Vasaloppet & VasaloppsArenan

VasaloppsArenan - en möjlighet för utveckling av besöksnäringen i Älvdalens kommun!
I förra veckan var jag på Vasaloppets Hus i Mora och träffade representanter från de tre så kallade Vasaloppskommunerna; Mora- Malung-Sälen, Älvdalens kommun och Mats Rylander från VasaloppsArenan/Vasaloppet.

På agendan stod frågor som bland annat:
- Marknadsplan/strategi för projekt fas 2 VasaloppsArenan
- Vasaloppsmässan - monter för VasaloppsArenan
- Brunvit skyltning av Vasaloppsvägen/VasaloppsArenan
- Vasaloppsinvigningar
- Nummerlappsutlämning i Älvdalen

Mats Rylander, ordförande i stiftelsen VasaloppsArenan, berättade om planerna med att söka ett nytt projekt för att utveckla och marknadsföra arenan ännu mer än vad som är gjort i det första projektet. I fas ett har projektet fokuserat på skyltning, utbyggnad av cykelleder, framtagande av kartblad och brunskyltning. Därför kommer en strategi tas fram för fas 2 i den nya marknadsplanen.

VasaloppsArenan hade en monter på Vasaloppsmässan under Vasaloppsveckan 2012 och då hade Älvdalens kommun tillsammans med entreprenörer från vår kommun ansvaret att bemanna montern.
2013 kommer VasaloppsArenan att ha en monter igen och arbetet med att hitta personer som kan bemanna montern är i full gång. Turistorganisationerna kommer att få en förfrågan då Siljan Turism har tagit på sig ansvaret för information om paket och produkter i VasaloppsArenan.
Är du intresserad av att bemanna montern och sälja in VasaloppsArenan? Kontakta Tatjana på turistbyrån i Älvdalen på 0251 - 410 10 eller på tatjana@visitidre.se

Vad gäller brunvitskyltningen har namnet VasaloppArenan ej fått godkänt som namn. Arbetet med att överklaga och hitta en lösning är igång.

Varje år anordnar alla tre kommunerna en egen Vasaloppsinvigning. I år kommer Älvdalens Vasaloppsinvigning att hållas i Evertsberg vid Bergsgården. Datumet är den 23 februari 2013. mer information kommer.

Diskussionerna kring nummerlappsutdelning i Älvdalens kommun fortsätter. Senast kom den upp som en viktig punkt på Idrekonferensen. Älvdalens kommun/näringslivskontoret försöker att bearbeta Vasaloppet för att få till någon form av filial i vår kommun där möjligheter ska finnas att hämta nummerlappar till något av loppen. Vi hoppas att vi ska nå vårt mål i en snar framtid!

På Idrekonferensen diskuterades hur vi kan ta tillvara och utveckla evenemang i Älvdalens kommun. Tatjana på turistbyrån i Älvdalen uttryckte att det är turistorganisationen i kommunen som ska vara navet i arbetet, tillsammans med näringslivskontoret och lokala entreprenörer i hela Älvdalens kommun.
Har du idéer, synpunkter som du vill bidra med? Kontakta Tatjana på 0251 - 410 10 eller på tatjana@visitidre.se

Nästa möte med Vasaloppskommunerna och Vasaloppet kommer att hållas den 8 februari i Mora.

//Karin Hellström

VasaloppsArenan är inte bara loppen - det är en arena för friluftsliv hela året runt som kan utvecklas och locka hit besökare från när och fjärran!