Lunchmöte i Grövelsjön

Nu har vi varit i Grövelsjön igen för ett lunchmöte, jag säger vi eftersom det är ”Företagarna” och Näringslivskontoret som arrangerar dessa träffar tillsammans runtomkring i kommunen. Det var 25 personer på mötet. Tack Grövelsjöns fjällstation för att vi fick hålla mötet, i era fina lokaler. Det vara jättespännande tyckte jag, jag är kanske lite granna en ”nörd” i ämnet men jag upplevde mycket positiva reaktioner. Ann- Kristine Eggefalk representant från Företagarna informerade kort om årets verksamhet, Jarle Mosshäll hade med sig sitt ”team” och presenterade för oss sin innovation inom husbyggnation, Iliana Sjölen Enarsson från Gröveldalens sportklubb berättade om hur de utvecklat elljusspåret med hjälp av stöd från LEADER, Anna Karlsson berättade kort om vad paketering innebär, Nathalie Jakoby informerade kort om Norra dalarnas turistråd/Visit Idre, Företagspresentation Dalakraft Hillevi Blomkvist, Näringslivskontoret informerade kort om hur fiberutbyggnaden ser ut i dagsläget, Entreprenörskap i skolan, Dalalyftet.Företagarna informerade kort, just nu håller de på med förberedelser för den årliga ”Idre konferensen”. I år är det företagarna i norr som står för arangemanget den 15- 16 november. Företagarna utryckte att de är jättetacksamma för feedback inför konferensen, har ni önskemål eller tips så ska ni kontakta Nina Fjätvall.

Nästa styrelsemöte är 2/5 och det är då som man ska sätta datum för företagsfrukostarna i Särna, Idre och Grövelsjön. Har du synpunkter om detta eller kanske vill vara med på agendan eller om du eventuellt har tips på talare så kan ni kontakta mig Karin Ardefelt.

Vi fick dessutom reda på att man kan skicka in en motion /skrivelse till Företagarna i SIG regionen, om man vill att Företagarna ska ta upp ett ämne eller driva en fråga.

Nedan kan du läsa exempel på frågor som de arbetat/arbetar med:
• Företagarna har gjort en skrivelse till PTS, gällande det bärbara telefonisystemet som verkar svikta.
• De har arbetat för riksväg 70 och just nu håller det på att projekteras mellan Idre och Särna.
• Jarle Mosshäll har gjort en skrivelse, gällande högre kostnader för de som driver företag på landsbygden, vilken har skickats vidare till riks.
• Skrivelsen angående rennäringen från ordförande Jörgen Jonsson skickas vidare till FR riks.
• Företagarnas riks har bildat en arbetsgrupp, vilka verkar för att påverka för en jämställd infrastruktur gällande fiber/bredband. Målet är att det inte ska vara en konkurrensfördel att verka i en storstadsregion. Roger Svingen på Gränsbua från Flötningen har blivit utsedd att delta i denna grupp, meddelar Leo Persson.
• Företagarna arbetar aktivt med bredbandsutvecklingsfrågor.

På bilden ser du killarna som är bakom företaget 3-visjon. Jarle Mosshäll
Morten Gundersen och Ole Ivar Vesterheim.
 Presentation av Jarle Mosshells innovation som man fått patent på, som är grunden företaget 3-visjon som ska tillverka miljövänliga hus helt utan köldbryggor. Ett energieffektivt hus som kommer att tillverkas i en helautomatiserad tillverkningslinje. Husen går att ”skräddarsys” precis efter kundens behov. Jarle har gått med dessa tankar under en lång tid, han har bland annat tittat på lokaler i Särna men när Sågen/hyvleri i Drevsjö blev ledigt så var det dags att förverkliga Jarles ide. I oktober 2012 startades 3-Visjon AS.

Jarle har till och med ritat de specialbeställda maskinerna som nu är under produktion. De första husen kommer att tillverkas redan under sommaren. När jag frågade Jarle om vilken effektivitet fabriken kommer att ha så svarade han att man kommer att ha möjlighet att tillverka 200 hus/år när fabriken går för fullt. Detta kan bli stort och det krävs en snabb expansion, så roligt. Vi gav dem en stor applåd och önskade dem all lycka till på vägen.
Iliana Sjölén Enarsson


Iliana Sjölén Enarsson, ordförande i Gröveldalens Sportklubb berättade om hur de under fem år har kämpat både i mot- och medvind för att bygga ett elljusspår. Gröveldalens Sportklubb blev efter några turer fram och tillbaka beviljade LEADER-stöd. Slutkostnaderna för elljusspåret blev drygt 740 000:- och mer än 100 ideella timmar. LEADER-stödet räckte inte, men bygdens kvinnor löste det genom att göra en almanacka, almanackan gjorde succé. Den 21 december 2012 tändes elljusspåret för första gången. Jag är imponerad, vilket arbete, men detta är ett gott exempel på att det går om man vill!

Är du nyfiken så kan du läsa mer här om almanackan. Här kan du se vilka Leader projekt som har blivit beviljade i Älvdalens kommun. Titta gärna vad DT skrivit i samband med elljusspårets invigning.

Anna Karlsson

Paketering är ett begrepp som innebär att man kan sälja flera produkter vid ett tillfälle. Anna Karlsson berättar kort varför man ska paketera: Det är en service som många kunder i dag efterfrågar, det blir enkelt för kunden, det kan underlätta när man ska marknadsföra eftersom det ger fler marknadsföringskanaler.

Detta ger en kvalitetssäkring för kunden, och förhoppningsvis merförsäljning. Anna gör sin praktik på SITE och de står för kostnaderna, hon åker denna vecka runt om i vår kommun och träffar företag som vill hjälpa till med att paketera sina produkter.

Nästa vecka kommer hon att åka till Engerdal för att besöka entreprenörer på andra sidan landsgränsen. Grundtanken är att få fram paket som sträcker sig över gränsen. Målet är att alla företag skall nå ut till fler kunder och att regionen ska blir starkare destination med fler besökare. Läs mer på http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/01/samarbete-i-tva-lander.html. Är du intresserad så ska du kontakta Anna Karlsson eller Visit Idre. Inbjudan till ett personligt besök kan du läsa genom att klicka här 


Statistik från Visit Idre. Klicka på bilden för att se tydligare.


Norra Dalarnas Turistråd/Visit Idre. Det var Nathalie Jakoby som berättade om Visit Idres arbete. Sommarmagasinet är nu klart och utkört. Saknar man magasin på sin anläggning så ska det finnas på Servicepunkterna. Vintermagasinet ska vara ute i september, material för detta ska vara inne senast mitten av augusti.

De har gått över till Sommarhemsidan, om ni ser att det saknas någon information, hör gärna av er! Så ordnar Visit Idre det. Nathalie vädjar till alla att man ska se över sina bokningsbara produkter och översätter dem till engelska! Framförallt - glöm inte att uppdatera era priser!

Turistmässan i Särna är precis avslutad. Scandinavian Heartland har fått beviljat pengar till visningsresa mellan Norge och Sverige och detta berör hela kommunen. Vid intresse kontakta Tatjana. Nathalie avslutar med att informera om årsmötet, torsdagen den 25/4 kl 17:30 på Hotell Älvdalen.

Hillevi Blomkvist

Företagspresentation av Hillevi Blomkvist från Dalakraft. Hillevi är Företagssäljare på Dalakraft. Hillevi berättade att hon sitter hemma i Särna och säljer elkraft i hela Sverige och omvärlden. Hon berättar att det var fem lokala energibolag som bildade Dalakraft 1996. Något annat som jag noterade det var att det är Dalakraft som står bakom byggandet av Dalakrafts första kommersiella vindkraftverk. Hillevi avslutar och kopplar tillbaka till LEADER-stöd. Det är nämligen så att hon är ordförande för Särna Fiber som arbetar för fiberutbyggnad i Särna med omnejd, de har bland annat fått förstudiepengar från LEADER och man tror och hoppas att man snart kan sätta spaden i marken. Fiber är en förutsättning för många om de ska kunna bo kvar här i vårt sköna landskap.

Näringslivskontoret avslutade med en kort information. Förkovra er nu när vi har Dalalyftet.  Det är du själv som måste vara aktiv, gå in och anmäl dig på de kurser som är uppsatta i din bygd eller ragga ihop minst 4 andra som vill gå en kurs och kontakta Dalalyftet så sätter de upp kursen för er, kan det bli bättre?

Under Idre Konferenserna de två sista åren har man diskuterat att man ska arbeta med entreprenörskap i skolan. Vår nya skolchef Thomas Larsson, thomas.larsson@alvdalen.se har agerat och en del i detta är nu att ca: 30 ungdomar i klass 7 kommer att åka till Trysil på innovation Camp där ungdommarna kommer att intensivträna amarbetsförmåga, handlingskraft, företagsamhet och kreativitet. Tanken är att detta ska främja ”entreprenörsandan” och på lång sikt stärka det lokala näringslivet. Jag avslutar med orden: roligt att det var så många som kom.

Vill du att vi kommer till dig och ditt företag och gör ett företagsbesök, kontakta i sådana fall mig Karin Ardefelt.

 

Vi avslutade med en Härlig Lunch på Grövelsjöns fjällstation(Vi har lunchmöte i Grövelsjön i stället för frukostmöte, det beror på att jag ibland har med mig föreläsare från exempelvis Falun/Borlänge och det är svårt att få dem med upp till Grövelsjön tidigt på morgonen.)//Karin Ardefelt