onsdag 8 augusti 2012

Åska, regn och sol på Fulufjället

Fulufjället ligger i nordvästra Dalarna intill norska gränsen, ca 25 km väster om Särna. Om man följer riksväg 70 norrut från Särna  svänger man vänster efter cirka 4 km mot Mörkret och Gördalen. Från Mörkret följer du skyltningen till Fulufjällets nationalpark.
I år firar nationalparken 10 år och det kommer man bland annat att fira med ett Naturturismseminarie i Idre den 4-5 oktober. Läs mer om seminariet genom att klicka på länken nedan.
http://www.alvdalen.se/upload/N%c3%a4ringslivskontoret/Naturturismseminariet%20inbjudan.pdf


Detta var en helg som var full av spänning för hela min familj!
Vi trotsade vädrets makter och gav oss av upp till fjället trots den dåliga prognosen som utlovats.
Det gjorde vi rätt i - vi fick en helt underbar helg på Fulufjället. Vi startade vid Brotbäckstugan och solen värmde när vi gick den lilla stigen 3 km upp till Särnmanstugan. Här fann vi en fin plats för vårt tält vid ett litet tjärn. Vi hade tänkt att gå till Rödsjöstugorna eftersom det var åskoväder på gång,  men det var redan fullbokat i stugorna. Det är lätt att glömma av att det även är högsäsong på fjället, man känner ju sig så ensam när man strövar om kring i vidderna.

Vi hade tur och fick en fin kväll uppe på fjället, frihet kallar jag detta!
Ett morgondopp passade bra, men sedan var vi tvungna att skynda vidare eftersom ett vi såg att åskoväder närma sig.

Vi klarade oss bra, men regnkläder är ett måste när man är i fjällen - jag tror aldrig att jag har vandrat i fjällen utan en regnskur.
Efter ca 7 km var vi så framme vid Rösjöstugorna. När en hel familj tältar så är det en del som man ska ha med sig!  Som tur var så har barnen blivit så stora nu så att de kan hjälpa till med att bära packning.
Benen var tunga och axlarna ömmade, men det försvann när vi unnade oss ett bastu bad.
Don, som driver Rödsjöstugorna, tände bastun.
Man kan hyra bastun för ett bastubad - så lyxigt är det vi Rödsjöstugorna!
Tänk er att hoppa i Storarödsjön efter en dag på fjället och en värmande bastu.Färden tillbaka till Brotbäckstugan gick bra, vyerna är gudomliga och de små besteg alla toppar som vi såg på vägen.
Jag kan verkligen rekommendera dig som ska upp till Njupeskär Sveriges längsta vattenfall att även gå upp och övernatta på platån vid Rödsjöarna. Där finns det en stugvärd ända fram till mitten av september.
Om du vill boka en stuga kontakta Don McGillicuddy tel: 0702890655  Det är han som driver Bo på Fulufjället HB. Du kan också skicka e-posta  fulufjallet@hotmail.com  Lycka till!

Om du vill läsa mer om stugorna på fulufjället så kan du klicka på länken nedan. http://www.dalarna.se/sv/Hotell/Fulufjallet1/Nationalparken/Stugor-pa-fjallet/


Karin Ardefelt