lördag 8 september 2012

Naturfotokurs med Anders Dahlin på STF Grövelsjöns Fjällstation

I veckan har STF Grövelsjöns Fjällstation anordnat en temavecka med naturfoto i fokus. Naturfotografen Anders Dahlin har även i år varit ledare för den mycket uppskattade kursen.
STF Grövelsjöns Fjällstation i norra delen av Älvdalens kommun firar 75 år 2012
Under två vintersäsonger 2007/2008 praktiserade/arbetade jag på STF Grövelsjöns Fjällstation i norra delen av Älvdalens kommun. Under den perioden var Anders Dahlin sportchef på fjällstationen - ansvarig för alla aktiviteter och turer som anordnades från stationen. Jag hade det stora nöjet att få arbeta med Anders under min praktik 2007, han är en fantastisk guide med mycket kunskap om djur och natur. 
Idag arbetar Anders Dahlin som egen företagare och satsar helhjärtat på foto. Han har lämnat fjällstationen och flyttat till Höga Kusten.
Läs mer om Anders och se exempel på hans foton på Anders blogg: http://andersdahlin.blogspot.se/

Jag skriver några korta frågor till Anders på mejlen:
Hej Anders, ledare för fotokursen på STF Grövelsjöns Fjällstation 2-9 setember 2012.
Hur många deltagare har ni på kursen denna gången?
- Det har varit nio engagerade deltagare under fotoveckan.
 
Till vem vänder sig kursen?
- Veckan vänder sig till de som nyss kommit i gång med sitt fotograferande och vill lära sig mer.
Du bör ha lite förkunskaper, det underlättar för dig att gå vidare. Långa pass blir det med praktiskfotografering till teori och bilddiskussioner från tidig morgon till sena kvällar.

Vad är priset för kursen?
- Priset ligger från 3 990 kronor (se länken nedan) beroende på om man är medelm i STF eller ej och hur man väljer sitt boende.

Kan du berätta lite mer om kursen och veckan?
- Naturfotoveckan har givetvis sin tonvikt i utflykterna, där jag hela tiden är tillgänglig med tips av olika slag. Jag har också föreläsningar/kurspass där jag tar upp olika centrala moment i det naturfotografiska bildskapandet. Det brukar bli en sådan föreläsning mellan varje utflykt. Varje föreläsning har sitt eget tema: Naturfotografens utrustning, Motivval och ljusmätning, Komposition och perspektiv, Nattfotografering och Abstrakt naturfotografering.
På kvällarna blir det gemensamma bildanalyser och samtal om komposition, skärpedjup och motivval, plus en massa praktiska råd hur man beter sig i fält som naturfotograf.

Hur bor man under kursen?
- Grövelsjöns Fjällstation är bas för fotoveckan, och här bor vi bekvämt och äter gott. På morgonen laddar vi med en inbjudande frukostbuffé, samtidigt som man spanar ut över de norska fjällen på andra sidan gränsen. Givetvis finns också välutrustade kök för självhushåll.
 
Jag ber Anders skicka med några bilder som tagits under veckan och vi får ta del av dessa mästerverk:

 
 
 
 
 
Tack för bilder och kommentarer Anders.
För mig är det en dröm att få delta på en av dessa kurser och lära mer om hur man ska tänka och arbeta för att få bra bilder. Jag ska se till att den drömmen blir uppfylld och boka en plats vid nästa tillfälle.

STF Grövelsjöns Fjällstation firar 75-årsjubileum i år och mellan den 16-23 september firar de lite extra med en jubileumsvecka. Under veckan erbjuds vandringar, föredrag och andra överaskningar!
Läs mer om programmet på http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Dalarna/Fjallstationer/STF-Grovelsjon-Fjallstation/Om-fjallstationen/Rum/
Näringslivskontoret gratulerar 75-åringen och hoppas att ni får en lyckad vecka med många besökare!
 
//Karin Hellström