onsdag 22 augusti 2012

Härliga Grövelsjön

Nu har jag upplevt en del av Sveriges sydligaste fjällvärld även på sommaren. Jag har varit i Grövelsjön som ligger 38 km norr om Idre i Älvdalens kommun. Grövelsjön är ett lättvandrat och mycket vackert fjällområde, här finns allt som behövs för en vandringssemester, det finns boenden i alla former från lyxhotell till enkel liten stuga.

M/S Sylöra liggande Grövelsjöns södra strand och båtbrygga
 Vi startade med att åka båten M/S Sylöra från Grövelsjöns södra strand till Grövelsjöns norra ände Sylen i Norge. Barnen tycket att det var mycket lustigt att man helt plötsligt var i Norge. Sedan vandrade vi leden över Sjöhögda tillbaka till Sjöstugan vid Grövelsöns södra ände.

Enkel väg Sylen-Sjöstugan 9 km. 
Tidtabellen för båten finner du genom att klicka på länken nedan.
 http://www.grovelsjon.com/Batturer.htm
 
Sylen i Grövelsjöns norra ände i Norge

Vägen ner till Sjöstugan

Jag kunde inte låta bli att fotografera den snö som fortfarande låg kvar i sluttningarna
Dag två gick vi från Sjöstugan till Silverfallet. På tillbaka vägen höll vi till höger och kom ut i Storsätern, vi gick över myrar och plockade händerna fulla med hjortron. Väl framme vid Storsätra fjällhotell gick vi in och svalkade oss i baren. Denna tur var ca 7 km i en lättgången natur.

Stigen upp till fallet

Silverfallet har en fallhöjd på 3 meter och barnen tyckte att det var uppfriskande med en kall dusch


På hemvägen åkte vi in till "Fjällbua" matbutiken i Grövelsjön som i torsdags tilldelas årets nyföretagare i Älvdalens kommun. Du kan läsa varför de fick det genom att klicka på länken.http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/08/arets-foretagare-och-arets-nyforetagare.html Vi gick inte in för att köpa mat utan kläder, det är värt ett besök om du letar efter friluftskläder. På taket av butiken finns det en webkamera så om du vill titta se vad det är för väder i Grövelsjön nu så kan du gå in på deras hemsida. Klicka på länken så kommer du direkt till deras webkamera. http://www.fjallbua.se/webbkamera.php

Grövelsjöns turistförening har en egen hemsida där du finner mycket bra information. Du finner deras länk nedan.