leader-projekt som syftar till att samla alla som tillverkar lokalproducerad mat i Älvdalens kommun under ett varumärke.
Karin håller på med en inventering och kartläggning av producenter både ur ett besöksnäringsperspektiv och hur de olika producenterna ska kunna leverera och sälja sin a produkter. Vi på näringslivskontoret ska bidra med tjänstemannatid i projektet.
Under dagen besökte vi Glada ladans Café i Tjärnvallen, Lissåvallens Fäbod, Margit Larssons Getgård i Storfjätern och Knodden i Särna.

På Glada Ladans Café i Tjärnvallen kan man fika och smaka på hemlagat bröd och  bakverk
I Tjärnvallen träffade vi Hildur Zakrisson och hennes två döttrar som driver Glada ladans Café under vecka 28 och 29. På caféet serveras hembakade delikatesser och Katarina Sakrisson ställer ut hennes konstverk som även finns till försäljning.
- Torsdagen den 19 juli är det Tjärnvallens Dag och då har vi fullt av aktivteter här, berättar Katarina. Vi är drygt 60 engagerade som håller i alla aktiviteter under dagen. Det blir bland annat; barnteater, fiskdamm, jaktstig, fisketävling, vandringar i trollskogen, tipsbingo och givetvis massor av mat!
- Vi kommer även att erbjuda helikopter-turer, fortsätter Katarina. För cirka 400 kronor kan du få möjlighet att se området från ovan!
På Glada Ladans Café bakas det tunnbröd på hemligt recept - smakar ljuvligt!
Efter besöket i Tjärnvallen åker vi vidare till Lissåvallens fäbod.  En fantastisk plats mitt ute "i skogen". Tyvärr missade vi ägarna - vi får återvända vid ett annat tillfälle.
Lissåvallens Fäbod -  fäbod som serverar mat i en  härlig  miljö
Nästa stopp blev Margit Larssons Getgård i Storfjätern. Margit har arbetat med getter i 45 år och tillverkar messmör och mesost som hon säljer både på marknader och på beställning. Hon åker på marknader i Sveg, Sälen, Lillhärdal och kommer att vara på Särna marknadsdag i nästa vecka.
Hennes varor finns även till försäljning på Knodden i Särna.
Margit Larsson är en av de två invånarna i Storfjätern som är bofast hela året  runt
Margit berättar om hur det går till med tillverkningen och hur hon älskar sitt arbete och sina getter.
Vi förundras över hennes fantastiska gård - vilket läge!
Totalt har Margit drygt 50 getter på sin gård i Storfjätern
På tillbakavägen mot Älvdalen stannar vi på knodden i Särna där vi besöker butiken som drivs som ett koperativ. De säljer lokalt hantverk, lite lokalproducerad mat, stickat, presenter mm,mm.

En spännande dag och många möten med engagerade personer i vår fantastiska kommun!
Vill du veta mer om Karin Boggs projekt? Tillverkar du något som kan vara intressant för Karins projekt?

Kontakta henne på karin.bogg@gmail.com


//Karin Hellström