fredag 7 september 2012

Fjärdeklassare fick uppleva VasaloppsArenan

Det är många som inte vet om att 2/3 av vasaloppet går genom vår fina kommun Älvdalen.I onsdags fick 120 fjärdeklasselever och nio lärare från fem skolor i de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora uppleva VasaloppsArenan. Aktiviteten ingick i den årliga Hälsoveckan som arrangeras i norra Dalarna, i år 1–9 september.


Eleverna som kom från klasser från Morkarlby skola i Mora, Rot skola, Kyrkskolan och Montessori i Älvdalen, samt från Sälens skola, fick vandra cirka sju kilometer i VasaloppsArenan från skjutbanan i Evertsberg till Evertsbergskontrollen.

Barnen fick bland annat gå tipspromenad med allmänbildande frågor, fika, äta korv och dricka blåbärssoppa och även träffa Gustav Vasa! Ambitionen är att detta ska bli en årligen återkommande aktivitet för att göra VasaloppsArenan till en än mer levande arena.


Solen sken över VasaloppsArenan under vandringen:
– Vi hade en otrolig tur med vädret och det var riktigt lyckat, säger Vasaloppets Mats Rylander. Barnen var glada och nöjda över att få vara ute och gå tillsammans i lugn och ro, lärarna var också nöjda så jag hoppas verkligen att det här ska bli återkommande.

Kommunalråden Kjell Tenn och Nils-Åke Norman från Älvdalens kommun var också med:
– Vi är jättepositiva till det här initiativet att få ut barnen i VasaloppsArenan, sade de. Det är också en viktig del i samarbetet mellan kommunerna.

Såväl folkhälsoplanerarna som näringslivscheferna från de tre kommunerna fanns också på plats i Evertsberg. Maggie Grundén, näringslivschef i Malung-Sälens kommun sade:
– Ett viktigt samarbete mellan Vasaloppskommunerna och Vasaloppet. Det var ett arrangemang i Vasaloppsklass, det vill säga med kvalitet. Det är viktigt att man fortsätter att driva det här framöver.

Innan avfärd hemåt delades en gåva ut från Vasaloppet till alla barnen, bestående av ett drickabälte, en T-shirt och en väska.


Upptäck VasaloppsArenan varje dag
VasaloppsArenan finns tillgänglig för alla hela året om. Den klassiska Vasaloppssträckan från Sälen till Mora är mycket känd runt om i landet och lockar många skidåkare under vintern. Sommartid kommer folk för att vandra på Vasaloppsleden, för att springa och numera även för att cykla. Förhoppningen är att VasaloppsArenan skall påverka hela regionen positivt ur ett ekonomiskt perspektiv, samtidigt som det förstärker bilden av regionen som stark inom friskvårds- och turismområdena under hela året. Det finns även övernattningsstugor på åtta olika ställen mellan Sälen och Mora att tillgå för 50 kr/natt och person.
Karin Ardefelt