Indien besöker Älvdalen


I denna veckan har vi besök från Indien här på kommunen. Karin Eriksson som arbetar som projektledare på W7 Dalarna har satt ihop ett program för att visa upp hur vi arbetar i Älvdalen och Sverige med frågor som till exempel genus, plan och byggfrågor, vård och omsorg mm,mm.
Här kommer programmet och några bilder från första dagen här på kommunhuset i Älvdalen.

Program för studiebesök i Älvdalens kommun
14 – 17 oktober 2012

Vår gäst är Dr. Purnima Chauhan. Hon är chef för Directorate of Urban Development i Himachal Pradesh. Hon arbetar i ett utbildningsprogram med ett projekt som har fått titeln ”Empowering women through sensitized local governance”
En länk till lite mer information om det område hon kommer från http://en.wikipedia.org/wiki/Himachal_Pradesh

Nils-Åke Norman tar emot Dr. Purima Chauhan på Älvdalens kommun
Jag som gör det här programmet är projektledare för projekt W7 som Älvdalens kommun driver tillsammans med 6 andra kommuner (Mora, Orsa, Leksand, Rättvik, Malung-Sälen och Vansbro). Vi arbetar med rådgivning till personer som vill starta företag eller utveckla sina företag. Projektets representant i Älvdalen är Karin Ljudén. Hon jobbar med rådgivning till företag och sitter på näringslivskontoret.
En del av vår verksamhet är inriktad på jämställdhet och då specifikt att få fler kvinnor att ta del i utvecklingen av våra bygder genom att t ex ta del av de stödpengar som betalas ut för att utveckla företag från Länsstyrelsen, Tillväxtverket, Eu mfl. Den fördelningen är idag mycket skev. En stor procentandel betalas ut till företag som drivs av män, i branscher där män arbetar. Vi har deltagit i ett Europeiskt projekt kallat Winnet 8. Ni kanske har sett något om det i tidningen eller på kommunens hemsida.

Med tanke på vårt jämställdhetsarbete gav Nils-Åke Norman mig uppdraget att ta emot Dr. Purnima Chauhan. Jag upptäckte ganska snart att hon bl. a vill veta hur en kommun fungerar med den medborgarservice som vi har i Sverige och som är öppen för alla. Därför bad jag Stefan Linde att höra efter i ledningsgruppen om hon kunde få besöka barn- och äldreomsorgen, skolan och stadsarkitektkontoret. På så vis har ni i er tur fått i uppdrag att ta emot några timmar i er verksamhet. Jag har varit i kontakt med hennes kontaktperson på ICLD (=internationellt centrum för lokal demokrati) Christer Åkesson. Han hälsar att hon ser fram emot besöket och är tacksam för att vi vill ta emot henne.
Så här ser programmet ut:

Söndag 14 oktober
Dr. Purnima Chauhan anländer till Mora järnvägsstation. Karin Eriksson hämtar henne och bjuder på middag hemma i Oxberg (hotellets matsal är stängd). Därefter kör Karin henne till Älvdalen för att visa var de olika kontoren ligger och till hotellet. Hon kommer att få ett program på engelska och en karta över Älvdalen. Tanken är att hon på måndag morgon kan gå själv till kommunhuset till sitt första möte.

Tomas Johnsson på plan- och bygg tar emot vår gäst och visar hur vi arbetar med planfrågor i Älvdalen s kommun
Måndag 15 oktober
9.00 Politiken – lokal, regional och nationell demokrati. Nils-Åke Norman, Kommunalråd Älvdalens kommun. Nils-Åke har uppgett att han inte behöver tolk.
11.00-14.00 inklusive lunch. Besök hos Monica Estenberg på Tallbacken. Studiebesök och information om äldreomsorgen. Karin Beronius möter upp på Tallbacken och tolkar.
15.00 Thomas Johnsson, Stadsarkitekt på Älvdalens kommun berättar om den svenska planprocessen. Thomas har uppgett att han inte behöver tolk.

Tisdag 16 oktober.
9.00-11.00. Kristina Estenberg på förskolan Tussilagon tar emot och visar runt. Hon berättar också om fritidsoch om skolan. Om Purnima vill stannar hon och äter lunch med barnen.
13.00 Älvdalens vårdcentral. Anita Nääs guidar och berättar om mödravård, BVC samt den sjukvård som bedrivs vid vårdcentralen.

Onsdag 17 oktober
9.00 Näringslivskontoret. Winnet Dalarna presenterar Dalarnas jämställdhetsarbete och arbetet med att införa ett genusperspektiv på regional utveckling. Karin Eriksson och Camilla Hillbom.
10.00 Besök hos Karin Ljudén på näringslivskontoret. Rådgivning till företagare och särskilda insatser för kvinnor.

13.18 Dr. Purnima Chauhan tar bussen från Älvdalen ner till järnvägsstationen i Mora för vidare hemfärd. Karin Eriksson följer henne till bussen.


//Karin Eriksson och Karin Hellström