Hotell Älvdalen blir Hotell Hagström

En dag, för drygt en vecka sedan, fick jag en inbjudan till mig på näringslivskontoret. Hela kuvertet andades första halvan av förra sekelskiftet. När jag öppnade kuvertet såg jag att det var en inbjudan till pressmingel. Den 13 mars var det alltså dags för detta pressmingel, på Hotell Älvdalen. Hotellet kommer heta Hotell Älvdalen fram till 2015, men sedan byter hotellet namn till Hotell Hagström och dessutom är det 90 år sedan Albin Hagström startade sitt företag samma år, vilket man firar genom namnbytet.
Inbjudan till pressmingel

Klockan 16 slog familjerna Risander och Zetterman upp portarna och presenterade sin idé bakom Hotell Hagström. Inne i restaurangen fanns ett podium med en massa Hagströmsrekvisita – gitarrer, skyltar, dragspel och gamla vinylskivor. Förutom Hagströmsrekvisitan bjöds även alla deltagare på tapas, bubbel och efterrätt.
Hagströms-gitarrer, dragspel, vinylskivor, skyltar...

Hannah Risander hälsade alla välkomna och presenterade Mikael Jansson, författaren av böckerna Musik för miljoner och Superswede – Hagströms gitarrer 50 år, som höll ett kort föredrag om Hagströmshistorien. Efter föredraget om Hagströms framgångssaga, berättade Hannah om idén kring Hotell Hagström, hur man har tänkt omvandla hotellet till ett som andas Hagström. I tre etapper kommer man att göra om Hotell Älvdalen. Etapp ett planeras vara klar samtidigt som namnbytet, år 2015.


I första etappen kommer man att göra om restaurangen, receptionen och lobbyn. I etapp två kommer man att göra om hotellrummen – det kommer att finnas ett Larz Kristerz-rum, ett Björn Skifs-rum, en Elvis-svit, ett Sahara Hotnights-rum samt ett Frank Zappa-rum. Sista etappen, den tredje i ordningen, kommer innebära att man gör om hotellets utomhusytor.

Förutom att göra om hotellrummen, kommer restaurangen att få en dragspelsbar och döpas till Granesso, efter just ett dragspel. Loftet i restaurangen blir Rockloftet och Porfyrsalen kommer döpas om till Fabriken.

Förutom att göra om, är tanken att man även ska utbilda all personal i allt som har med Hagströms historia att göra så att de kan guida gästerna, samt paketera guidningar i Albin Hagströms fotspår och andra upplevelser.
Pressmeddelande

Hannah poängterar att det kommer vara av största vikt att man samverkar med andra företag och föreningar i bygden. Alla behövs för att sätta Älvdalen på kartan. Hon avslutar presentationen med att säga ”Vi tar nu farväl av babyrosa, babyblått och mintgrönt”.

Stefan och Trond i Larz Kristerz berättade om hur de tänkt sig sitt Larz Kristerz-rum. Det ska vara fräscht och modernt men med vissa retroinslag. Stefan hade redan köpt första saken till rummet – en grammofon från 1975.

Sist bjuds Ann Olander på Dalarnas museum i Falun upp för att berätta om Hagströms-insamlingarna som pågår för att kunna göra en permanent Hagströms-utställning på Länsmuseet.



//Frida Torsein