fredag 7 september 2012

Cykel i VasaloppsArenan

Projekt VasaloppsArenan har tagit fram ett kartblad där vandringsleden, cylelleden och skidleden är markerade. Den finns bland annat att köpa på turistbyrån i Älvdalen.
I onsdags var det full fart i VasaloppsArenan då fjärdeklassare från Mora, Malung-Sälen och Älvdalen vandrade delar av leden (se tidigare blogginlägg). Ett utmärkt sätt att öka kännedomen för arenan bland oss som bor i området och ett bra sätt att få barn och ungdomar ut i naturen!
Jag var själv nyfiken på arenan och igår passade jag på att utnyttja en av de sista semesterdagarna till att cykla i delar av VasaloppsArenan.
Eftersom jag cyklade CykelVasan 45 km 2011 hade jag redan "klarat av" Evertsberg - Mora och utmanade därför den ca 50 kilometer långa sträckan mellan Sälen och Evertsberg.
Min man följde med och vi startade i Sälen klockan 10 på förmiddagen i strålande sol.

Karin H på cykel i VasaloppsArenan
Cykelleden går på asfalt- och grusvägar, stora och små stigar - en varierad bana som inte är speciellt svårcyklad. Projekt VasaloppsArenan har under projektperioden markerat de olika lederna i olika färger; orange för vandringsleden och grönt för cykelleden.
Jag upplever att det är lätt att hitta, med några få undantag.
Vid de olika kontrollerna hittar man bra skyltar med detaljerad beskrivning över de olika lederna i VasaloppsArenan

Äntligen i Mångsbodarna och i Älvdalens kommun...
 
                                                       ... där det blir fika och "kart-koll"

                            Efter Mångsbodarna blir det lite roligare cykling med smalare stigar i skogen

Det tar oss fyra timmar att cykla den cirka 50 kilometer långa sträckan, vi tar det väldigt lugnt med många pauser...
                                                                    Paus i sensommar-solen
Vi avslutar med en bergsbuffé på Bergsgården i Evertsberg och kan konstatera att VasaloppsArenan är väl värd ett besök vid denna tiden på året. Sensommar och hösten är fantastisk i vår kommun.
Jag vet att många entreprenörer inom besöksnäringen arbetar med att försöka förlänga säsongerna och speciellt  satsa på hösten - jag tror att det finns en stor potential att utveckla säsongerna i hela Älvdalens kommun!

Projektet VasaloppsArenan håller just nu på att avslutas men Vasaloppet och Vasaloppskommunerna kommer att arbeta vidare med att utveckla VasaloppsArenan till ett besöksmål (under hela året) som ska stärka hela vår region. Vi hoppas att befintliga och nya entreprenörer ser möjligheterna och vill utveckla sina verksamheter i arenan - hela året om!
Läs mer om projektet VasaloppsArenan http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/arena/projektvasaloppsarenan/index.html

//Karin Hellström