Fullt med energi på frukostmöte!

På tisdagen 13/11 hade vi frukostmöte på PERO i Särna.  Det är Företagarna och näringslivskontoret som tillsammans arrangerar dessa träffar.
Tänk vad glad man blir när man träffar så många människor fulla med energi på ett och samma ställe!


 
Jag har gjort en liten sammanställning över vad som sades på mötet för dig som inte hade möjlighet att närvara, men naturligtvis även till dig som var med men och kanske missat att anteckna några kontaktuppgifter eller dylikt.
 
 

Företagarna representerades av Leo Persson och han inledde med att informera om det stora årliga eventet i vår kommun ”Idre konferensen” 23-24 november, gå in och finn mer information genom att klicka på länken. http://idrekonferensen.wordpress.com/. Detta är ett forum då du kan knyta många nya kontakter, och du har möjlighet att vara med och påverka framtiden i vår bygd.

Leo fortsatte att informera om föreningen Företagarna genom att visa en kort film som handlade om att ett gott företagsklimat kan bidra till att vi får tillväxt. Klickar du på länken så kommer du till filmen och företagarnas hemsida. http://www.foretagarna.se/ . Ett gott företagsklimat är vad företagarna värnar om, frågor som dyker upp hos dig som företagare kan du lyfta till din förening. Tillsammans kan man driva frågorna vidare för att finna en lösning.
Leo uppmanar till att man går med i föreningen, och uppmanar alla att lyfta fram frågeställningar som finns hos företagen.
 

Gävle Dala Energikontor Jan Malm visade på att det finns enkla och effektiva sätt att energieffektivisera på, vilket kan vara en väg till att spara pengar. Just nu söker de företagare bland annat i Älvdalen som vill göra en energianalys. Om du vill läsa mer om Gävle Dala Energikontor så kan du klicka på länken. http://www.gde-kontor.se/. Läs om olika tips och gjorda energianalyser på hemsidan http://www.smeeffen.se/ Kanske hittar du där ett företag som liknar ditt företag?! Om du har frågor så kan du kontakta jan.malm@gde-kontor.se 0702162203 eller Anette Edsvik anette.edsvik@gde-kontor.se 026-65 02 52
 

Kenth Abrahamsson från ABRIS berättade snabbt att han i dag tillsammans med sina anställda driver butiker i Leksand, Mora och Särna. Kenth uppmanade alla företagare i Särna att arbeta mer tillsammans, samarbete är viktigt för framtiden. Varje år är det snöskoterns dag och det infaller alltid sista helgen i oktober, detta kunde kanske vara en upptakt för fler butiker här hos oss. Samarbete för framtiden! Tack för dina ord Kenth det är så viktigt att vi tillsammans får snöbollen att rulla det gynnar oss alla.
 

CMB Ekonomi är en nyöppnad redovisningsfirma som ägs och drivs av Monica Busk hon berättar kort om sitt nyöppnade företag. Monica beskriver sin styrka i att lägga upp redovisningen på så sätt så att företagaren ska få en tydlig bild av ”sin” verksamhet. Monica är både nyinflyttad och nyföretagare i kommunen. Vi önskar dig lycka till och välkommen. Om du vill veta lite om Monica så kan du läsa om henne på vår blogg genom att klicka på länken nedan.
Kontaktuppgifter till Monica monica.busk@cmbekonomi.se 0253-10629
070-6813949
 

Synums Tryck & Reklam Peter Nygren och Lena Rothman satsar sedan årsskiftet på ett tryckeri i Älvdalen. Ordet Synums är Älvdalska och betyder vi syns, tänk man lär sig alltid något nytt. Om du vill läsa lite mer om Peter och Lena och deras verksamhet så kan du gå in på vår blogg klicka på länken nedan och läs. http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/11/synums-tryckeri-reklam-nya-foretagare-i.html Ni kan även titta på deras hemsida: www.synums.se 
Kontaktuppgifter:
Lena Rotman lena@synums.se 070-699 11 71 
Peter Nygren peter@synums.se 070-390 11 45
 

Särna Idre Sockenförening arbetar med ett så kallat underifrånperspektiv i våra bygder. Sockenföreningen arbetar med många olika frågor som berör folket i dessa trakter och Leo Persson vill understryka att man kommer att ha ett möte i Idre 29/11 där Särna Idre sockenförening och Transtrandssockenförening kommer att delta. Länsstyrelsen kommer också att delta och ämnet för kvällen är lokal viltförvaltning.
 

Särna Turistförening är i dag Karin Blaauboer representant för, hon presenterar föreningens nya förstudie projekt ”Utveckling av natur och kultur leder runt om Särna”. Tanken är att man ska kartlägga var gamla stigar och leder går och i vilket skick de är 10, i en radie av 10 mil runt Särna. Karin Blaauboer poängterar vikten av att vi samarbetar för att få fram alla gamla nästan bortglömda leder för att i ett senare skede kunna preparera, röja och göra kartor för att göra dem användbara igen för både oss här i byn och för turisterna som besöker oss. Nu citerar jag Karin ” Om du har en led vilken behövs lite kärlek, ta då gärna kontakt med mig så den kan ingå i projektet”. Karin Blaauboer stf@turistgardensarna.com 0720672904.

Karin bjöd även in till en träff 28/11på Turistgården i Särna kl:09:00-12:00 där tanken är att man ska arbeta med nätverkande i bygden, för att lyfta bygden framåt. Alla är hjärtligt välkomna både företagare och alla andra som är intresserade av en ljus framtid.
 
 
Norra Dalarnas Turistråd/Visit Idre AB
Karin Blaauboer från Turistgården och Linnea Tarr från Knappgården berättar att de nu sitter med i styrelsen för Norra Dalarnas Turistråd.
Vill du ställa frågor till dem – kontakta dem på:

Karin Blaauboer fortsätter att berättade för oss att hon hörde mycket klagomål om Norra Dalarnas Turistråd/VisitIdre AB, och hon klagade mycket själv.
Karin tyckte då att det är bäst att ta saken ”i egna händer” och det är precis vad hon har gjort genom att sätta sig i styrelsen, Karin beskrev att det inte alltid är roligt, men det är ett måste när man arbetar med turism i området.
 
De informerade om att Norra dalarnas Turistråd/VisitIdre AB har skrivit en ny verksamhetsplan som kommer ut till alla medlämmar inom kort.
 
Nytt är att Norra Dalarnas Turistråd/VisitIdre AB just nu lanerar att arrangera en  turistmässa i Älvdalens kommun – preliminärt datum är 12-13 april 2013. Mässan kommer troligtvis att förläggas i Särna och tanken är att få med så många företag som möjligt som arbetar med turism. Dag 1 - 12/2 kommer troligtvis att vara intern där tanken är att företagarna ska lära känna varandra. Dag två - 13/2 är till för allmänheten där man kan komma för att se vad som finns att tillgå här på hemma plan. 

Nathalie Jakoby arbetar på turistbyrån i Idre och på frukostmötet berättade hon att hon håller på med att försöka få till en omplacering av ett projekt. Nathalie försöker locka hit en draghundstävling för Samojed hundar till Särna torsdag vecka 6 /7 , 2014. Tanken är att informera om detta, för att vecka intresse och finna samarbetspartners, funktionärer, boenden, m.m. Vill du veta mer eller presentera dig eller din verksamhet så når du henne på. info@visitidre.se 0253-59 82 00.

 
Inflyttare
V
i brukar passa på att välkomna nyinflyttade personer till vår kommun på frukostmötena och denna gång välkomnar vi Peter Claes som flyttat med sin familj till vår kommun. De har flyttat från Belgien för vår vackra naturs skull.
Jag måste passa på att berömma Peter för att han har lärt sig Svenska på så kort tid. Peter Claes peter1claes@hotmail.com 070-351 83 78.

 
Näringslivskontoret
Jag, Karin Ardefelt, informerade om en föreläsning ”Marknadsföring på nätet” som kommer att hållas på kommunkontoret i Idre 21/11 kl: 18:30. För mer information klicka på länken.
 

Jag informerade även om en föreläsning 22/11 som W7 ska hålla i med tema ”Skogen som startkapital” hur kan jag använda pengar från såld skog till att skapa/utveckla/investera i företag. På plats finns LRS- konsult och skattemyndigheten. För mer information klicka på länken. http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/10/skogen-som-startkapital.html
 

Jag påminde också om Dalalyftet som erbjuder kurser för företag i alla våra byar och även ute på arbetsplatser. Du som företagare måste själv vara aktiv och anmäla dig på kurser och skicka in önskemål om kurser som du saknar. Jag påminner er nu missa inte denna fantastiska möjlighet, dalalyftet kommer att hålla kurser fram till hösten 2013. Gå in och anmäl dig på Dalalyftet nu! http://www.dalalyft.se/sv/

 
Inom kort kommer det att komma en inbjudan som SITE (Ett gränsöverskridande samarbetes projekt Sälen, Idre, Trysil, och Engedal) initierar, tanken är att researrangörer från båda sidor av gränsen ska träffas för att starta ett samarbete och förhoppningsvis i framtiden tillsammans ta hand om gäster som kommer till denna storegion. Medverkande kommer även vara Visit Idre, Destination Femund-Engerdal och Näringslivskontoren i Älvdalen och Engerdal.  

 
PERO
Per en av grundarna till företaget som i dag har sju heltidsanställda presenterade verksamheten och visade runt i lokalerna. Tack Per och Roger, jätte intressant att höra hur ni har utvecklats genom åren, ni är en förebild för många. Lycka till i framtiden.
 
 
 

 

Karin Ardefelt